Skal ha vasket skoler svart

En 38 år gammel innehaver av et vaskefirma og hans 38 år gamle regnskapsfører står nå for retten tiltalt for alvorlig økonomisk kriminalitet.

Den tiltalte vaskefirmainnehaveren nekter skyld. Mannen på bildet har ingenting med saken å gjøre.
  • Einar Haakaas

Sjefen for vaskefirmaet skal ifølge politiet ha masseprodusert fiktive fakturaer. Nå er han tiltalt for grov utroskap og svindel, dokumentfalsk, skattesvik samt en rekke brudd på ligningslov og bokføringslov.

Les også

Gikk på trygd - var meierisjef

Regnskapsføreren er tiltalt for medvirkning. Begge benekter straffskyld.Firmaet hadde vaskeoppdrag for rundt 50 skoler i Bærum, Oslo og Asker, men mannen må nå svare for det politiet mener er omfattende hvitvasking av penger når han og regnskapsføreren møter i Asker og Bærum tingrett.

19,2 millioner

Tiltalen ramser opp en liste på over 80 fiktive fakturaer, som ble belastet firmaet med 19,2 millioner kroner kontant eller ved overføring til andre firmaer.

Nesten ingen av disse selskapene hadde ansatte, og det har også vært vanskelig å finne personene bak.

Politiet mener vaskefirmaet sikret seg 3,8 millioner i fradragsberettiget moms på denne måten, og mener det er et klassisk eksempel på fiktiv fakturering som har muliggjort svart avlønning av arbeidere.

Svir på pungen

I tillegg til en tiltale som har strafferamme på seks år risikerer sjefen for vaskefirmaet et økonomisk oppgjør som svir på pungen. Også regnskapsfører risikerer å bli holdt ansvarlig for skatteetatens krav mot selskapet på 1,7 millioner kroner.

Politiet vil trolig også kreve erstatning for penger innehaveren av vaskefirmaet skal ha tatt ut kontant, rundt 7,5 millioner kroner.

Det var Skatt øst som anmeldte saken etter et bokettersyn. Deretter fulgte razziaer hos de to tiltalte i 2009. Hjemme hos regnskapsføreren ble det funnet tomme fakturaer med samme serienummer som de som var benyttet i transaksjoner, sa aktor, politiadvokat Knut Skavang, i sitt innledningsforedrag.

Fra før har det vært en svært grundig bobehandling i det konkursrammes selskapet. Bostyrer fikk inn 1,2 millioner kroner fra den 38 år gamle bedriftseieren. Også revisor ble stilt ansvarlig for deler av saken, og måtte betale boet 1,7 millioner kroner.

— Reell betaling

Firmaeierens advokat, Halvor Christian Francke, sier at hans klient nekter straffskyld for sakens sentral deler: – Han sier at fakturaene er betalt til reelle underleverandører med spesialoppgaver, og at eventuelle uregelmessigheter kan skyldes bokføringstekniske feil.