Norge

NHO vil forby lokale karanteneregler – regjeringens pressekonferanse utsatt

Helseminister Bent Høie (H) skulle søndag legge frem retningslinjer for kommunale karantener. I siste liten ble den utsatt. Foto: Olav Olsen

Helseminister Bent Høie (H) måtte utsette pressekonferansen om retningslinjer for lokale karanteneregler. Grunnen er at NHO krever forpliktende regler som stanser de lokale karantenene.

  • Miriam Lund Knapstad
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Siste: Pressekonferansen avholdes søndag kl. 18.00.

Da pressekonferansen skulle starte klokken 14, kom beskjeden om at den er utsatt på ubestemt tid. Bakgrunnen var at NHO ikke ville delta, fordi hovedorganisasjonen mener at retningslinjene ikke er forpliktende nok. Dermed fortsetter forhandlingene mellom myndighetene, KS, LO og NHO. KS og LO var, etter det Aftenposten får opplyst, fornøyd med de ikke-forpliktende retningslinjene.

Det var søndag formiddag uklart når det blir pressekonferanse, men kilder tett på prosessen sa det kan bli senere søndag. NTB melder søndag kl. 17.20 at pressekonferansen skal avholdes kl. 18.00. Det er helseminister Bent Høie (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) som skal representere regjeringen.

Informasjonsmedarbeideren som opplyste at pressekonferansen ble avlyst, ville ikke gi noen ytterligere opplysninger.

Kommunikasjonsdirektør Peter Markovski i NHO vil ikke kommentere samtalene som nå pågår.

Søndag skal regjeringen legge frem nye retningslinjer som skal veilede kommuner som vil ha strengere tiltak mot koronapandemien enn det Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler.

Mange lokale karanteneregler

De siste ukene har svært mange av Norges 356 kommuner iverksatt egne karanteneregler. De varierende tiltakene har både skapt utfordringer mellom nabokommuner og uenighet mellom kommunene og regjeringen.

Justisminister Monica Mæland (H) har tidligere bedt landets ordførere om å stanse med egne karanteneregler, men til ingen nytte.

Ifølge TV 2 ville regjeringen ikke forby egne karanteneregler på dagens pressekonferanse. Derimot vil den komme med en veiledning som ikke skal være rettslig bindende. VG skriver det samme.

Lokalt næringsliv rammes

Veilederen vil ifølge TV 2s kilder ha retningslinjer for hvordan tiltak skal unngå å ramme blant annet kritiske samfunnsfunksjoner, barn med delt bosted og personer som krysser kommunegrensen under reise mellom bolig og arbeidssted. Regjeringen vil også at tiltak som rammer transitt uten opphold i kommunen, skal unngås.

Men dette var ikke godt nok for NHO, og dermed fortsetter man møtene mellom regjeringen og partene i arbeidslivet og kommunenes organisasjon, KS.

I en rekke distriktskommuner er næringslivet blitt hardt rammet av lokale karanteneregler. Blant annet må tilreisende arbeidskraft sitte i karantene i 14 dager, og dermed betyr det at virksomheter som kunne gått som normalt, må permittere. Dette skal blant annet være bakgrunnen for at NHO ønsker forpliktende regler og ikke bare ikke-bindende retningslinjer.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset