Norge

Kjente forfattere og musikere krever at de norske barna i Syria hentes hjem

Bjørn Eidsvåg mener de norske barna i Syria må hentes hjem til Norge. Han og 19 andre kulturpersonligheter har undertegnet et opprop om dette. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Bjørn Eidsvåg, Dag Solstad og Linn Ullmann er blant 20 kulturpersonligheter som i et opprop krever at regjeringen henter hjem norske barn og kvinner i Syria.

  • NTB

– Barna er norske borgere, flere av dem er syke og i en dårlig forfatning, derfor må de få komme hjem nå, sier Eidsvåg til VG.

Også forfatterne Maja Lunde, Vigdis Hjort og Jostein Gaarder og musiker Leif Ove Andsnes er blant dem som har undertegnet.

Oversendt Solberg

Forfatter og tidligere redaktør Alf van der Hagen står bak oppropet, som er oversendt statsminister Erna Solberg.

Onsdag krevde Redd Barna og 17 tidligere regjeringsmedlemmer fra ulike partier at regjeringen henter hjem norske barn av IS-krigere i Syria.

Torsdag sa generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet at norske IS-krigere i Syria og Irak har krav på rettergang i Norge.

– Det er et grunnprinsipp i rettsstaten, og noe Norge er forpliktet til å etterleve. Men så lenge de sitter der de sitter, får de ikke oppfylt denne retten, sa han til NTB.

– En rekke nordmenn fengslet

PST har anslått at det er rundt 20 fremmedkrigere med norsk tilknytning i Syria og Irak, inkludert de norske kvinnene som har vært gift med dem. I tillegg befinner det seg mellom 30 og 40 barn med norsk tilknytning i området.

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim mener Jagland tar feil. Han peker blant annet på at det sitter en rekke nordmenn fengslet i ulike land rundt om i verden, dømt for forbrytelser begått i det landet de soner.

Les også

  1. Myndighetene har ikke noe valg. Norske barn må hentes hjem fra Syria! | Jens Johan Hjort

  2. Aftenposten fant søstrene fra Bærum i live i Syria. Passet på fem foreldreløse norske søsken.

Les mer om

  1. Fremmedkrigere
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Bjørn Eidsvåg