Norge

Vi tester fremtidens digitale stifinner

I årene som kommer vil vi ta i bruk milliarder av bitte små radiofyrtårn. Men hvordan fungerer de egentlig?

 • Per Kristian Bjørkeng

Datatilsynet har alleredekastet seg over dem.Og markedsførere planlegger å bruke dem til de reneste science fiction-scenarioer:

Buksen du kikket på i nettbutikken, mens du satt intetanende foran peisen hjemme, kan dukke opp på en kjempeskjerm akkurat idet du passerer den samme butikken på Storo-senteret neste dag.

Butikken kan nemlig ha installert et bitte lite radiofyrtårn, og gjenkjenne at den samme, interesserte kunden nå passerer utstillingsvinduet.

Eller hva med butikker som gir gratis parkering, men bare dersom du går med på at de overvåker at du faktisk hele tiden befinner deg nne i deres butikk?

Men markedsføring og sporing av mennesker er bare ett av bruksområdene for denne teknologien. En anvendelse som mange av oss trolig vil få kontakt med ganske raskt, er små sporingsenheter som gjør det mulig å finne nøkler, sykler, biler, PC-er og hva det nå måtte være.

De første eksemplarene ligger nå ved kassen i landets elektronikkjeder. Prisene er lave, allerede før teknoprisfallet har begynt: Du får dem for en hundrelapp og oppover.

La oss kalle dem mobilfyr

Et mobilfyr er et bitte lite radiofyrtårn. Kjernen, altså selve fyret, er ikke større enn den lille prikken til høyre for mikrobrikken på bildet. Når kjernen legges inn i en brikke (i midten) og brikken legges sammen med et batteri i et nøkkelknippe i den hvite plasten, kan nøkkelknippet spores.FOTO: Tor G. Stenersen

På engelsk kalles denne nye teknologien for en beacon eller ibeacon. Det engelske beacon betyr fyrsignal. I realiteten dreier det seg om bitte små radiofyrtårn, la oss kalle dem mobilfyr på norsk.De inneholder en radiosender og en liten datamaskin som er så liten at den kan få plass i et klistremerke som er bare 3 millimeter tykt, men som likevel kan være selvforsynt med strøm fra et innlagt batteri i et år. Mobilfyr som bare er litt større, kan ha batteri som varer i flere år uten at du trenger å røre dem.

Et slikt mobilfyr kan høres voldsomt avansert ut, men har egentlig begrenset funksjonalitet. Det inneholder ingen GPS, for det ville tatt altfor mye strøm.

Derfor kan fyret ikke plassere seg selv på et kart. Derimot sender det ut en unik identifikasjonskode (det finnes flere unike koder enn sandkorn i Sahara, så du går ikke tom for adresser med det første). Rekkevidden er rundt 20–30 meter i friluft. Signalet fyret sender ut, tilhører standarden Bluetooth Smart, også kalt Bluetooth 4.0.

Bluetooth Smart er bare delvis det samme som vanlig bluetooth. Det finnes Bluetooth Smart i de fleste nye telefoner med bluetooth, men ikke i alle.

Les mer her: Nå kommer en raskere Bluetooth

Krever ekstremt lite strøm

0912WEBmobilfyr-NJHeVoqCJz-XIeS73nEu2.jpg Aftenposten grafikk

Det spesielle med denne standarden, er at den krever ekstremt lite strøm, slik at et mobilfyr kan være selvforsynt med strøm i måneder og år. Mobilfyr kan også koble seg opp til mobilen din uten at du aktivt trenger å sammenkoble deg med hvert enkelt av dem.Du må riktignok godkjenne at en gitt mobilapp får spore deg (Du må svare ja når telefonen spør «Vil du la app x bruke stedstjenester?»), men så kan appen benytte seg av sin kunnskap om posisjonen til mobilfyrene og finne ut ganske nøyaktig hvor du befinner deg, også innendørs.

Når mobilen din og et mobilfyr kobler seg sammen, registreres det fire «hendelser» som appen kan bruke til for eksempel å veilede deg. Den første skjer når du kommer innenfor rekkevidde og får kontakt med fyret (20-30 m unna).

Den andre inntreffer når du kommer noe nærmere, og den tredje når du kommer helt inntil mobilfyret (typisk innenfor et par meter). I tillegg får appen beskjed når du fjerner deg helt fra fyret.

Ikke bare for markedsførere

Også mange Android-produsenter har i det siste begynt å legge inn Blueooth Smart i sine telefoner. Derfor finnes det nå apper både for Ios og Android som bruker mobilfyr. Ibeacon er Apples merkevare, men et og samme mobilfyr fungerer likevel både for Android og Apple-telefoner.

Mange vil nok være skeptiske til å la seg spore tett av markedsførere. Men er du like skeptisk til å spore opp ditt eget nøkkelknippe? En lang rekke små produsenter lanserer i disse dager produkter som baserer seg på at et mobilfyr er lite nok til å plasseres i et nøkkelknippe, under et sykkelsete, på et hundehalsbånd og mange, mange andre steder. Disse kan du godkjenne og bruke hvis du vil, selv om du nekter å være med på alle markedsfremstøtene.

Vi har testet i en uke

Ibeaconlogo-OfhvO3Dppv.jpg Amundsen, Geir

Vi har testet et lite fyr fra den franske produsenten Gablys i en ukes tid. Det mest nærliggende var å henge det på nøkkelknippet. Vi kan bekrefte at det fungerer ganske godt – med et par viktige begrensninger.Når du skal spore opp mobilfyret, er det ikke fullt så enkelt som at du har en pil på skjermen som dirigerer deg rett på. Telefonen registrerer bare hvor sterkt identifikasjonssignalet, «fyrlyset», er.

Derfor må du gjennom en slags letelek med «varmere, varmere, kaldere, kaldere» før du finner det ( se videoen i toppen av artikkelen ). Når du er helt nær, kan du få mikrofyret til å avgi en liten pipelyd. Slik blir det lett å finne ut nøyaktig under hvilket papir du glemte nøklene.

Rekker bare 20–30 meter

Har du lagt fra deg verdisakene mer enn 20–30 meter unna, får du ikke kontakt med mobilfyret. Da er det i teorien tapt, inntil du kommer innenfor rekkevidde. Men i praksis er ikke håpet ute.

Telefonen din lagrer nemlig hele tiden hvor den sist "så" fyret. Hvis du glemte det igjen i vesken hos en venn eller på jobben, vil du få opp et kart som viser hvor nøklene siste ble sett. Går du dit, vil du kunne opprette kontakt og finne den helt nøyaktige plassen.

Om noen i mellomtiden har rukket å flytte mobilfyret/nøklene til et annet sted, er du dessverre like langt. Da er eneste mulighet å hente hjelp fra et slags dugnadsprosjekt, som flere av produsentene satser på. Gablys gir nemlig finnerlønn til alle andre Gablys-brukere som måtte passere et mobilfyr som er meldt tapt.

Disse får ikke vite at de passerer nøklene dine, og heller ikke hvem som eier mobilfyret de passerer. Likevel får de finnerlønn, og er dermed motivert til å la det automatiske søket gå. Det krever ikke mye strøm av telefonen. Vår mobil oppgir at den bruker bare 1 prosent av batterikapasiteten til å søke kontinuerlig etter mobilfyr.

Les også:Nå kan annonsørene se deg idet du går inn på kjøpesenteret

Du blir med på dugnad – uten å merke det

Mobilene til de andre brukerne som passerer et tapt nøkkelknippe vil sende en melding til Gablys server om hvor mobilfyret nå befinner seg. Har du flaks, er det dermed mulig å spore nøkkelknippet hvor som helst i verden. Men inntil brukerne er blitt mange, skal du ha rimelig mye flaks for at dette slår til.

Gjennom vår testing har vi oppdaget en tilsynelatende ganske stygg feil i den nyeste utgaven av Apples operativsystem, IOS8. Ifølge Gablys har det en «bug» som gjør at du enkelte ganger ikke klarer å gjenopprette forbindelsen med et mikrofyr når du vil spore det. For å opprette forbindelse, må du da skru bluetooth av og på. Dette tar ikke mer enn fem sekunder.

Stygg feil skaper problemer

Men for den som ikke er klar over problemet, er dette en helt ødeleggende feil. Verre er det at du enkelte ganger må restarte hele telefonen for å få forbindelse. Vi har spurt Apple om dette vil bli fikset, men har ikke fått svar.

Gablys har også en funksjon som gjør at du kan trykke på en liten knapp på mobilfyret/nøkkelknippet og få telefonen til å gi et lite pip, i tilfelle det er telefonen du har rotet bort.

Mobilfyr som Gablys (de leveres nå fra flere produsenter, som iHere3, Sticknfind og Estimote) kan også få en alarm til å gå av på mobilen din hvis for eksempel en tyv skulle stikke av med vesken din. I praksis fører dette til så mange falske alarmer (det hender kanskje at du selv løfter vesken din?) at du skal være ganske paranoid for å ha funksjonen påskrudd helt til noe faktisk blir stjålet.

Dette kan bli stort

Du kan også få en alarm hvis mobilfyret forsvinner mer enn 20–30 meter fra deg. I praksis fører også dette til flere falske alarmer enn du orker å få, og vi endte med å skru funksjonen av.

Hvis feilen i IOS8 og andre barnesykdommer rettes raskt, tyder mye på at disse produktene kan bli svært populære. Ikke minst fordi prisen allerede er minimal. Hvem har vel ikke behov for å finne verdisakene sine?

Jeg kommer i hvert fall til å la mitt mikrofyr henge på nøkkelknippet, og gleder meg til å ha en bekymring mindre neste gang jeg legger det på et litt for lurt sted.

Oppdatering 22/12 2014: Gablys melder i dag at deres app er oppdatert, slik at nøkkelfinnerne deres ikke mister forbindelsen til mobilen. Aftenpostens første tyder på at dette stemmer — den virker nå som den skal.

Fakta: Mikroskopiske radiofyrtårn

 • Et ibeacon, eller mobilfyr, sender flere ganger i sekunder ut et radiosignal med en unik ID.
 • En mobiltelefon kan for eksempel sjekke denne ID-en opp mot et register på nettet, og finne ut hvor den befinner seg.
 • Mobilfyr er svært billige og krever ekstremt lite strøm – omtrent som et armbåndsur.
 • For at du skal kunne benytte det, må telefonen din være utstyrt med Bluetooth Smart.
  Les også:Nå kan annonsørene se deg idet du går inn på Storo-senteret
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Fem tips som får datapakken til å vare lenger i sommer

 2. NORGE

  Møter en forandret rusomsorg

 3. NORGE

  Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år

 4. NORGE

  – Arilds stemme blir enda viktigere etter dette

 5. NORGE

  Forsvarsbygg bruker millioner på PR-konsulenter mens forsvarsbygninger forfaller

 6. NORGE

  Dommedagsklokken flyttet nærmere ragnarok