Trafikken er delvis i gang på Østfoldbanen. Men flere tog er innstilt, og skadet kjøreledning ennå ikke reparert.

De fleste togene går på Østfoldbanen igjen etter at trafikken har vært stengt mesteparten av dagen. Bane Nor jobber på spreng med å reparere den sterkt skadede kjøreledningen.

De fleste togene hadde begynt å gå igjen på Østfoldbanen i ettermiddagsrushet. Men togpassasjerene må regne med forsinkelser på grunn av enkeltsporet drift, og flere tog er innstilt.

Fra rundt klokken 15 går togene mellom Oslo S og Ski/Moss i ett spor forbi Kolbotn. Det var der kjøreledningen falt ned i dag tidlig, ved åttetiden.

Også flere tog til Østfoldbyene går, men noen avganger er erstattet av buss mellom Oslo S og Vestby. Flere tog er innstilt og noen forsinkelser må man regne med på grunn av at togene bare går i ett spor, ifølge informasjonsansvarlig Åge-Christoffer Lundeby i Vy.

Bane Nor jobber fremdeles med å reparere den sterkt skadede kjøreledningen.

– Kjøreledningen var veldig ødelagt. Vi fikk ikke kommet i gang med å reparere den før ved 11–12 tiden. Før den tid måtte vi kutte strømmen, ett tog måtte tømmes og vi måtte få det andre toget frem, sier pressekontakt Dag Svinsås.

Klokken 21 i kveld kommer ny oppdatering fra Bane Nor.

– Det er en prognose, men vi håper feilen skal være rettet da, sier Svinsås.

Vy: – Mange passasjerer fortvilet

Kulde og lang ventetid preget starten på dagen for mange passasjerer.

– Når en kjøreledning faller ned og det blir strømstans, vil det alltid ta veldig lang tid å få passasjerene frem, sier informasjonsansvarlig Åge-Christoffer Lundeby i Vy.

– Vi måtte skaffe mange sjåfører og busser i dag. Det er ikke like lett i rushtiden. Når det er kaldt i tillegg, blir det ekstra ille å vente. Det er mange togpassasjerer som har vært fortvilet i dag, og det har vi dyp forståelse for.

Han sier det er to forklaringer på at kjøreledning faller ned. Enten har den hatt en svakhet og har hektet seg fast i noe. Eller det kan være noe galt med strømavtageren som tar strømmen ned til toget.

– Når først feilen har skjedd, er det umulig å si hva som var årsaken, sier han.

Mange pendlere ble stående i iskulden og vente på tog som ikke kom på Ski stasjon torsdag morgen.

Dramatisk da kjøreledning falt ned

Det var dramatisk da kjøreledningen falt ned på sporet ved Kolbotn. Den skal først ha landet oppå et tog, og togpassasjerene fortalte om et smell. Ledningen er strømførende, men ingen passasjerer ble skadet.

Passasjerene ble evakuert etter nærmere to timer, etter at brannvesenet hadde sikret kjøreledningen. I 10.30-tiden ble passasjerene omdirigert til en rutebuss som skulle ta dem inn til Oslo sentrum.

Togpassasjer Aftenposten snakket med torsdag formiddag, fortalte at det sto kalde passasjerer på Kolbotn stasjon og ventet på buss i nesten to og en halv time, i 10 minusgrader.

Uhellet med kjøreledningen kommer i tillegg til en rekke signalfeil og jordfeil som har rammet togtrafikken på den samme togstrekningen i høst.