Norge

Billigst best i test

  • Stine Barstad
    Journalist
  • Legg penger i en god madrass, sier forhandlerne. Men en enkel IKEA-madrass kom best ut i Forbrukerraportens test.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

-Putt litt ekstra penger i madrassen, skrev vi for kort tid siden. Aldri har nordmenn brukt så mye penger på madrasser som nå, og kvalitetssenger og luksusmadrasser mer mer populært enn noensinne.

Men nå skal vi motsi oss selv. Det er ikke nødvendigvis de dyrete madrassene med de fancy detaljene som der de beste, viser en omfattende test Forbrukerrapporten har gjort. Faktisk kom skum-madrassen Sultan Forsbacka fra IKEA klart best ut i testen av 16 madrasser. Madrassen, som koster 1600 kroner, danket ut mange langt dyrere madrasser.

Toppkarakter

Madrassen får toppkarakter på kriteriet holdbarhet. Madrassen holder formen og ser like fin ut etter ti års simulert bruk. Den tilpasser seg også kroppen godt, og den både isolerer og transporterer svette til dels svært godt, skriver Forbrukerrapporten.

Vinnermadrassen var en løs madrass, og i alt var det ni av disse i testen. Dårligst av de ni var Tempur — en dyr madrass som består av et elastisk skummateriale som skal forme seg rundt kroppen din og gi trykkavlastning. Denne madrassen, som koster 10.000 kroner, fikk bare 52 av 100 mulige poeng i testen.

Hestehår til ingen nytte

Blant rammemadrassene var Hästens den beste, men også den dyreste. Madrassprodusenten reklamerer med at madrassen kun inneholder naturlige materialer som bomull, nordsvensk furu og hestehår. Men testen avdekket ikke et eneste argument for at hestehår gir en bedre madrass. Det var også små kvalitetsforskjeller på rammemadrassene som ble testet.

I klassen for kontinentalmadrasser var det to med. Her er Jensens Royal best, men verken denne eller madrassen fra Svane fikk bedre enn middels karakter.

Meningsløs sonedeling

Mange springfjærmadrasser markedsføres med at de har forskjellige soner som skal tilpasse seg kroppen, slik at det blant annet er mykere der man legger spisse kroppsdeler. Ifølge testen er dette helt meningsløst. Trykkfordelingen er nemlig forskjellig for alle personer, og er også avhengig av både kroppslengde og fasong.

Se hele testen på Forbrukerportalen.Her kan du også lese om hva du bør tenke på når du velger madrass.

Les også

Putt litt ekstra i madrassen

Det er på ingen måte sikkert at den dyreste sengen gir deg den beste nattesøvnen. Det viser Forbrukerportalens test.