Norge

Politiet: - Kvinner i hijab kan være spesielt utsatt for hatvold

Få muslimske kvinner anmelder rasistisk motivert vold. Her er noen saker fra Oslo politidistrikt i fjor:

Zaynib har hatt flere skremmende opplevelser etter at hun konverterte til islam for to år siden. Sammen med Thee Yezen Al Obaide (t.v.) og Abdirahman Abdulkadir ber hun muslimer som blir utsatt for hatkriminalitet, om å melde det til politiet.
 • Andreas Slettholm
  Kommentator
 • Olga Stokke
  Journalist
 • Kvinne fikk svært hatske meldinger på Facebook etter å ha blitt intervjuet om at hun konverterte til islam.
 • Kvinne i niqab (ansiktsplagg med glipe til øynene journ.anm.) fikk sløret revet av på gaten, av en kvinne som sa ukvemsord til henne.
 • Kvinne med hijab ble, utenfor høyskolen, slått med knyttet neve av en kvinne. Kvinnen skal dessuten ha truet med tåregass og sagt at slike som henne ikke skal være her i landet.
 • Kvinne ble spyttet på av mann som sa at alle muslimer bør slaktes.

Første dommen

Sistnevnte sak endte med dom. Oslo tingrett dømte i mars i år en 57 år gammel mann for å ha spyttet på en kvinne i hijab etter å ha kommet med fordomsfulle bemerkninger om muslimer. Han fikk 18 dager betinget fengsel, samt en bot på 15.000 kroner.

— Den dommen er et godt eksempel på hverdagsrasisme som muslimer blir utsatt for, sier hatkrimgruppens leder, politiførstebetjent Monica Lillebakken.

Hun sier at de har hatt et par andre saker hvor muslimske kvinner er blitt skjelt ut eller forsøkt revet av hijaben på offentlig sted.

- Det kan synes som om muslimske kvinner som bærer hijab, kan være spesielt utsatt, sier Lillebakken og oppfordrer alle til å anmelde.

Ifølge Oslo-politiets rapport om hatkriminalitet fra mars i år, er det flere menn enn kvinner både blant kjente gjerningspersoner og fornærmede i de anmeldte sakene. Politiet mener at en av flere forklaringer kan være at menn oftere anmelder denne type saker, men understreker at dette vet de for lite om.

Les også:

Les også

To muslimer slått ned på gaten og kalt «fucking terrorists»

Tror ikke politiet tar sakene alvorlig

Thee Yezen Al Obaide sa tirsdag til Aftenposten at muslimer ikke anmelder hatkriminalitet fordi de ikke har tillit til at politiet tar det alvorlig. Også han har inntrykk av at muslimske kvinner i hijab er mer utsatt for rasistisk motivert vold og trakassering enn andre.

Det er Zaynib (43) enig i. Etter å ha vært interessert i islam i over ti år konverterte hun for to år siden. Hun bruker hijab.

På gaten i Oslo opplevde også hun at en kvinne spyttet etter henne, og kalte henne «muslimjævel».

— Jeg vet om flere muslimske kvinner som blir utsatt for hets og voldshandlinger, sier Zaynib som ikke ønsker å stå frem med fullt navn av frykt for enda mer negativ oppmerksomhet enn hun allerede har opplevd.

Både hun og Al Obaide har hørt mange fortelle om skremmende opplevelser. Al Obaide forteller om en jente som ble omringet av flere menn som krevde at hun skulle ta av seg hijaben. En annen jente med hijab ble slått i bakhodet av to jenter da hun satt på bussen.

Uttrykker hat

I saken som endte med dom i mars hadde mannen aldri møtt kvinnen før. Men da han så henne inne på en matvareforretning på Grorud i fjor høst, spyttet han på henne. Ifølge dommen uttalte han at han hatet alle muslimer. Kvinnen forklarte retten at hun ble redd, skremt og såret av det som skjedde.

Mannen godtok dommen, som er rettskraftig.

— Det fremstår som klart at meningen var å uttrykke hat overfor og forhåne fornærmede fordi hun er muslim og muslimer som gruppe. Å bli spyttet på er sterkt nedverdigende for den som utsettes for det, heter det i dommen.


Har du blitt hetset?

<b>Rana (18), palestiner, fra Syria. </b>-Jeg har bodd fem måneder i Norge, men har ikke opplevd noe ubehagelig. Det er fredelig her. Alle nordmenn som jeg har møtt, er veldig snille. Det er litt overraskende å høre at kvinner med hijab i Norge blir utsatt for vold og trakassering. Det er trist å høre. Men det finnes gode og dårlige mennesker over alt.

Rana (18), palestiner, fra Syria: - Jeg har bodd fem måneder i Norge, men har ikke opplevd noe ubehagelig. Det er fredelig her. Alle nordmenn som jeg har møtt, er veldig snille. Det er litt overraskende å høre at kvinner med hijab i Norge blir utsatt for vold og trakassering. Det er trist å høre. Men det finnes gode og dårlige mennesker over alt.

<b>Iman Hussein (32), helsefagarbeider, Drammen.</b>-Personlig har jeg ikke opplevd noe alvorlig hets eller vold på grunn av min religion, heller ikke noe ubehagelig, bortsett fra en episode på en bussholdeplass en fredagskveld. En hvit mann kalte meg "svarting" og spyttet på bakken ved siden av meg. Han spyttet ikke på meg. Han var full, kanskje han lever alene.

Iman Hussein (32), helsefagarbeider, Drammen: — Personlig har jeg ikke opplevd noe alvorlig hets eller vold på grunn av min religion, heller ikke noe ubehagelig, bortsett fra en episode på en bussholdeplass en fredagskveld. En hvit mann kalte meg "svarting" og spyttet på bakken ved siden av meg. Han spyttet ikke på meg. Han var full, kanskje han lever alene.

<b>Saida Mahnin (38), helsesekretær, Oslo.</b>-I rundt 20 år har jeg brukt hijab, men jeg har aldri blitt utsatt for vold eller trakassering. Jeg har heller ikke hørt at mine nærmeste blant venner eller i familien har opplevd det. Men venner har fortalt om venner eller bekjente som har fått ubehagelige slengbemerkninger, men jeg har ikke hørt at noen er blitt utsatt for voldshandlinger.

Saida Mahnin (38), helsesekretær, Oslo:— I rundt 20 år har jeg brukt hijab, men jeg har aldri blitt utsatt for vold eller trakassering. Jeg har heller ikke hørt at mine nærmeste blant venner eller i familien har opplevd det. Men venner har fortalt om venner eller bekjente som har fått ubehagelige slengbemerkninger, men jeg har ikke hørt at noen er blitt utsatt for voldshandlinger.

FOT__MG_0030-1325_doc6aw0z25orrk14c0kinbu.JPG

Lena Larsen, leder for Oslokoalisjonen for tros— og livssynsfrihet ved Norsk senter for menneskerettigheter.

— Jeg har ikke hørt om muslimske kvinner som er blitt utsatt for hatkriminalitet. Selv har jeg noen negative, personlige erfaringer, men det er veldig lenge siden. Da jeg var leder i Islamsk Råd Norge (2000-2003 journ. anm.) samlet vi alle trusler i en boks på kontoret. De ble ikke anmeldt, det hadde jeg ikke energi til da.

Kristin Maria Jensen (48), hjelpepleier, Oslo

Kristin Maria Jensen.jpg

— Det virker som om kvinnelige konvertitter i hijab provoserer en del folk. Menn har kommet tett opp til meg og ropt "bøh!" Men det eneste jeg har anmeldt, er nabokvinnen som over en toårsperiode trakasserte meg da vi møttes i butikken. Hun pleide å komme opp på siden av meg og hviske "landsforræder", "pakkishore", "ludder". En gang utenfor butikken gjorde hun Hitler-hilsen mot meg.

Les mer om

 1. Islam i Norge