Norge

Tente på omskjæring - får pris

Safia Yusuf Abdi er en somalisk hvirvelvind fra Harstad som har stukket hull på myter om omskjæring av kvinner. I dag mottar hun pris for innsatsen.

  • Forf> (foto)

Når hun deklamerer sitt eget dikt om å komme til et fremmed land, kommer klumpen i halsen. Når hun avslutter diktet med en sang som integrerer det afrikanske og "Jo, mere vi er sammen", triller tårene.Safia Yusuf Abdi bruker seg selv og sin kultur for å nå frem med sitt budskap, for å stoppe det som er skadelig i en kultur.— Uten kultur er vi identitetsløse. Jeg er stolt av å være somalisk kvinne. Omskjæring ble av noen brukt for å dempe kvinners sexlyst. Æ e ikkje dæmpa i det hele tatt. Somaliske Safia Yusuf Abdi er et ramsalt skumsprøyt fra Harstad. I dag tildeles hun en pris fra Unni og Jon Dørsjøs minnefond for 2005 for sitt kontaktskapende arbeid mellom somaliere og nordmenn, og for at hun er en viktig rollemodell for innvandrerkvinner i Norge. Prisen er på 10 000 kroner, og det er Norske Kvinners Sanitetsforening som står bak tildelingen.- Jeg er glad for prisen, og takker dem som har sett meg og foreslått meg.

Somaliere får pris.

Hun er tredje somalier som i løpet av kort tid er prisbelønnet i Norge. Før jul kom Ayaan Yasin på 2. plass i Aftenposten Aftens kåring av årets Oslo-borger, og Mohammed Sheik mottok Kirkens Bymisjons brosteinspris. Og nå hedres Safia Yusuf Adi som sammen med sine tre døtre kom til Norge og Harstad i 1992, uten særlig skolegang.Veien til utdannelse startet med at hun var tolk for en høygravid somalisk kvinne som skulle føde. - Da riene begynte, fikk jordmoren sjokk da hun oppdaget at kvinnens skjede var sydd igjen. Hun hadde aldri hørt om omskjæring, og trodde at den somaliske kvinnen var født sånn. Jeg måtte gjøre noe med det!Hun tok grunnskole og videregående før hun i 2000 var ferdig utdannet sykepleier i Harstad. Så ble hun engasjert av Barne- og familiedepartementet i arbeidet mot omskjæring.

Slitsomt.

Safia har erfart at ingenting kommer av seg selv, at det svir å tilpasse seg et nytt samfunn, men også at det gir mye. Hun er stolt mor til døtrene Nasra (24) som studerer på musikkonservatoriet i Tromsø, Sulekha (23) som er den første student ved Statens balletthøgskole med afrikansk bakgrunn, og Ayan (20) som er ferdig med videregående med ambisjoner om å bli lege.For tiden leder Safia et UDI-prosjekt mot rus og kriminalitet blant somalisk ungdom. På sikt håper hun å arbeide mot omskjæring av kvinner i Afrika.- Jeg vet jeg kan bidra.

Safia Yusuf Abdi fra Somalia finner seg godt til rette i Harstad. Nå får hun 10 000 kroner for sitt arbeid blant somaliere og nordmenn. Foto: ROLF ØHMAN