Norge

-Det er like stort behov for slumstasjonen nå som for 100 år siden.

Julegryta har vært fast førjuls-innslag i Oslo siden 1901.

Alt som puttes i julegryta til Frelsesarmeen går til å hjelpe dem som trenger det mest, forteller major Lars Harald Bråthen.

  • Are Møster Ottesen
    Are Møster Ottesen
    Journalist

Siden 1901 har julegryta til Frelsesarmeen vært en del av bybildet i Oslo før jul. Men hvor er det blitt av slumsøstrene?

— Det er ikke så veldig lenge siden det bare var kvinner som arbeidet ved slumstasjonene og hadde ansvar for julegrytene våre, og da ble de kalt slumsøstre. Men det er en «tittel» vi ikke bruker lenger. Alle kan være med å stå ved julegrytene. Vi er avhengige av frivillig hjelp og det er faktisk populært. Blant annet deltar både stortingspresidenten og ordføreren i Oslo.

Major Lars Harald Bråthen driver Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo sammen med syv andre ansatte pluss en haug med frivillige.

— Hva slags hjelp gir dere på slumstasjonen?-På Slumstasjonen kan våre gjester hente mat en gang I mnd. Vi gir råd og veiledning, og arrangerer turer og sommerleir for barn og voksne. Når du er fattig og hele tiden må snu på krona kommer du deg aldri noen steder. Derfor er slike utflukter veldig populært. Vi deler også ut billetter til enkelte arrangementer i Oslo. Det blir satt stor pris på.

- Er det mange som sliter?

— Å ja – behovet er like stort i dag som for hundre år siden. Men fattigdom i dag er noe annet enn tidligere. Før var det det at folk ikke hadde mat og klær. Nå er det vel så mye det at de ikke har råd til å sende barna sine på aktiviteter, gi dem ski eller kjøpe gaver når de blir invitert i bursdager.

Vi kan hjelpe med gaver og aktiviteter, og det er viktig særlig for barn slik at de ikke ender som outsidere over alt.

- Hvor mange får dere besøk av hver dag?

— I gjennomsnitt 120-130 mennesker. Men i november hadde vi rundt 180-200 her fordi så mange har søkt om julehjelp.

- Hva er det?

— Før besto julehjelpen blant annet av en mateske, men vi synes det er mer verdighet i at de kan handle julematen sin selv så nå gir vi bort et Kiwi-kort. Pluss at de får en gave til seg selv og barna. I år er det 1100 som har søkt slik hjelp. Men vi deler ut matposer hele året. De som er registrert hos oss kan hente en hver måned.

- Hvor lenge har du vært ved slumstasjonen?

— Dette er sjette året. Som major i Frelsesarmeen har jeg og familien flyttet rundt. Først var vi i Kirkenes i to år og så i Måløy i seks. Deretter var vi ti år i Lillehammer før vi kom hit til Oslo. Kona mi er leder for hjem- og familiearbeidet i Frelsesarmeen.

- Hva gjør at du trives på Slumstasjonen?

— Jeg trives så godt fordi jeg vet at det vi gjør betyr en forskjell i hverdagen til folk. Vi tenker først og fremst på livskvalitet og prøver å legge til rette for at gjestene skal synes det er godt å komme hit og slappe av.

- Det virker som du har ekstra mye å gjøre før jul?

— Førjulstiden er alltid travel for oss. Hjemme pynter vi huset allerede 1. desember slik at vi rekker å ha litt glede av det de stundene vi er hjemom.

- Og hvordan skal dere feire jul?

— De siste årene har vi hatt julemiddag her på slumstasjonen for gjestene våre. Vi starter kl. 11 og holder på til 14.30. Alle får komme så lenge vi har plass. I år serverer vi pinnekjøtt og julegrøt. Folk kommer fra mange forskjellige land, men dette er noe alle kan spise. Vi blir som en eneste stor familie, og det føles veldig meningsfylt.

- Hva med din egen familie?

— Når jeg avslutter her drar jeg rett i julegudstjeneste og deretter er det hjem for å senke skuldrene og ha en rolig julekveld med min kone, barn og min gamle far.

Les også:

Les også

  1. Bergens-elever samler inn penger til fattige engelskmenn

  2. Trondheimstudenter lover å gi 10 prosent av lønnen sin resten av livet! 

  3. Fellene du bør unngå når du handler til jul