Norge

Bistandsadvokat: - Barnehagesaken er svært belastende for foreldrene

TROMSØ (Aftenposten): De involverte legger lokk på barnehagesaken for å skåne foreldre og barn.

Ingunn Tøllefsen er bistandsadvokat for flere av de berørte familiene i barnehagesaken. Aleksander Andersen

 • Nina Selbo Torset

Journalist Nina Selbo Torset og fotograf Aleksander Andersen i Tromsø. Aleksander Andersen

I åtte år var han ansatt i den private barnehagen i Tromsø for å ta vare på barna deres. Nå er han siktet for seksuelle overgrep mot elleve gutter og jenter. Både barn som går i barnehagen i dag og barn som nå har begynt på skolen skal være blant 30-åringens ofre.6. mai i år, cirka klokken 09.30 om morgenen: Politiet får inn en bekymringsmelding fra ett av barnehagebarnas foreldre. Innholdet i meldingen er så alvorlig at politiet går til en så å si umiddelbar pågripelse av barne— og ungdomsskolearbeideren.

Mannen var på jobb i barnehagen da han ble pågrepet og siktet for overgrep mot ett av barna. For tre dager siden ble siktelsen utvidet til å gjelde elleve barn, men politiet frykter at mannen kan ha misbrukt langt flere.

Ønsker ikke å uttale seg

Hverken bistandsadvokater, barnehagen, foreldregruppen eller andre involverte ønsker å uttale seg om foreldrenes reaksjoner. Barna og foreldrene skal skånes så langt det er mulig.

— Foreldrene ønsker ikke at vi skal gi uttalelser til mediene. Det eneste jeg kan si er at saken er svært belastende, både for foreldrene og barna, sier bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen til Aftenposten. Hun representerer flere av de berørte familiene.

— Jeg vurderer det riktig at politiet kommenterer saken på dette stadiet, skriver bistandsadvokat Annichen Rye-Holmboe i en tekstmelding. Også hun representerer flere familier.

Helen Jenssen ble oppnevnt som bistandsadvokat for foreldreparet som sendte inn bekymringsmeldingen som utløste pågripelsen og den første siktelsen. Hun ønsker ikke å kommentere hva foreldrene synes om utviklingen i saken.

— De ønsker ikke at vi skal si noe på nåværende tidspunkt, men de vil gjerne få frem at de er fornøyd med oppfølgingen de har fått fra politiet, kriseteamet og Statens barnehus, sier Jensen.

Godt likt av foreldre

— Dette er helt absurd. Da vi for to uker siden ble informert om at en ansatt var blitt varetektsfengslet for overgrep mot et av barna i barnehagen, skjønte vi ingenting. Nå forstår vi enda mindre, sier faren til et barn i barnehagen til TV 2.

Foreldre sier til TV-kanalen at 30-åringen var godt likt, både blant barn og foreldre. Da han søkte jobb i 2008, var flere barnehager på banen for å få ham ansatt hos seg.

— Jeg kan ikke skjønne at en person som har vært så viktig i arbeidet i barnehagen, viser seg å være en helt annen person. Han var en viktig person for barna, de så opp til ham og vi som foreldre stolte på ham. Og så skjer nå dette, sier han.

30-åringen jobbet i barnehagen i åtte år og kan ha hatt kontakt med over hundre barn. Aleksander Andersen

Politiet følger opp barnehagenEtter det Aftenposten erfarer har driften i barnehagen gått som normalt siden 30-åringen ble pågrepet. Ingen holder barna sine hjemme. Politiet jobber også aktivt med å følge opp de ansatte i barnehagen og gi foreldrene tilstrekkelig informasjon om hva de bør gjøre.

— Det har vært en jevn flyt av henvendelser fra bekymrede foreldre. Dersom vi vurderer meldingen som alvorlig, så vil barnet bli tatt inn til dommeravhør. Barnet avhøres da for å kartlegge og avdekke eventuelle overgrep som han eller hun har opplevd eller har vært vitne til, sier etterforskningsleder Yngve Myrvoll til Aftenposten.

Saken har de siste dagene fått stor medieoppmerksomhet over hele landet. Dette vil endre seg med tiden, mener mannens forsvarer, Anja Støback Bjørsvik.

— Medieoppmerksomheten berører alle som er involvert. Så lenge politiet fremdeles etterforsker utad, vil det være sånn. Men så snart man er ferdig med alle dommeravhør og tekniske undersøkelser, så kapsles saken inn. Det er viktig at man kommer dit raskt for å ivareta de som er involvert.

Har du tips i denne saken? Kontakt Aftenpostens journalist her.

 1. Les også

  Slik etterforsker politiet barnehagesaken

 2. Les også

  Overgrepssiktet barnehageansatt fengslet i fire nye uker

 3. Les også

  Her blir barna avhørt om hva som skjedde i barnehagen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  To menn er pågrepet for drap eller medvirkning til drap på Christian Halvorsen i Askim

 2. OSLOBY

  Mann (41) siktet for grove overgrep mot småjenter for 16 år siden - pågrepet etter DNA-treff

 3. OSLOBY

  Overgrepsoffer på Romsås: - Hadde aldri trodd at han skulle bli tatt

 4. NORGE

  Barnehage har elektroniske kikkhull på toalettene for å forhindre overgrep

 5. NORGE

  Hagen-barnas bistandsadvokat: – God grunn til å spørre om pågripelsen ble gjort på den måten for å skremme

 6. DEBATT

  Vi varslet om mulige overgrep. Svarene bekymrer oss. | Anonyme foreldre