Norge

Stoltenberg: Fullt mulig å bruke 17 milliarder mer på forsvar

BRUSSEL/BODØ (Aftenposten): Jens Stoltenberg viser til barnehageløftet hans egen regjering gjennomførte, og mener det vil være fullt mulig å gjennomføre et tilsvarende løft for Forsvaret.

Jens Stoltenberg landet i Bodø onsdag ettermiddag. Foto: Anne Marte Vestbakke

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Han kunne se inn til pilotene som la jagerflyene rett utenfor vingene til privatflyet fra det belgiske flyvåpenet. I ettermiddag landet Stoltenberg i Bodø der han får se hva som skjer når alarmen går og pilotene tar av i jagerflyene på minutter.

Snøkledte fjelltopper og værharde øyer dukket opp da flyet med generalsekretæren nærmet seg Bodø i vakkert solskinn i ettermiddag. På bakken tok forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i mot.

ta63792f-hOeCCg6rJ3.jpg Foto: Jan-Morten Bjørnbakk

Omgitt av sine norske medarbeidere i NATO-hovedkvarteret i Brussel og den norske NATO-ambassadøren kom altså Norges tidligere statsminister på offisielt besøk til sitt eget hjemland. I morgen blir det audienser med kronprins Haakon og samtaler med statministeren, finansministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren.

Aftenpostens korrespondent var med på flyet som tok ham fra Brussel til Bodø.

Hvordan blir det å være på offisielt besøk i Norge?

— Jeg har gledet meg lenge til dette besøket, det første offisielle i Norge. Jeg føler meg hjemme her og føler meg som en norgesvenn. Så det blir hyggelig, spøker Stoltenberg fra kabinen i det belgiske flyet som tar han fra Brussel til Bodø.

Fikk demonstrasjon av piloter

- Men blir det ikke litt rart å reise nettopp hit?

— Det er en ny og uvant rolle Men jeg gleder meg. Jeg vet at gjester blir godt tatt i mot i Norge. Jeg er glad for å begynne besøket mitt i nord, fordi det er viktig å opprettholde oppmerksomheten i nord. Det er ikke minst i nordområdene at Norge gir noen av sine viktigste bidrag i NATO, gjennom sin tilstedeværelse der, ikke minst på grunn av den økte russiske aktiviteten. Det er både viktig for Norge og NATO når norske fly identifiserer fly under Nato-kommando, sier Stoltenberg.

I Norge vil han snakke med både forsvarsminister og statsminister om hvordan Norge kan bidra i NATO fremover. På toppmøtet i Wales i høst gjentok NATO-toppene målet om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar. Norge er langt unna. Ifølge beregninger fra Forsvarets forskningsinstitutt, som VG gjenga i dag, må det de neste ti årene legges 17 milliarder oppå dagens årlige 40 milliarder om det skal la seg gjøre.

Det mener NATO-sjefen og eks-statsministeren er mulig.

— Det er fullt mulig. Det er ikke et ubetydelig beløp, men vi har gjort minst like store løft tidligere, for eksempel barnehageløftet og satsinger innen eldreomsorgen, sier Stoltenberg om å bruke 17 milliarder kroner mer på forsvar.

— Det handler altså om å ta et politisk valg. Vi har altså klart å gjøre minst like store løft tidligere.

- Men du gjorde det ikke selv da du var statsminister?

— Vi begynte å øke budsjettene. Og så må vi huske at vi fikk en helt annen sikkerhetspolitisk situasjon i 2014, sier han til Aftenposten.

"Alarmen" gikk

I det Stoltenberg landet på hovedflystasjonen i Bodø fikk han demonstrert hva pilotene gjør i det alarmen går og man oppdagere et uidentifisert fly. Det siste året har det vært en økning i antallet utrykninger og også i tallet på identifiserte fly. Men økningen er langt fra så stor som man ser i Østersjøen, der NATO har advart mot aggressive russiske flyvinger. Utenfor de baltiske land har NATO-fly avskåret en rekke russiske fly. Det er heller ikke i nærheten av det det var under den kalde krigen, da mellom 500 og 600 sovjetiske fly ble identifisert årlig.

I nordområdene har de ikke registrert samme økning eller samme flymønster som i Østersjøen, selv om Stoltenberg sier at det er økt russiske aktivitet også her.

Han vil ikke spekulere i hvorfor det er annerledes utenfor norskekysten sammenlignet med Baltikum.

— Jeg vil ikke spekulere i det, fordi vi ser at det varerier fra ulike områder og i ulike år. Men vi har sett økt aktivitet fra russiske fly både i Østersjøen og i nord. Det som er viktig er at Norge gjør den jobben.

I Norge kommer Stoltenberg til å takke det norske forsvaret for den innsatsen det gjør og har gjort, både luftpatruljeringen over de baltiske landene og deltakelsen i utenlandsoperasjoner som i Afghanistan. Mye av dette har Stoltenberg selv vært med på i sin tid som statsministere. Men han kommer også til å oppfordre til økt satsing på forsvar. Norge er et av mange NATO-land som ikke oppfyller kravet om å bruket 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar.

- Nødvendig omstilling

- Du skal på en måte inspisere et forsvar du selv har hatt ansvar for ?

- Det er et forsvar jeg føler jeg kjenner godt. Helt tilbake til tiden da jeg som statsminister i 2000 startet den store omstillingen i forsvaret og jobbet med forsvarsreform.

Men det siste året har det kommet en erkjennelse at det norske forsvaret ikke er godt nok og at beredskapen er for dårlig i den nye situasjonen. Du var med på slankeoperasjonen i Forsvaret. Kuttet dere for mye?

— Det Norge har gjort, som også en del andre NATO-land har gjort, er en helt nødvendig og riktig omstilling. Vi har fått et mye mer høykvalitetsforsvar, med mer utstyr, større evne til å utplassere styrker raskt og har investert i dyre kapasiteter som kampfly og fregatter. Samtidig er det en erkjennelse i mange NATO-land, også Norge, at forsvaret trenger med dybde, at det også må bli større. Det er grunnen til at NATO har bestemt og Norge har sluttet seg til målet om å investere mer etter en lang periode med omstilling. For ti år siden, etter en lang periode med nedgang i forsvarsbudsjettene, begynte vi å øke dem.

Etter samtaler med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og den nye sjefen for etterretningstjestene Morten Haga Lunde i Bodø, bærer det til Stoltenbergs hjemby Oslo.

 1. Les også

  - Viktig tid for NATO

 2. Les også

  Ukrainas president: - Vi er i krig med Russland

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  USA med ultimatum: Øk budsjettene i år, ellers modererer vi vår forpliktelse til NATO

 2. VERDEN
  Publisert:

  Stoltenberg klaget over at Norge ikke gjorde nok i NATO. I dag ble han bønnhørt.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  NATO vil gi Norge ansvar mot øst

 4. VERDEN
  Publisert:

  Stoltenberg la frem tallene Trump vil granske med lupe: Norge ligger 15 mrd. bak NATOs mål

 5. VERDEN
  Publisert:

  NATO holder pusten før toppmøtet med Trump. Ingen aner hva han kommer til å si.

 6. NORGE
  Publisert:

  Høyre om NATO-sjefens budsjettutspill: - Han kaster stein i glasshus