Norge

Maur fra Argentina truer Norge

Et stort antall argentinamaur er funnet i laster med planter fra Italia. Arten er svartelistet som en alvorlig trussel mot norsk natur. Den kommer inn i huset ditt, og spiser på det også.

Her er eksemplarer av argentinamauren lik den som ble funnet i en container med importerte hageplanter. Mark Moffett

 • Wenche Fuglehaug

Snart kan denne mauren bli like plagsom som brunsneglen. Tidligere er det ifølge Artsdatabanken kun gjort ett eneste funn av denne arten i Norge. I 2004 ble flere hundre arbeidsmaur funnet i to leiligheter i Sandnes i Rogaland. Maurene skal da ha kommet med hestetransport fra Sør-Europa.

Argentinamauren, som finnes i stor deler av Latin-Amerika, betegnes som svært aggressiv. Den har allerede invadert mange byer i Europa. Nå har plageånden nådd Norge.

Arten fortrenger våre egne maur. Får du den inn i huset, kan resultatet blir riktig ille.

Digre kolonier

Argentinamauren er kjent for å lage digre kolonier, og er beskrevet som en pest når den kommer inn i huset. Den er ikke bare et rovdyr, men spiser også bygningsmaterialer. I naturen skaper den store problemer som fortrenger vanlige maur som er nødvendige for å spre frø. Dette er den eneste vepsen som fikk høy risiko under Artsdatabankens vurderingen av fremmede arter i 2012.

Gjemt i containerlaster med hageplanter tar de svartelistede artene seg inn i landet ulovlig. Snart er de spredd over hele landet. Nå er det frykt for at argentinamauren bli en enda verre plage enn brunsneglen.

Containersjekk

Denne mauren er en av flere svartlistede arter som forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) fant da de undersøkte 19 containere med importerte planter. Seniorforsker ved NINA, Frode Ødegaard, var mannen som bestemte arten til den fryktede mauren.

Les også

Farlig bakterie i brunsnegler

– De er massive predatorer og går løs på alt fra matog bygningsmaterialertil å ta livet av og fortrenge andre maurarter, sier Ødegaard.Forskerne fant også to andre svartelistede arter med høy økologisk risiko, klistersvineblom og harlekinmarihøne. Sistnevnte ble først oppdaget i 2006, men har allerede spredd seg helt til Nordland. Den anses som en trussel mot flere av de 50 marihøneartene vi har her i landet.

I store mengder

Prosjektleder for containeraksjonen, forsker Dagmar Hagen, vet ikke om argentinamauren vil overleve utendørs i Norge.

– Vi foretok bare et lite snapshot av vareimporten til Norge i denne undersøkelsen. En eller annen gang kan disse artene finne ro og starte formeringen, sier Hagen.

Direktoratet for naturforvaltning viser til at norsk import av flerårige hageplanter, busker og trær er tredoblet siden 1997. I 2011 ble det importert 15 800 tonn, og det tilsvarer 3000 containere i året. Mens resten av Europa sliter med finanskrisen har norske hageeiere stor kjøpekraft. Jord og vekster kan ta med seg et stort antall blindpassasjerer.

Mange ukjente

– Det kommer inn hundrevis av ukjente og fremmede arter via planteimport. Vi fant mange arter vi vet lite om samtidig som det er en overhengende fare for at de blir spredd rundt i Norge, sier Hagen.

I undersøkelsen fant de blant annet 125 billearter. Minst ti av artene er ikke tidligere registrert i Norge. Slik var det også med andre arter i undersøkelsen.

– Dette utgjør enrisiko for norske arter og økosystemer og skaper stor usikkerhet, sier Hagen.

Stor trussel

– Fremmede arter er en av hovedtruslene mot det biologiske mangfoldet i verden i dag. Import av planter og planteprodukter er den viktigste veien for slik utilsiktet spredning. Erfaringer viser at det ikke tar lang tid før en art oppdages i importlaster til den er etablert, sier seniorrådgiver Tomas Holmern i Direktoratet for naturforvaltning.

Les også

Norge invaderes

Han viser til at de i undersøkelsen av de 19 containerne også har funnet spredning i et område der en av containerne var plassert.– Argentinamauren har gjort stor skade i California og i Australia. Vi kan tenke på hva som skjedde med brunsneglen. Den ble først oppdaget i 1988. Nå er den over alt, sier Holmern.

Lite bekymret

— Hva sa du de heter..?Nei, argentinamaur har jeg aldri hørt om, og jeg håper jeg slipper å ha noe med dem å gjøre. Men det er greit å få litt informasjon om hvilke skader krypene kan gjøre om de skulle trenge seg på, sier Trude Brun.

Les også

Bruker millioner på luking

Sammen med datteren Helene (10),ønsker hun våren og hagesesongen velkommen på Olsens enke på Skøyen.Trude og familien fra Strand på Stabekk er i ferd med å anlegge hage, så for dem er det derfor viktig med kunnskap om både maur og brunsnegler som kan ødelegge og spise opp det meste som finnes i hager og ellers i naturen. Helene har funnet argurk— og tomatfrø i butikkhyllen, så en liten kjøkkenhage skal også stå ferdig etter hvert.

— Jeg er ikke veldig bekymret, nå bare gleder vi oss alle i familien til sommeren og at den nye hagen blir ferdig, sier Trude, som også handler grønne planter til stuen.

— Jeg fant et tre, heteropanax chinensis, som jeg likte veldig godt, så jeg får passe på at maurene ikke kryper over dørstokken min, smiler Trude.

Følger med

Morten Vingen er gartner på hagesenteret og har absolutt hørt om argentinamauren.

— Det er mye som kommer rekende, og en maur er ikke bare en maur. Noen er harmløse og nyttige,andre gjør betydelig skade. Vi får håpe vinteren har vært såpass kald at både snegler og skadedyr ikke har overlevd den langvarige frosten. Men vi får følge med og være oppmerksomme, sier Morten Vingen.

Mor og datter Trude og Helene Brun gleder seg til sommer og hagesesong, forhåpentlig uten argentinamaur og brunsnegler. Stein J Bjørge

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  «De opptrer annerledes og mer innvaderende». Ifølge biologen kan disse uønskede dyreartene være på vei til Norge om få år

 2. VITEN

  Aggressiv blindpassasjer truer norske blåbær

 3. NORGE

  Se opp for villvin, vrifuru og sølvtvetann

 4. A-MAGASINET

  Det japanske kirsebærtreet du planter i hagen din, inneholder tusen insekter. De er en trussel mot norsk natur.

 5. VITEN

  Angrip!

 6. BOLIG

  Ekspertene svarer: Hva gjør jeg dersom naboen har planter på fremmedartslisten i hagen sin?