Norge

US Marines’ europasjef på besøk hos troppene på Værnes: - Vi vil gjerne utvide styrken her

Øverstkommanderende for det amerikanske marinekorpset i Europa ønsker seg mer amerikansk tilstedeværelse og aktivitet i Norge.

Genaralmajor Russel Sanborn, sjef for marinekorpsets styrker i Europa og Afrika, i samtale med nestkommanderende på Værnes, Egil Haave.
  • Frank Cadamarteri

Den tidligere jagerflypiloten ble skutt ned og tatt til fange av irakiske tropper under Operasjon Desert Storm. Denne uken besøkte generalmajor Russel A. Sanborn, som nå er øverstkommanderende for US Marines i Europa og Afrika, marinesoldater på vinterøvelse i Nord-Norge.

Hans forgjenger som marinekorpssjef i Europa, Neil Neller, var pådriver for å etablere rotasjonsstyrken og øvingsbasen på Værnes. Han høstet storm fra norske politikere da han gikk ut og fastslo at Værnes burde bli hovedbase for marinekorpsets øvingsvirksomhet i Europa.

På spørsmålet om det fortsatt er aktuelt å utvide styrken og aktiviteten på Værnes svarer Sanborn kort og konsist: - Absolutt, før han fortsetter:

- Vi ønsker å styrke tilstedeværelsen her og styrke partnerskapet med Norge. Det vil vi med alle vertsnasjoner som vil tillate det. Men det er norske myndigheter som avgjør. Dersom de ønsker det, og det er fornuftig for oss, så ønsker vi selvsagt det, sier han.

  • Været i Norge ble et sjokk for amerikanske marinesoldater. En latterlig fiasko, mener russerne.

Samtidig peker marinekorpsgeneralen på at Norge, og spesielt Midt-Norge, er viktig ut fra en geopolitisk og strategisk synsvinkel.

- Opprettelsen av rotasjonsstyrken på Værnes førte til skarpe reaksjoner fra Russland. Hva tenker du om dette?

- Alle tenker på slike forhold, men vi forsøker å forholde oss til hva slags øvelser vi skal gjennomføre. Samtidig må vi planlegge for kriser og ting som kan skje. Vi skal ikke ta øynene av ballen uansett hvem som er trusselen. Det er ikke snakk om bare ett land for oss, sier Sanborn.

Les mer om

  1. US Marines
  2. Russland
  3. Forsvaret