Norge

Statoil mener Brasil vil komme styrket ut av olje-korrupsjonssak

RIO DE JANEIRO (Aftenposten): En av de største korrupsjonsskandalene i verden har rammet oljeindustrien i Brasil. Dette er Statoils viktigste satsingsområde utenfor Norge.

Statoils sjef i Brasil Pål Eitrheim, har tidligere jobbet i Aserbajdsjan og USA. Han ledet selskapets egen gransking av terrorangrepet mot gassanlegget i Algerie.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

- Statoil har ikke funnet noe som tyder på at selskapet har vært involvert i den store korrupsjonsskandalen som rir landet, forklarer Statoils sjef i Brasil Pål Eitrheim.

Aftenpostens team i Brasil: Alf Ole Ask og Morten Uglum

Statoils hovedkontor i Rio har panorama over bukten der seilerne i august skal kjempe om olympisk gull.

Brasil er sammen med USA det største og viktigste satsingsområdet for Statoil utenfor norsk sokkel.

I hele ni av de tolv letelisensene som Statoil har i landet, er de sammen med det brasilianske statsdominerte selskapet Petrobras. Et selskap som nå er sentrum i en omfattende korrupsjonsskandale som ryster Brasil.

Ikke funnet noe

Statoils Brasil-direktør Pål Eitrheim sier at gjennomgangen Statoil har gjort, viser at selskapet ikke har vært involvert i korrupsjon.

Les også:

Les også

Korrupsjonskrise lammer Brasil

Gjennomgangen får ingen konsekvenser for samarbeidet med Petrobras.

- Statoil har nulltoleranse for korrupsjon. Vi ser at de grep som Petrobras nå tar, likner på mye av det Statoil gjorde i oppryddingen etter Horton-saken, sier han.

Horton-saken dreide seg om korrupsjon i Iran. Selskapets ledelse ble skiftet ut, og Statoil fikk bot av Økokrim.

Berømmer oppgjøret

Om det som nå skjer i Petrobras-saken, sier Eitrheim:

- Personlig er dette det mest kraftfulle oppgjør med korrupsjon jeg har sett noe sted i de årene jeg har vært leder i Statoil. Brasilianerne har selv tatt tak i det. De har drevet sakene igjennom rettsapparatet. Resultatet tror jeg kommer til å være en mer robust brasiliansk økonomi og økt konkurranseevne for brasiliansk næringsliv, sier Eitrheim.

Satsingsområde for Statoil

Statoil har tre operatørskap i Brasil, og produksjonen her utgjør 12 prosent av Statoils internasjonale produksjon, men Eitrheim understreker at dette er et satsingsområde for selskapet.

- Dette er den mest attraktive oljeprovinsen vi ser. Etter de store funnene som ble gjort i de såkalte presaltområdene i 2007-08, har Brasil en ressursbase som er tre til fire ganger større enn Norge. Det er antatt at det finnes 50 milliarder fat olje i disse områdene, forklarer Eitrheim.

Men han vedgår at landets økonomiske og politiske krise er en utfordring.

Brasil trodde de hadde penger til alt — nå er landet i dyp økonomisk kris:

Les også

For Brasils økonomi er OL-festen over

Brasil har negativ vekst, og en ser nå økende politisk polarisering i kjølvannet av korrupsjonsavsløringene.

Ambisjoner om vekst

Brasil har en ambisjon om å fordoble produksjonen av olje fra nå og frem til 2030.

- Er det realistisk i dagens økonomiske situasjon?

- Det vil jeg ikke ha noen oppfatning om, men vi ser at oljeindustrien generelt nå er mer opptatt av l ønnsomhet enn produksjonsvekst. Petrobras har justert ned sine investeringer, legger han til.

Les også:

Les også

I OL-byen Rio de Janeiro jakter gravide kvinner på effektivt myggmiddel

Hele industrien sliter med lønnsomhet. Peregrino fase 2, som Statoil operer, har en tatt ned grensen for lønnsomhet fra 70 til under 45 dollar i løpet av drøyt år. Arbeidet med det fortsetter.

Fremtiden for Statoil her

- I kjølvannet av en krise med lav oljepris, vil det komme oppkjøp av selskaper eller andeler i felt. Petrobras er verdens mest gjeldstyngede oljeselskap. Ser dere gode oppkjøpsmuligheter?

- Vi kommenterer aldri planer om eventuelle kjøp.

Søkte ikke siste runde

- Men i siste konsesjonsrunde søkte ikke de store internasjonale selskapene, heller ikke Statoil. Hvorfor?

- Det var interessante prospekter, men vilkårene var ikke gode nok. Med det mener jeg skattevilkår og kravet til lokalt innhold i utbyggingene, forklarer han.

I de omtalte presaltområdene, som ikke var en del av siste konsesjonsrunde, har dessuten også Petrobras enerett til operatørskap. Dette foreslås myket opp.

- Det er en effekt av den økonomiske nedturen at det nå arbeides med bedre vilkår for oljeindustrien. Går det igjennom, vil Brasil bli en av de beste oljeprovinsene i verden, mener Eitrheim — og legger til:

- Turistene ser hvor vakkert Brasil er fra luften, men geologene våre sier at det er minst like vakkert under overflaten.

Du kan lytte til alle våre Aftenposten Verden podkaster på SoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Alt går galt i OL-landet Brasil

  2. Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad

selfie1_doc6owm1cqzj381ni9uya9n.jpg