Norge

Rasmus Hansson truet med å trekke seg - fikk viljen sin

Rasmus Hansson sa han ville stille sin plass som MDG-talsperson til rådighet dersom ikke Une Aina Bastholm ble valgt til talsperson. Det ble hun etter kampvotering. Rasmus Hansson ble gjenvalgt, men en tredel av stemmene var blanke.

Rasmus Hansson, MDGs eneste stortingsrepresentant, begynner å bli omstridt i deler av partiet. Her er han avbildet på landsmøtets første dag.
  • Bjørn S. Kristiansen
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

At det er misnøye i partiet kom dermed til uttrykk under valget på ny ledelse lørdag på MDGs landsmøte.

Bastholm fikk 142 av stemmene, mens utfordreren Hilde Lengali fikk 58. Hansson hadde ingen motkandidat til vervet som mannlig talsperson, men hele 67 av delegatene valgte å stemme blankt.

Det skjedde etter at Hansson, partiets eneste stortingsrepresentant, hadde truet med å trekke sitt kandidatur om utfordreren vant.

– Hansson holder partiet som gissel

Ordstyrerne på MDGs landsmøte opplyste om Hansson-trusselen like før valget skulle gjennomføres lørdag.

Avtroppende talsperson Hilde Opoku var tydelig oppgitt over Hanssons handlemåte:

«Litt av en leder; holder partiet som gissel rett før valget. Truer med å gå om han ikke får det som han vil, ingen motkandidat» skrev hun påTwitter.

Okopus reaksjon kommer etter at hun fredag tok et oppgjør med Hanssons lederstil:

  • Uenighet i MDG-lederduo, Opuko refser Hansson: — Det kan være at han har det litt for travelt med å komme frem til beslutninger. Demokrati er noe som tar tid.

Hansson viser til vedtekter

Hansson hevder han bare handlet i tråd med vedtektene.

– Dette var en opplysning i samsvar med vedtektene våre, som sier at lederparet skal velges sammen. Jeg har stilt til valg sammen med Bastholm, og jeg har informert partiet om det i god tid og det var det som ble opplyst nå, sier han til NTB.

Han mener Lengali burde stilt til valg sammen med en motkandidat til hans verv.

- Vil bygge broer

Hilde Lengali utfordret Bastholms kandidatur til posten, som står ledig etter at Opoku fra Trondheim ga beskjed om at hun ikke tar gjenvalg.

— Jeg vil bygge broer mellom folk som har forskjellige innfallsvinkler til miljøsaken, og mellom grasrota og ledelsen i partiet, sa Lengali i sin valgtale.

Une Bastholm (t.v.) sammen med Oslo-byråd og partikollega Lan Marie Nguyen Berg på landsmøtet.

— Jeg vil jobbe for å styrke de demokratiske kanalene i partiet, og jeg ber om deres tillit til å sette i gang arbeidet, sa Bastholm til landsmøtet.Men det var Bastholm som ble valgt til ny kvinnelig talsperson i MDG, i tråd med valgkomiteens innstilling.

Benkekandidaten Lengali tapte kampvoteringen. Hansson hadde ingen utfordrere til posten som mannlig talsperson, og ble gjenvalgt.

LES OGSÅ:

Les også

MDG-forslag: Senk formuesskatten, øk pensjonsalderen og kutt sykelønnen

— Uro i deler av partiet

Med ultimatumet ga Hansson tydelig uttrykk for hvem han ønsket som sin makker i partiets særegne todelte partiledelse.

Kilder opplyser til NTB at Hansson har kommet med tilsvarende ultimatum overfor andre partiorganer også tidligere i prosessen.

Det er uro i deler av partiet for at det er i ferd med å bli for sentralstyrt og at Hansson har manglende forståelse for demokratiske prosesser.