Norge

Raymond Johansen skroter «byregjering»: - Det er ingen skam å snu

Forslaget om at byrådet skal skifte navn til byregjering, legges helt dødt. Det lover byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil også i fremtiden bli kalt nettopp det - og ikke byregjeringsleder.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist

— Forslaget legges helt dødt. Finito! Det er ingen vits å bære havre til en død hest.

Det slår byrådsleder Raymond Johansen fast. Samtidig er han tydelig på at den opprinnelige tanken bak navneendringen var god.

— Så får vi håpe at folk i Oslo gjennom alt spetakelet er blitt bedre kjent med styringssystemet i byen. Men dette er min feil. Jeg trodde navneskiftet var en god íde, men slik ble det ikke, fortsetter han.

Dermed setter Johansen punktum for en diskusjon som har pågått helt siden venstresiden i fjor høst vant valget i hovedstaden. Den tilspisset seg da et bystyreflertall av Ap, SV, MDG, Rødt og Carl I. Hagen (Frp) vedtok navnendringen 2. mars i år - til protester og latterliggjøring fra politikere i H, V og KrF.

- Navneendringen førte til svært mye støy

Johansen forteller at han brukte påsken på å tenke seg om.

— Det er ingen skam å snu! Navneendringen har ført til svært mye støy. Vi opplevde at vi måtte bruke tiden vår på å prate om den, ikke om politikken vår. Da Frode Jacobsen nylig ble valgt til leder i Oslo Ap, var det dette han fikk spørsmål om. Og da ordfører Marianne Borgen (SV) ble invitert på TV for å snakke om terroren i Brüssel, fikk hun også spørsmål om byregjering-navnet, sier han.

Byrådskollegene ble informert i forrige uke. Han har allerede pratet med gruppelederne til de rødgrønne partiene i bystyret.

LES OGSÅ:

Les også

Bøler-gutt overtar som leder i Oslo Ap etter Jan Bøhler

Slik så det ut da Raymond Johansen i fjor høst presenterte byrådene i det rødgrønne byrådet.

Departementet ga tommel ned

Johansen hadde egentlig tenkt å presentere snuoperasjonen i et intervju med Dagsavisen. Men midt under intervjuet sprakk nyheten i VG om at Kommunaldepartementets jurister også har konkludert nå. «Det er er etter kommuneloven ikke adgang til å benytte betegnelsen byregjering», skriver departementet i et brev til byrådet.

Det var Johansen selv som for tre uker siden ba departementet vurdere lovligheten av navneskiftet. Bakgrunnen var at kommunalminister Jan Tore Sanner (H) fra Stortingets talerstol mente at navneskiftet var ulovlig.

Helller enn å fortsette striden, velger byrådslederen nå å gå tilbake på navneendringen. Det betyr at han selv vil bli tittulert byrådsleder, ikke byregjeringsleder, fremover.

— Debatten ble etter hvert vridd til å handle om min tittel. Jeg hadde ikke drømt om at dette skulle spore helt av. Hadde jeg visst det...

Raymond Johansen lar utsagnet henge litt i luften.

- Angrer du på at dere ikke la saken død tidligere?

— Dette ble bestemt allerede i byrådserklæringen mellom Ap, SV og MDG. Jeg snakket også om det i valgkampen. Vi fikk masse støtte først, en navneendring ville bidra til en klargjøring av rollene, var tanken.

LES OGSÅ:

Les også

Ekstraregning: 50 millioner. Byrådet: - Det er det verd.

På det første bystyremøtet etter valget ble Fabian Stang (H) takket av som ordfører, mens Marianne Borgen (SV) overtok. Men i Oslo, i motsetning til de fleste andre kommuner i landet, er ordfører mest «til pynt».

Fortsatt usikker? Slik styres Oslo:

Hvis leseren skulle være i tvil, her en en oversikt over hvordan hovedstaden styres. Siden 1986 Oslo hatt en parlamentarisk styreform. Den likner på maktfordelingen mellom Stortinget og regjeringen. I grove trekk er den slik:

 • Bystyret, for tiden 59 folkevalgte representanter, bestemmer. De møtes månedlig.
 • Byrådet står for den utøvende makten fra dag til dag. De legger også frem forslag for bystyret.
 • Byrådet kan bare sitte så lenge det har tillit hos et flertall i bystyret.
 • Ordføreren leder bystyrets møter og er en gallionsfigur for kommunen utad.
  Bare Bergen har en slik modell ellers. I Tromsø er modellen under avvikling nå. Landets øvrige kommuner styres slik de alltid har vært styrt:
 • Ordføreren er øverste politiske leder.
 • Ca. en en fjerdedel av representantene i kommunestyret utgjør formannskapet. Det møtes oftere enn kommunestyret og fatter mange mindre avgjørelser.
 • En ansatt rådmann leder kommuneadministrasjonen.

Les også

 1. Raymond Johansen vil vurdere bilordning på nytt

 2. - Pussig at De Grønne vil rive 250 småhus for å få plass til et mini-Manhattan

 3. Krangler om hvem som har ansvaret for millionkutt ved Oslos sykehjem

 4. Det rødgrønne byrådet ble advart om nedbemanning ved sykehjemmene i november

 5. Kritikk mot byrådet for bortgjemt Munch-utlysning