Tajik foreslår politiske virkemidler for likestilling

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, mener Regjeringen må ta i bruk politiske virkemidler for å fremskynde likestilling i bedrifter.

Ap-nestleder Hadia Tajik kommer med fem konkrete forslag om hvordan Regjeringen kan få fortgang i likestillingen i bedrifter.

Tirsdag la næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) frem statens eiermelding 2017. Her kommer det frem at kvinneandelen i ledergruppene i selskapene staten er inne i på eiersiden, er 37 prosent, mens andel kvinnelige administrerende direktører er 24 prosent.

Til Aftenposten sa Isaksen at dette ikke er godt nok, men presiserte at Høyre ikke er et parti som ønsker mer regulering for å løse det. Det er ikke Tajik fornøyd med.

– Det virker som vi har en minister som ikke er fornøyd med situasjonen, og likevel ikke vil gjøre noe med den, sier Tajik til avisen.

Hun utfordrer næringsministeren og foreslår fem tiltak, blant annet tiltak om rekruttering av kvinner, og bruk av det statlige eierskapet for å få frem flere kvinner i lederstillinger.

– Disse selskapene kjøper en rekke tjenester. Da kan staten stille krav til at det skal være kvinner representert i ledelsen fra de selskapene de kjøper tjenester fra, sier Tajik til avisen.