Over hundre sauer drept av ulv i Nord-Østerdalen

Minst 110 sauer er bekreftet døde etter ulveangrep i Nord-Østerdalen de siste dagene. Flere gårdbrukere har mistet store deler av besetningen.

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Natt til onsdag hadde ulven angrepet sauer ved setrene i Gammeldalen i Tynset, og flere lam og søyer ble avlivet i morgentimene senere samme dag. I alt er det funnet 110 døde sauer der ulven har beveget seg i Tynset, Rendalen og Tolga. Ulveangrepet er dermed det verste i Norge hittil i sommer, melder NRK.

– I tillegg til de 110 er det nok flere kadavre som ikke er funnet, sier fellingsleder Jo Esten Trøan.

Tolga kommune har nå opprettet kriseberedskap, og ordfører Ragnhild Åshaug forteller at enkelte bruk har mistet to av tre lam. Flere har mistet en stor del av besetningen.

– Det oppleves som en katastrofe for den enkelte bonde som blir utsatt for dette. Det er en stor påkjenning å lete etter kadaver og ta livet av skadet sau som er i live. Flere er også usikre på erstatningsordningene, sier Åshaug.

Et fellingslag på fire jegere jakter nå på ulven, men hadde onsdag ennå ikke sett den. Likevel klarte de mandag å komme så nær innpå rovdyret at de ifølge Trøan trolig avverget et større angrep. Jegerne har fått dispensasjon til å bruke hund i jakten.

Tirsdag åpnet for øvrig rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold for felling av rundt 30 ulver under vinterens lisensjakt. Kvotevedtaket kommer imidlertid til å bli klaget inn til Klima- og miljødepartementet av Verdens naturfond (WWF).