Norge

Ap åpner for å straffe høgskoler som har høyt frafall

Mange læresteder tar ikke frafall alvorlig nok, sier Marianne Aasen.

Arbeiderpartiets Marianne Aasen mener vi i Norge ikke har tatt frafallet i høyere utdanning alvorlig nok. Dette er et arkivbilde fra en forelesning i samfunnsgeografi ved UiO i 2008. Jon-Are Berg-Jacobsen

 • Jørgen Svarstad

Aftenposten skrev lørdag at mens Norge desperat trenger flere lærere, er det mange lærerstudenter som dropper ut.

Aftenpostens tall viste at 169 av høstens ferske studenter ved seks av de største lærerutdanningene hadde sluttet etter et halvt år. For 2010-kullet hadde én av fem falt fra etter to semestre, ifølge en rapport som kom i fjor.

Nå vil Arbeiderpartiet ta grep. I sitt forslag til program går de inn for opptaksintervju for lærerstudenter. Nå åpner de også for å belønne læresteder med lavt frafall og straffe høyskoler og universiteter der mange faller fra.

Nye studieplasser til de med lavt frafall

— Når man fordeler nye studieplasser, kan de gå til dem med lite frafall. Da kan man også risikere at de med høyt frafall ikke får nye studieplasser. Jeg sier ikke at vi skal ha en slik ordning, men det er noe man kan diskutere, sier Marianne Aasen, partiets utdanningspolitiske talskvinne.

Marianne Aasen Falch, Knut/NTB scanpix

Bant de seks lærestedene Aftenposten undersøkte, hadde Høgskolen i Oslo og Akershus størst frafall. 63 studenter hadde falt fra etter første semester i høst.Høgskolen hadde i 2012 fått 40 nyopprettede studieplasser.

— Et stort problem

— Jeg mener at dette er et ganske stort problem som vi må ta på alvor. Det har vi ikke gjort i Norge. Vi har heldigvis løftet dette med frafall på videregående skole, som er enda mer prekært. Men det er et stort frafall på ingeniør- og lærerutdanningen, og det må vi gjøre noe med. Vi har ikke råd til å ha tomme studieplasser på disse studiene. Vi trenger alle disse menneskene. Vi betaler tross alt penger for at disse skal få undervisning, sier Aasen.

Hun mener at mange studiesteder ikke tar frafall alvorlig nok.

- Mitt inntrykk er at det varierer. Det er nok noen som gjør det, men mange gjør det ikke. Dette er noe vi må diskutere, for dette er ressurssløsing, sier Aasen.

Advarer mot enkle løsninger

Men Hilde Harnæs kan styre sin begeistring for Aps forslag om mer pisk og gulrot. Hun er leder for Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som har Norges største lærerutdanning.

- Jeg vil advare mot enkle løsninger på et komplekst problem. Man står jo allerede til rette for de studieplassene man har finansiering for, så dette blir å slå inn åpne dører. Vi må sørge for at tiltak er kunnskapsbaserte og at vi setter inn tiltak der de virker, sier hun.

Harnæs sier at frafall har mange årsaker.

Tar inn for mange studenter

I Oslo kalkulerer de med frafall og tar hvert år inn for mange studenter. Hun sier at de derfor ikke har ubrukte studieplasser.

- Vi prøver etter beste evne å treffe med den overbookingen, men må også passe på at den overbookingen – at det blir trangt i begynnelsen – blir en årsak til frafall, sier hun.

Men mindre populære læresteder kan ikke overbooke fordi de ikke har nok studenter å ta av.

— Jeg tror det også handler om endringer i ungdommens holdninger til utdanning. Man shopper i større grad utdanninger, er usikker på hva man skal bli og ombestemmer seg. Det har også alltid vært litt sånn jeg vet ikke helt hva jeg skal bli, kanskje jeg skal bli lærer. Lærerutdanningen er litt mer utsatt for det enn andre utdanninger, sier Harnæs.

- Tar lærerutdanningene frafall alvorlig nok?

— Vi tar det veldig alvorlig og jobber utrolig seriøst med det. Dette er inntektene våre. Vi er opptatt av dette fordi vi er opptatt av studentene våre, men også fordi studiepoengproduksjon utgjør halvparten av inntektene våre.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  UiB har tatt opp dobbelt så mange studenter som de har studieplasser til

 2. ØKONOMI

  – Fremtidens sykepleier skal være en krysning av ingeniør og helsearbeider

 3. KULTUR

  Rekordstort inntak til høyere utdanning

 4. NORGE

  Nye lærerstudenter kan få slettet 50.000-160.000 kroner av studielånet

 5. NORGE

  Helene Lauritzen (20) er i det første kullet med nytt utdanningsløp: Nå venter fem års masterstudier for å bli lærer for 1.–7. klasse

 6. NORGE

  Staten brukte ti millioner på mattekurs. På enkelte skoler strøk over 90 prosent.