– Det var en ekstrem påkjenning. Det første jeg tenkte på var familien.

Tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland ble reddet etter å tilbrakt en natt på en holme. – Jeg måtte ta mitt livs tøffeste valg, sier han.

– Det første jeg tenkte på var familien, det andre var om jeg kom til å overleve, sier tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland (77).

– Jeg måtte si til meg selv dette må jeg klare. Sier du noe annet gir du opp, sier Magnus Stangeland under en pressekonferanse på Haukeland universitetssykehus fredag ettermiddag.

– Tenkte du på et tidspunkt at du skulle dø?

– Det var et tidspunkt der jeg så andre ting i landskapet enn det som var der, sier Stangeland til Bergens Tidende.

Kraftig nedkjølt

Onsdag formiddag klokken 10.20 gikk alarmen da en tom fiskebåt ble funnet med motoren i gang i fjæresteinene mellom Stolmen og Fugløysundet i Austevoll.

En halvtime senere ble Magnus Stangeland funnet på den ubebodde øya Fugløya av naboer som lette etter ham. Han var kraftig nedkjølt, men oppegående og tilsnakkendes.

– Han var kraftig nedkjølt, men er i grei form utover det. Vi er selvsagt utrolig glade for at det har gått bra, skrev datteren Nina Stangeland i en tekstmelding til Bergens Tidende onsdag.

– Jeg fikk vondt i hodet og begynte å se andre ting enn det som var. Da måtte jeg si, nå skal jeg i land, sier Magnus Stangeland.

Skled på ripen

Stangeland hadde tenkt å fiske makrell da han oppdaget et usikret tau på taket av styrehuset.

Han satte den ene foten på ripen av båten, mens han holdt seg fast i en list på styrehuset og grep etter tauet med den andre hånden.

Sjøstøvelen var så glatt at foten gled og 77-åringen ramlet over bord, men han klarte å holde seg fast i rekkverket på båten med armene.

Deretter prøvde han å komme seg bak og opp stigen som henger bak på båten, men han fant ikke noe å holde seg fast. Samtidig var han redd for å komme bort i propellen.

– Så mange fotografer, det er jo som å være på Stortinget dette her, spøkte Magnus Stangeland da han møtte pressekorpset på sykehuset fredag ettermiddag.

– Det verste valget

– Båten var på vei vekk fra land da jeg måtte ta det verste valget, å slippe taket. Men da jeg lå i sjøen oppdaget jeg at det var en voldsom strøm og masse vind, forteller Magnus Stangeland.

Støvlene hans var fulle av sjøvann, så han begynte å kle av seg i vannet. Det vanskeligste var å få av seg buksene, som var så smale rundt bena. Han beholdt trusen og en tynn ullgenser på.

Han var mellom 30 og 35 meter unna nærmeste land.

– Enten måtte jeg trosse strømmen, eller så måtte jeg la meg drive mot land som var 500 meter unna, sier Stangeland.

Han mente det siste ga han størst mulighet til å overleve. Han la seg på rygg og padlet fremover med armene, mens sjøen slo over hodet hans.

– Hadde du redningsutstyr på deg?

– Jeg fant ut at jeg ikke ville klare å svømme dersom jeg skulle ha redningsvesten på meg. Jeg er jo svømmeinstruktør og har trent marinejegere og gått på forsvarets gymnastikkskole, utdyper han.

Magnus Stangeland har blant annet sittet på Stortinget for Senterpartiet i tolv år, vært ordfører i Austevoll i seks år, samt vært president for Redningsselskapet i seks år.

Magnus Stangeland ble tatt i land her etter å ha blitt funnet på Fugløya.

– Helt på grensen

– Det verste var når jeg kom på land, da hadde jeg ikke krefter igjen, sier Stangeland.

Han fant en sprekk i fjellet og krøket seg sammen i fosterstilling til morgengry. Klokken 10.30 ble han oppdaget av en fisker som ga ham en varmedrakt.

– Det var som å komme til himmelen, sier han.

Den tidligere stortingsrepresentanten forklarer at det var helt på grensen til at det gikk bra.

– Hadde jeg hatt på redningsvesten ville jeg dødd. Det var sånn med patron, og den er umulig å svømme med, sier Stangeland.

– Jeg overlevde for jeg har god helse, god svømmer og fikk ikke panikk. Unge må lære seg dette, legger han til.

Stangeland innrømmer at han burde gitt skikkelig beskjed på kvelden før han la ut med båten. På den måten kunne familien ha meldt fra tidligere.

– De fikk panikk da de hverken fant båten eller meg, sier han.

Magnus Stangeland var ute i denne båten da han falt over bord tirsdag kveld. Båten ble fraktet til Austevoll.

– En hardhaus

Folk fra Austevoll brann- og redning var først på stedet. I tillegg ble det sendt et Sea King-helikopter, en redningsskøyte fra Bergen, brann- og ambulansebåten «Rygervakt» i Austevoll og politiet.

Onsdag ettermiddag opplyser Helse Bergen i en pressemelding at Stangeland var lettere skadet.

– Jeg oppfattet det slik at han har vært i sjøen rundt en time. Han har svømt og drevet litt med strømmen til holmen hvor han ble funnet, forteller politioverbetjent i Austevoll, Per Nordstrand,

Nordstrand snakket med Stangeland vel en halv time etter at han kom i land.

– Han har vært heldig, men i tillegg er han fysisk sterk og en hardhaus. Det er imponerende at han har klart seg så bra, sier Nordstrand.