Norge

De har ansatt flere over 60 enn under 30

De eldste talentene fristet mest da bedriften skulle utvide på kort tid.

De relativt nyansatte seniorrådgiverne Dag Arnesen (63) og Tom Gulliksen (63) får en mentorrolle overfor en av de yngste i GIEK. Julianne Heltne (26) er nyutdannet jurist, og valgte GIEK blant annet fordi det var mye tung erfaring der. Foto: Olav Olsen

 • Jeanette Sjøberg
  Jeanette Sjøberg

-  Da vi skulle utvide staben, var vi helt avhengig av å rekruttere seniorer for å få tak i den kompetansen vi trengte, sier administrerende direktør Wenche Nistad i GIEK.

Det var etter finanskrisen at Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) fikk mer enn tredoblet sine rammebetingelser, og på kort tid måtte ruste opp en ung organisasjon med adskillig mer ekspertise.

GIEK er underlagt Næringsdepartementet, og stiller garantier for finansiering av norsk eksport.

De har bevisst rekruttert talenter i 60-årene for å sikre seg ekspertise fra internasjonalt arbeid innen for eksempel bank og shipping.

- Vi måtte ha spesialkompetanse, folk som er fleksible og som gjerne hadde lang erfaring internasjonalt. Og som både har opplevd gode og dårlige tider. Derfor så vi etter seniorer innenfor bransjen, sier Nistad.

De siste tre årene har de ansatt flere over 60 år enn under 30 år.

Mer fleksible etter 60

- Hva er de største fordelene med å ansette de over 60 år?

Les også

Amy Berg er 77 år og nyansatt

- De har vært gjennom sykluser i arbeidslivet, og vært med på både opp— og nedturene. Det er veldig viktig når vi skal jobbe med krisehåndtering, at vi har noen som har erfaring fra kriser og vet hvordan man skal løse problemet. Det vil ikke nyutdannede ha i samme grad, sier Nistad.- De er også mer fleksible. Hvis jeg ber dem om å dra til London i morgen, gjør de det.

Videre påpeker GIEK at flere ikke har hatt en sykmelding på flere år. De blir ofte lenger i jobben enn medarbeidere i 30-årene, som ofte er opptatt med å «bygge CV».

30-åringer blir ikke lenge

Dag Arnesen (63) har et langt yrkesliv innen bank og shipping bak seg i Norge, London og Houston, og er en av dem som er blitt rekruttert til stilling som seniorrådgiver i GIEK.

- Med bakgrunn i rederibransjen der jeg har hatt lederstillinger, er jeg vant til et høyt alderssnitt. Jeg har selv ansatt folk over 60 år, med vissheten om at jeg har nytt av vedkommende i 5-6 år. Men lenger blir ikke folk i 30-årene i én stilling heller, sier Arnesen.

Får mentorrolle

- Det å skifte jobb når man er rundt 60 er inspirerende og gøy. Jeg har alltid vært interessert å jobbe prosjektbasert, og er dermed vant til å skifte jobb ofte, sier seniorrådgiver Tom Gulliksen (63), som også er en av de sist ansatte i GIEK.

Han har bodd mange år i Saudi-Arabia, Hongkong og Luxembourg, med jobber innen bank og shipping.

Les også

- Blir du ikke satset på, kan du risikere å bli mentalt ferdig når du er 60

Både han og Dag Arnesen jobber i team med over 30 år yngre kolleger, og synes aldersmiksen er viktig.- Det er veldig gøy å jobbe med de unge. Vi får en mentor— eller coachrolle. Samtidig blir vi utfordret på det vi mener er vedtatte sannheter etter lang tid i bransjen, mener de.

- Og så spør jeg hvorfor, sier Julianne Heltne (26)

Gikk etter tung erfaring

Som nyutdannet jurist er hun en av de yngste i Giek.

- En av grunnene til at jeg valgte GIEK, var faktisk det at det fantes mye tung erfaring her. Da er det mye mer å lære. Det er mye tyngre å skulle lære seg nye ting i en bedrift med flest nyutdannede, sier Julianne Heltne.

Mer erfaring - mindre fravær

De færreste bedrifter tar sjansen på å rekruttere seniorer, mener rekrutteringsekspert.

— Det at man bevisst ansetter folk rundt 60 år, er i høyeste grad unntaket som bekrefter regelen. Det er én yrkesgruppe som skiller seg ut, og det er ingeniørene. Der hender det til og med at man henter inn folk som har vært pensjonister, fordi det er så mangel på ingeniører, men ellers er det de har gjort i GIEK uvanlig, sier seniorrådgiver Steinar Hopland i Senter for seniorpolitikk.

Han har nær 30 års erfaring med lederrekruttering, og har sett at de færreste tar sjansen på å rekruttere seniorer.

— De fleste ønsker å forynge staben. Det dreier seg om myter og stereotypier om at folk fra midten av 50-årene er mindre endringsvillige, har mindre lyst til å ta i bruk ny teknologi, og har mer sykefravær. Det siste er jo helt feil. Det er i aldersgruppen 25–40 år sykefraværet er høyest, sier Hopland.

30-åringer slutter før

Hopland synes det er svært positivt at bedrifter som GIEK går i motsatt retning.

— Man får mye mer erfaring med på kjøpet ved å rekruttere seniorer, men også mer stabilitet. Ansetter du en på 30 år, er det gjort undersøkelser på at de med stor sannsynlighet blir i snitt 4 1/2 år i bedriften. Ansetter man derimot noen på over 50 år, er sannsynligheten stor for at de blir der arbeidslivet ut, sier Hopland.

De siste ti årene har antall yrkesaktive i aldersgruppen fra og med 60 år økt kraftig. Tall fra Nav viser at det pr. 1. januar 2012 var rundt 400 000 personer i alderen 60–66 år. Dette er en økning på i overkant av 140 000 siden 1. januar 2002.

— Rekruttering av eldre arbeidstagere har også sammenheng med alderen på lederen som skal ansette. Er vedkommende litt oppe i årene, er det mer sannsynlig at de ansetter noen på sin egen alder. Er lederen 35 år, er det store sjanser for at han eller hun rekrutterer medarbeidere som er yngre enn seg selv, sier Hopland.

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Offshoreflåten blør. Nå må du og jeg dekke rederienes misligholdte milliardlån.

 2. KARRIERE
  Publisert:

  Stor kåring: Her er Norges beste arbeidsplasser

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Går ut mot diskriminering i tek-bransjen

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Slik så det ofte ut på IT-selskapets møter. Ett år senere har de femdoblet antallet kvinnelige ansatte.

 5. KARRIERE
  Publisert:

  Ekspertene er enige: Disse fire utdanningsretningene er trygge å velge

 6. KULTUR
  Publisert:

  Forsker: Medielederne er en gjeng konservative folk som endrer seg veldig sakte