Norge

3G i T-banetunnelene kommer neppe i år

Arkivfoto: Reisende som surfer på mobilen må belage seg på venting en god stund fremover.

Telenor og Netcom må vente på Kollektivtransportproduksjon AS, som igjen venter på en rapport. Ingen vet når det blir 3G i T-banetunnelene.

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Mange surfer på mobilen på vei til jobb om morgenen, men så fort man kommer inn i en tunnel lastes nettsidene i snegletempo.

For mens det er 3G-dekning utendørs på de fleste T-banestrekninger må mobilbrukere surfe med det langt tregere GSM-nettet (Edge) hver gang T-banen kjører inn i en tunnel.

Venter på avgjørelse

Årsaken er at kablene i Oslos T-banetunneler er gamle. Kollektivtransportproduksjon AS (KTP), som eier og drifter tunnelene, har bestilt en rapport. Dermed må ivrige teleoperatører smøre seg med tålmodighet.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, forteller at arbeidet med å få 3G-dekning langs alle T-banestrekninger har pågått lenge.

— Det har vært en prinsippsak hos KTP om de ønsker den ene eller den andre løsningen. Sist jeg sjekket avventer vi fremdeles tilbakemelding fra dem. Der ligger saken nå, sier Amundsen til Aftenposten.no.

— Dette er noe mobiloperatørene har ønsket lenge. Antenneanlegget som er der i dag er gammelt, det ble lagt før 3G-teknologien sin tid, sier Tommy Johansen, dekningssjef i Netcom.

Ifølge Amundsen i Telenor er det flere årsaker til at det har tatt lang tid, men det siste halve året har ballen ligget hos KTP. Dekningssjefen i Netcom forteller det samme.

— Vi er veldig klare og ivrige for å få dette på plass, men det tar litt tid før det blir enighet om hvordan det skal gjøres, sier Johansen.

KTP: - Venter på rapport

Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Oslotrikken og Oslo T-banedrift, forteller at de har engasjert Norsk Telecom for å lage en rapport. Asperud sier at de ønsker bedre kunnskap om hva slags kabler de skal velge, markedsforholdene og spørsmål knytte til offentlige anbudsregler.

— Vi ønsker å gjøre en grundig jobb i forkant av beslutningen. Rapporten foreligger i en foreløpig versjon i dag. Når den endelige versjonen kommer vil vi vurdere den, og ta videre skritt. Dette er ikke et forsøk på å uthale en sak, vi vil rett og slett skaffe oss best mulig kunnskap om markedet og gjøre de riktige tingene når det gjelder et mulig anbud, sier Asperud, som også påpeker at utbygging av telenettet ikke er kjernevirksomheten til KTP.

De nye kablene må dekke behovet for nødkommunikasjon, og det er i tillegg spørsmål knyttet til sikkerheten. Når Oslo-folket vil kunne surfe i T-banetunnelene tør ikke Asperud å anslå.

- Vil utbyggingen starte i år?

— Det er det ikke mulig for meg å si noe om. Vi må først få rapporten på plass og forholde oss til det som kommer der. Jeg kan ikke spå når dette vil være i drift, men vi vil ha en forsvarlig fremdriftsplan i saken, sier Asperud.

Norsk Telecom ønsker ikke å uttale seg, og henviser tilbake til Asperud på spørsmål fra Aftenposten.no om når rapporten vil være klar.

Vil ta lang tid

Men selv når rapporten er klar og KTP har tatt en beslutning om hvordan det skal gjøres, vil det ta lang tid å trekke nye kabler.

Det vil bare være mulig i tidsrommet hvor det ikke er trafikk i tunnelene, kun noen få timers nattestid. Helst vil Amundsen i Telenor gjøre det når tunnelene er stengt for vedlikehold.

— Slike ting ønsker vi primært å gjøre mens det foregår annet arbeid i tunnelene. Jeg kan ikke gi et estimat for når det er ferdig. Vår plan var at dette skulle være klart før jul, sier Amundsen.

— Dette er et forholdsvis komplisert prosjekt. Tykke antennekabler skal boltes til betongveggen i trange tunneler. Arbeidet kan kun gjøres når T-banen ikke går, og vi snakker om milevis med kabler, sier Johansen.

Dermed må reisende med T-banen se langt etter raske hastigheter på mobilsurfingen en god stund fremover, i hvert fall når T-banen befinner seg inne i en tunnel.

Les også

  1. Nordmenn er datasinker på mobilen

  2. Spår 15-gangeren på fem år for mobildata

  3. - Skyhøye marginer på mobildata i utlandet

  4. - Telenor har mest nedetid

  5. Store forskjeller på mobilers dekning