Norge

Skattedirektør: – Kriminelle opererer på tvers av landegrensene

– Den siste ukens nyheter om Cumex-files har vist at internasjonalt samarbeid kan spille en avgjørende rolle for å stoppe og forebygge svindel og skatteunndragelse, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Slik blir skatteskandalen presentert på nettsiden til det tyske gravenettverket Correctiv. Sammen med 18 mediepartnere i Europa har journalistene gransket saken i et år. Foto: Correctiv

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

– Kriminelle opererer på tvers av landegrensene. Det er derfor viktig at vi deler kompetanse og erfaring med hverandre, sier Holte, som også er toppsjef for Forum on Tax Administration (FTA), et nettverk av de øverste lederne fra skatteadministrasjoner i 50 land.

I forrige uke ble det kjent at investorer og banker har unnlatt å betale skatt på utbytte, og at deres skattetriks kan ha snytt fem land for 520 milliarder kroner.

Skatteunndragelsene ble kalt Cumex-files og ble kjent via en avsløring gjort av Politiken og 18 andre medier. Norge skal også være rammet av skatteskandalen.

Les også

Så mye koster den norske skatteflukten fellesskapet

– Internasjonalt samarbeid kan spille en avgjørende rolle

Fredag sendte Holte ut en oppfordring til alle skattedirektører i FTA-samarbeidet om aktivt å bruke samarbeidsforumet kalt JITSIC (Joint International Taskforce on Shared Intelligence and Collaboration), for å avsløre denne typen unndragelser.

– Vi har oppnådd mye gjennom internasjonalt samarbeid, men dette kan utnyttes mer og bedre. Den siste ukens nyheter om Cumex-files har vist at internasjonalt samarbeid kan spille en avgjørende rolle for å stoppe og forebygge svindel og skatteunndragelse, sier Holte.

JITSIC-forumet ble etablert av OECDs skattenettverk (FTA, Forum on Tax Administration) i 2015.

Hans Christian Holte, skattedirektør og toppsjef i FTA. Foto: Skatteetaten

Avdekker metoder for skatteunndragelse

Holte sier at samarbeidet mellom skattemyndighetene i FTA-nettverket for alvor skjøt fart etter arbeidet med Panama Papers.

Forumet brukes til analyse av store datamengder, til å avdekke metoder som brukes til svindel og skatteunndragelse og til å utveksle kompetanse og erfaring for å stoppe skatteunndragelse.

– JITSIC er klare til raskt å ta i bruk den fellesplattformen vi har opprettet for å utveksle erfaring, ressurser og kunnskap. Det skal vi også gjøre i denne saken. Problemstillingen rundt misbruk av transaksjoner knyttet til utbyttebeskatning kjenner vi til, sier Holte.

Les mer om

 1. Svindel
 2. Panama papers
 3. Utbytte
 4. Aksjer
 5. Skattedirektoratet

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  I syv år har Hans Christian Holte tatt inn tusenvis av milliarder kroner. Snart skal han dele dem ut.

 2. ØKONOMI

  Skattedirektøren har avdekket 280 mill. Panama-kroner

 3. NORGE

  Skattedirektøren advarer mot internasjonal svindel med grønne sertifikater fra Norge

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Norge trenger de flernasjonale selskapene

 5. VERDEN

  Skattetriks kan ha snytt fem land for 520 milliarder kroner. Norge også rammet.

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Nettet snører seg sammen om Facebook, Google, Amazon og Apple