Norge

Politiet er ikke sikre på at bombesiktet var alene om handlingen

Mannen i begynnelsen av 40-årene som er siktet for å ha sendt en bombe til politiet i Ski er varetektsfengsles til 5.januar, med brev- og besøksforbud.

Bevæpnede politifolk holdt fredag kveld vakt utenfor boligblokken der den mistenkte bak bomben mot politihuset i Ski bor.
  • NTB

Mannens forsvarer, John Christian Elden, anket avgjørelsen i Halden tingrett lørdag kveld på stedet.

Politiet er usikre på om mannen som er siktet for å ha sendt en sprengladning til politihuset i Ski, var alene om handlingen.

Mannen i begynnelsen av 40-årene ble lørdag ettermiddag framstilt for varetekt i Halden tingrett.

Etter at mannen ble pågrepet fredag kveld, uttalte politiet at de ikke hadde andre mistenkte i saken. Lørdag utelukker likevel ikke etterforskerne at flere personer kan ha vært innblandet i saken.

– Vi har ennå ikke konkludert med om han har gjort dette alene. Det er en pågående etterforskning, derfor ønsker vi ikke at detaljer som kommer opp i retten skal komme ut, sier politiadvokat Jon Skarpeid til VG.

  • I 2008 truet siktede med å sprenge seg selv i luften foran Lørenskog lensmannskontor.

Siktede: Jeg meldte meg selv

Før dørene ble stengt i det lukkede fengslingsmøte tok den siktede ordet.

– Jeg ønsker å korrigere det som ble skrevet i går. Bildet som kom fram i mediene er feil. Jeg gjorde en avtale med politiadvokaten og meldte meg frivillig for politiet, sa han da han ankom Halden tingrett.

Politiadvokat John Skarpeid (t.v.) og advokat John Christian Elden i Halden tingrett under fengslingsmøtet til mannen som er siktet etter en bombe ble send til >politiet i Ski onsdag.

Nekter fengsling

Politiet hadde varslet om at de ville be om fire ukers varetekt med brev- og besøksforbud og med de to første ukene i isolasjon, noe som altså ble tatt til følge.

Mannen er siktet for drapsforsøk etter at politiet mener det var han som sto bak forsendelsen av en pakke som inneholdt en sprenglanding og som ble levert på politihuset i Ski onsdag.

Den siktede mannen ble pågrepet fredag ettermiddag ved Skedsmo senter i Akershus. Han har fått oppnevnt John Christian Elden som forsvarer. Ifølge Elden har ikke hans klient erkjent forholdet.

Lørdag ettermiddag satt den siktede mannen i avhør, har Elden opplyst.

Kundemottaket i politihuset i Ski i Akershus ble evakuert da den mistenkelige pakken ble funnet onsdag.

Bombegruppe

Det ble slått alarm ved politihuset på Ski da en pakke skulle åpnes onsdag morgen, og en ansatt fikk mistanke om at noe var galt. Politiets bombegruppe var på stedet rundt 45 minutter senere, og de valgte å uskadeliggjøre gjenstanden ved å avfyre skudd mot den.

Politiet har uttalt at det var snakk om en skarp, reell bombe som hadde til hensikt å gjøre skade på mennesker.

Torsdag siktet politiet mannen som ble pågrepet fredag.

– Vi visste hvem som sto bak bombetrusselen torsdag kveld, og han ble formelt siktet da. Vi kunne imidlertid ikke gå ut med noe før han ble pågrepet, sa politiadvokat John Skarpeid til NTB fredag ettermiddag.

Stor politiaksjon

Fredag kveld rykket politiet ut i en stor politiaksjon til den siktede mannens bolig i Skedsmo på Romerike, sammen med bombegruppa, brannvesenet og helsevesenet. Frykt for at den siktede på noe vis hadde satt opp feller førte til et stort oppbud fra nødetatene.

Naboer ble evakuert, og et stort område rundt boligblokka var sperret av. Sent fredag kveld opplyste politiet at de evakuerte beboerne fikk flytte tilbake. Klokken 21.45 forlot bombegruppa boligen uten å ha gjort funn.

Den siktede er godt kjent av politiet fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol, opplyste Øst politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag. Til NRK sier Skarpeid at mannen tidligere har drevet med tagging av domstolen på Romerike og politistasjonen der tidligere i år.