Norge

NVE opprettholder rødt farenivå for Mannen

Det er fremdeles store bevegelser i fjellpartiet Veslemannen. NVE opprettholder derfor rødt farenivå.

Fredag ettermiddag ble beboerne ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen på nytt evakuert da farenivået ble justert fra oransje til rødt nivå. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

  • og NTB

– Bevegelsene økte utover dagen i går og i går kveld etter mye regn og snøsmelting. I løpet av natten har det kommet mye snø igjen, og det er store bevegelser i fjellpartiet. Derfor opprettholder vi rødt farenivå, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB søndag formiddag.

Den øvre delen av fjellpartiet Veslemannen beveger seg nå med en hastighet på 10 centimeter i døgnet, mens den nedre delen beveger seg 1 centimeter per døgn.

– Vi vurderer farenivået fortløpende. Bevegelsene er store enda, og det er de som styrer farenivået. Derfor er det for tidlig å si noe om når vi eventuelt vil endre farenivået, sier Majala.

  • Helgens evakuering er den andre på en uke, den tredje i år og den åttende siden 2014

Mye snø

Ved 18-tiden søndag var det minus 3,5 grader og 52 centimeter med snø på Mannen, men bakken var varm, snøen smeltet, og bevegelsene var fortsatt store.

– Denne fasen med rødt farenivå har vært langvarig i denne omgang. Det er fremdeles ikke mindre hastigheter enn det har vært tidligere. Øvre del av Veslemannen beveger seg i snitt 10–12 centimeter i døgnet, enkelte partier og store blokker beveger seg enda raskere, sier NVEs sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Kan komme stort skred

Lørdag kveld og natt til søndag har det gått noen små steinsprang i fjellet. Natt til fredag i forrige uke kom det også et større skred på et par tusen kubikkmeter.

På en pressekonferanse i Åndalsnes søndag formiddag sier Blikra i NVE at bevegelser i fjellet kan tyde på at det kan komme et nytt stort skred om kort tid.

– Det er et skred på gang som er litt større enn det som kom i forrige uke. Det er likevel ikke fare for bebyggelse eller toglinje, sier Blikra.

Dersom det ikke skjer noen dramatisk utvikling i fjellpartiet i løpet av natten, varsler Blikra og Hustad en ny pressekonferanse klokken 10 mandag formiddag.

Les mer om

  1. Mannen
  2. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
  3. Vær