Advarer mot frivillige hjelpere fra Scientologikirken

Tirsdag opplyste hjelperne på Youngstorget om at de kom fra Scientologikirken. Onsdag var informasjonen byttet ut med "vi er frivillige hjelpere".
  • Jeg er redd de kan plukke opp mennesker i en sårbar situasjon, sier Scientolog-kritiker Andreas Heldal-Lund.

«Har du behov for å snakke med noen? Vi lytter!» lyder det hyggelige budskapet på plakaten på Youngstorget. Med liten skrift under: «Vi er frivillige hjelpere». Rundt massasjebenker står unge jenter kledd i T-skjorter med påskriften «Frivillig hjelper».

— Vi har vært her siden mandag. Vi gir folk «nerve-assist» (en slags berøring av kroppen utenpå klærne, red. anm) for å hjelpe dem med stress, hører på folk som har behov for å prate, og gir kaffe til vaktene som passer på sperringene, sier svenske Melissa (18).

Sammen med andre unge hjelpere fra blant annet Danmark og Brasil har hun vært i Oslo siden mandag for å hjelpe folk i byen etter katastrofen.

Endret skilt

Tirsdag kveld hadde plakaten imidlertid en annen påskrift. «Vi er fra Scientologikirken», sto det da med liten tekst nederst.

-Hvorfor opplyser dere ikke tydeligere om at dere er fra Scientologikirken?

— Vi forsøker ikke å skjule det, men vi tenkte det holdt med ID-kortene, sier Melissa, og viser frem ID-kortet der det står «Scientology Volunteer Minister» nederst med ørliten skrift.

Scientologikirken er svært omstridt, og er kanksje mest kjent for kjendismedlemmer som Tom Cruise og John Travolta. Bevegelsen er gjentatte ganger blitt anmeldt for bedrageri, for å utnytte medlemmene økonomisk gjennom sine kurs og renselsesprogrammer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Melissa (18) er en av Scientologikirkens "frivillige hjelpere" på Youngstorget i Oslo. FOTO: MONICA STRØMDAHL

Både Frankrike og Tyskland har de senere årene forsøkt å forby bevegelsen, uten hell.

I Norge var bevegelsen i nyhetsbildet da Kaja Bordevich Ballo (20) begikk selvmord etter å ha gjennomgått en av deres personlighetstester.

Advarer

Andreas Heldal-Lund driver nettstedet xenu.net, som gir kritisk informasjon om Scientologikirken, og er en av de fremste kritikerne av bevegelsen i Norge. Han betegner bevegelsens tilstedeværelse på Youngstorget etter terroren som trist.

— Jeg vil på det sterkeste advare folk som er berørt mot å oppsøke disse folkene. Slike kulter er eksperter på å finne folk i sårbare faser av livet, og rekrutteringsmodellen deres er å trykke noen så langt ned at de vil rope på hjelp - og så er de der og tilbyr den hjelpen med sine kurs og kurer, sier han.

Tom Cruise er scientolog og en av organisasjonens økonomiske bidragsytere. FOTO: PAUL WHITE / AP

— Etter min mening er dette en kult som driver og bedrar mennesker. De ber ikke om penger for det de står og gjør på Youngstorget, men det er min personlige oppfatning at dette er noe de bruker helt bevisst og planmessig i rekrutteringen sin, sier han videre.

Han understreker at det ikke er folkene på gaten i Oslo han kritiserer.

- De som står på gaten er selv troende og gjør dette i beste mening, sier han.

Kritikk

Scientologene opplyser selv i en brosjyre de deler ut på torget at de var raskt til stede med sine «frivillige hjelpere»både på Ground Zero etter terrorangrepene i USA 11. september, og etter terrorangrepene i London i 2005. Etter begge hendelser har bevegelsen blitt sterkt kritisert for sin opptreden på stedet.

I New York skal bevegelsens hjelpere ha utgitt seg for å være fra National Mental Health Association, og fikk TV-kanalen Fox News til å fronte et hjelpenummer i flere timer som de hevdet gikk til NMHA, men som i virkeligheten gikk til scientologene. I en dokumentar fra 2006 hevder BBC at scientologene bevisst forsøkte å hindre ofrene i å få kontakt med vanlige hjelpearbeidere.

Scientologikirken er svært kritisk til psykologer og psykiatere, som de hevder finner opp psykiske lidelser. Fremtredende scientologer skal ha gitt psykiatrien skylden for 11. september.

Etter jordskjelvet på Haiti skapte Scientologikirkens «Volunteer Ministers» furore da de gikk rundt på sykehusene og tilbød sine berøringstjenester - blant annet til pasienter med kolbrann i beina. Bevegelsen har også hatt hjelpere etter jordskjelvet og tsunamien i Japan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Medlemmer av scientologikirken i Japan gir eldre det de hevder er helbredende massasje etter jordskjelvet og tsunamien tidligere i år. FOTO: MATT DUNHAM/ AP

På Youngstorget sier Melissa at flere som har vært innom standen deres kjente folk som omkom under terroren i Oslo og på Utøya fredag.

— Gir dere dem noen form for råd?

— Vi gir dem boken «veien til lykke». Hvis de har spørsmål om oss, svarer vi på dem. Også sier vi de kan gå til en person som kan prate med dem, sier hun.

- Hvem råder dere dem til å snakke med?

— En nær venn - eller en psykolog, hvis de har behov for det, svarer Melissa. Andreas Heldal-Lund sier dette er første gang han har hørt om en Scientolog komme med en slik anbefaling.

Vebjørn Sture ble kontaktet av scientologene da han krysset Youngstorget tirsdag kveld. Hans kjæreste kjente Ballo, og han ble kraftig provosert av bevegelsens tilstedeværelse på torget - midt mellom AUFs kontor og det raserte regjeringskvartalet. Tirsdag kveld postet han derfor en advarsel mot bevegelsens hjelpere på Facebook og til 5000 Twitter-brukere.

— Vi kan ikke nekte dem å gjøre dette - det er et fritt land. Men jeg vil på det sterkeste advare folk som er berørt mot å oppsøke disse folkene, sier Heldal-Lund.

Aftenposten.no har ikke lykkes i å få kommentarer til denne saken fra Scientologikirken i Norge onsdag ettermiddag.