Norge

Tidligere Veireno-leder tiltalt for grove brudd på arbeidsmiljøloven

Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjons tjenester i 2016, hadde den leverandøren Veireno store problemer med å få hentet avfallet som hopet seg opp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Johnny Enger, tidligere daglig leder i Veireno, selskapet som i oktober 2016 tok over søppeltømmingen i Oslo, er tiltalt for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. VT-gruppen, som eide Veireno, får et forelegg på 5,3 millioner kroner, skriver Dagbladet.

  • og NTB

Dagbladet avslørte i februar i fjor over 2000 brudd og avvik fra arbeidsmiljøloven, og Veireno ble anmeldt av Arbeidstilsynet. Ifølge tiltalen skal Enger ha brutt loven på en rekke punkter under «særdeles skjerpende omstendigheter.»

– Vi har basert etterforskningen på anmeldelser fra Arbeidstilsynet i Oslo og Vestfold. Underveis har vi avhørt nøkkelpersoner, både arbeidere i selskapet og mistenkte, sier politiadvokat Daniel Sollie i Øst politidistrikt til avisen.

Tiltalen er på ti punkter og skal omhandle en rekke brudd på overtidsbestemmelse, hviletid og HMS-arbeid for de ansatte i selskapet.

Oslo kommune overtok søppelhåndteringen selv i februar 2017, og Veireno AS gikk konkurs senere på våren. Enger er styreleder i eierselskapet, VT-gruppen, som er ilagt et forelegg på 5,3 millioner kroner. Politiet har fulgt pengestrømmen og holder eierselskapet ansvarlig.

– Det er underveis tatt utbytte fra Veireno AS til eieren, VT-gruppen AS, på flere millioner kroner. Det har også vært med i helhetsvurderingen av botens størrelse, opplyser Sollie.

Ifølge Engers forsvarer, advokat Christian Lundin, er klienten hans uenig i grunnlaget for tiltalen og forelegget.

– Vi vil komme tilbake med detaljer senere, når vi har fått gjennomgått dokumentene i saken, sier Lundin.

Les mer om

  1. Veireno