Norge

Ikke trist eller sær, bare litt stille

Å være introvert henger for eksempel ikke sammen med sjenanse. Journalist Nina-Beathe Tørum har en introvert personlighetsprofil – men deler det gjerne med alle.

Hvor introvert er du? Ta testen nedenfor, les om mennesker du kanskje ikke ville tro var særlig innadvendte, og finn din personlighetstype.

 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

— Det er ikke det at jeg ikke trives i andre menneskers selskap, jeg trives bare ganske mye bedre i mitt eget. Ikke fordi jeg er sjenert, deprimert eller utbrent. Men fordi jeg visstnok er introvert, sier journalist Nina-Beathe Tørum (bildet over).

Hun gir de stillferdige en stemme og beskriver hvordan hun hele sitt liv har jaktet på plausible unnskyldninger for å slippe unna folksomme arrangementer der inntrykkene er mange og musikken støyende, og mer generelt for å slippe å forholde seg til andre mennesker når hun ikke ønsker det.

Introvert vs. ekstrovert - test deg selv:

Hvor introvert er du? Svar ja eller nei på spørsmålene i testen under :

Går glipp av talenter

Mange av oss henter energi når vi er alene. Vi vil ha mindre støy og mer ro for å kunne leve og arbeide best mulig. På fagspråket heter det å være introvert – det motsatte av å være tidsriktig ekstrovert. I dag etterspørres de utadvendte som stortrives i åpne kontorlandskap og i hverandres selskap. Det kan være dårlig personalpolitikk.

Ingen av oss er enten 100 prosent introverte (innadvendte) eller 100 prosent ekstroverte (utadvendte), vi er begge deler. Men vi har karaktertrekk og egenskaper som gjør at vi er mer det ene enn det andre. Det har blant annet betydning for hvordan vi fungerer i dagens moderne arbeidsliv.

Psykolog Monica Juuhl-Langseth møter mange klienter som føler seg sosialt utilpass. Å bli klar over sin personlighetstype kan endre mye.

MisforståsPsykolog Monica Juuhl-Langseth registrerer at mange introverte personer opplever seg misforstått.

— At de ikke tar så mye plass og liker å holde seg mer for seg selv, betyr ikke at de ikke har det bra. Men for en mer ekstrovert person er det nettopp denne samme adferden som kan være et symptom på f.eks. depresjon. Det å trekke seg tilbake er ikke det naturlige for den ekstroverte. Derfor kan vi misforstå den andre personlighetstypen.

Det er viktig å presisere at introversjon ikke har noe med sjenanse, depresjon eller utbrenthet å gjøre. I det siste har det vært mye fokus på sensitivitet, og de introverte har mye til felles med høysensitive personer. Noen er også mer sårbare.

Åpne landskap

Eksempelvis mener psykolog Monica Juuhl-Langseth at åpent kontorlandskap, en av tidens slitesterke trender, er mer slitsomt for introverte personer.

27062008113156-wlv3UdWCTi.jpg

— Avhengig av type arbeidsoppgaver, trenger vi å begrense inntrykk for å kunne fokusere på oppgavene, sier hun. Høyt støynivå er mer krevende for introverte. Det forstyrrer og irriterer mer og det blir vanskeligere å konsentrere seg. De blir overstimulerte og hjernen har mer enn nok med å skille ut støyen, sier hun og fortsetter:- Utfordringer med å jobbe i kontorfellesskap er et tema som ofte kommer opp i terapitimer. Ulempene knyttet til dette handler riktignok ikke bare om personlighetstyper, men også om hjernefungering mer generelt.

Gjelder mange

I sin psykologpraksis, Nye Tanker, møter hun mange klienter som forteller at de føler seg sosialt utilpass og mislykket i selskaper.

— Ekstroverte personer legges lettere merke til og de oppleves oftere som populære og mer sosialt kompetente. Dette kan føre til misunnelse eller følelse av mislykkethet. Gjennom å skjønne sin egen personlighetstype og akseptere seg selv, kan man endre kravene til seg selv og bli mer fornøyd. Jeg har god erfaring med kognitiv terapi og dette er en problemstilling jeg jobber mye med, sier psykologen.

Helst alene

Journalist Nina-Beathe Tørum er selv introvert og synes det er viktig å løfte frem tematikken. Nylig skrev hun artikkelen «Helst alene» for ukebladet Det Nye, som nå har nå passert 140.000 unike lesere på klikk.no, og er delt av 14.000 på Facebook.

— Det var sterkt å få tilbakemeldinger fra godt voksne mennesker som skulle ønske de hadde lest artikkelen for 50 år siden. Det fikk meg til å tenke på hvor takknemlig jeg er over å ha funnet ut av disse tingene i en alder av 27 år, mens jeg fortsatt kan påvirke kursen i mitt eget liv i høy grad.

Å være introvert henger for eksempel ikke sammen med sjenanse. Nina-Beathe Tørum har en introvert personlighetsprofil – men deler det gjerne med alle.
Fordi jeg ikke ønsket å fremstå som konsentrasjonsforstyrret med spesialbehov, nevnte jeg sjelden at jeg ville dra hjem og jobbe i fred og ro.

— Blir introverte mennesker sett på som sjenerte, deprimerte eller utbrente?

— Det er umulig for meg å svare på hvor utbredt en slik holdning er, men jeg tror ikke jeg er den eneste introverte som tidvis har tatt valg i strid med egne behov for å unngå å føle meg avvikende. Det er tidkrevende og energitappende stadig å måtte forklare og forsvare sine egne instinkter og behov. Valg som føles naturlige og riktige for en introvert, kan for en annen forveksles med avvisning, sær holdning eller i verste fall symptomer på en diagnose.

Konfliktsky

— Mange introverte er konfliktsky mennesker som foretrekker å uttrykke seg skriftlig fremfor muntlig, og de vil ofte gjøre det som må til for å unngå konfrontasjon. Men så lenge introverte fortsetter å tilpasse seg den ekstroverte levemåten, kan det vel egentlig ikke forventes at arbeidsplass eller andre omgivelser tilrettelegges.

Tørum, som er inspirert av Susan Cains bestselger« Stille – introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke», synes det er vanskelig å jobbe konsentrert i kontorlandskap.

Suget etter fred og ro

— Til tross for at jeg har vært omgitt av dyktige, flotte kolleger i vikariatene jeg har hatt, kjente jeg stadig på suget etter å dra hjem og skrive artiklene mine i ro og fred. Men fordi jeg ikke ønsket å fremstå som en konsentrasjonsforstyrret journalist med spesialbehov, nevnte jeg det sjelden. I stedet tok jeg på meg hodetelefoner mens jeg sørget for å se konsentrert og litt morsk ut for å unngå forstyrrelser. Når det er sagt, ble jeg ikke møtt med motstand da jeg omsider tok mot til meg og luftet disse tankene. Ledere flest er kjent med konseptet introversjon/ekstroversjon, og det er sjelden problematisk med hjemmekontor ved behov.

Viktig med stillerom

Anita Krohn Traaseth, overveiende introvert og påtroppende direktør for Innovasjon Norge.

Påtroppende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth sier:— Åpne kontorfellesskap var en trend som tok av litt i feil retning. Det har jo vist seg å ikke være spesielt effektivt for samholdet og arbeidsmiljøet i mange selskap. Nå begynner det heldigvis å justere seg og vi ser mellomløsninger.

Hun er kjent som utadvendt og særdeles eksponert både i sosiale og tradisjonelle medier, likevel har hun en introvert personlighetsprofil.

— De fleste av oss er jo begge deler, jeg har for eksempel ekstroverte egenskaper som kommunikative evner og at jeg er er tydelig og uredd. Men enda flere introverte egenskaper som jeg scorer høyt på: Er relativt sky i mange sosiale sammenhenger, har oppmerksomheten rettet mot indre opplevelser og foretrekker gjerne ensomme aktiviteter eller definerte selskaper hvor jeg kjenner folk godt.

Rett ut bakveien

— Etter at jeg har holdt en presentasjon for et stort antall mennesker, har jeg ved flere anledninger gått bakveien ut rett etterpå med en unnskyldning om at jeg må dra. Sannheten er at jeg har behov for ro og lite mennesker rett etter en krevende oppgave. Det er min måte å hente meg inn på.

Sosiale medier gir gode muligheter for kommunikasjon for mennesker som er mer introverte enn ekstroverte , menerTraaseth og utdyper:

— På digitale kanaler har de mer introverte fått en glimrende mulighet til å kommunisere i «det stille». De kan selv velge når og hvem de vil prate med, og de kan gjøre det i fysisk stille omgivelser og dessuten finne likesinnede.

Finn deg selv

Den sveitsiske psykiateren Carl Gustav Jung blir ofte brukt som referanse for begrepene introvert og ekstrovert – innadvendt og utadvendt.

Han deler menneskenes personlighet inn i åtte hovedtyper som igjen har ulik forankring i fire mentale funksjoner:

 • Tenking
 • Følelser
 • Sansing
 • Intuisjon
  I tillegg skiller Jung mellom to grunnholdninger som bestemmer bevissthetens retning:
 • Ekstrovert og introvert.
  Ved å kombinere de fire mentale funksjonene med de to grunnholdningene får vi igjen de åtte ulike personlighetene eller hovedtypene under. Noen som passer for deg?
WEBIntro-YXmdjQeCZ_.jpg

Kilder:

Nina-Beate Tørud; — Helst alene, klikk.no

Anna Skyggebjerg: Introvert. Stå for den du er. arnebergforlag.no

Susan Cain: Stille. Introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke, pax.no

Les også:

Les også

 1. Det finnes barn som ikke bare kan ta seg sammen

 2. Alle jakter på de utadvendte

 3. «Alle ba meg om å være mer utadvendt»

 4. Kine elsker å mingle. Marianne vil helst ha døren lukket.

 5. Etterlyser mer forskning om høysensitive