- Mest spesielle i moderne tid

  • Torstein Hanssen
  • Trolig har Norge aldri opplevd en mer spesiell solformørkelse i moderne tid, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

I formiddag klokken ti fikk Trøndelag oppleve en naturbegivenhet av de sjeldne. Store deler av solskiven var formørket av månen i samme øyeblikk som solen sto opp.

— Fantastisk!

— Trolig har Norge aldri opplevd en mer spesiell solformørkelse i moderne tid, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Adresseavisen.

Dagens solformørkelse skiller seg fra andre tidligere formørkelser av flere årsaker.

— Kombinasjonen av morgenrøden fra soloppgangen, det spesielle metalliske lyset som oppstår ved en formørkelse og gjenskinnet fra snøen, gjør dette til en opplevelse helt utenom det vanlige. Dette blir fantastisk! Jeg gleder meg som en unge! sa astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard før solformørkelsen.

- En opplevelse helt utenom det vanlige, fastslår astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Beste været

Værvarselet for i formiddag var meget gunstig.

— Trøndelag får lite skyer og for det meste pent vær. Dere får det mest gunstige været i landet for å følge solformørkelsen, varslet vakthavende meteorolog Anna Reistad ved Meteorologisk institutt i Bergen til Adresseavisen.

Fordi Trøndelag har det mest gunstige værvarselet i Sør-Norge for den ekstraordinære himmelbegivenheten, som bare vises sør for Bodø, fløy Knut Jørgen Røed Ødegaard fly til Trondheim i dag tidlig for å få med seg formørkelsen.

- Et minne for livet

— Folk jeg har snakket med som har opplevd lignende formørkelser andre steder i verden, sier det er utrolig vakkert og et minne for livet. Dette vil jeg ikke gå glipp av for alt i verden, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard, som regnet med han fikk følge av en håndfull andre ivrige astronomer fra Østlandet ettersom han valgte å dra til Trondheim.

- Ta deg fri

Han mente trønderne burde gå mann av huse for å få med seg det som skjer i horisonten ved soloppgang,

- Jeg ville uten å nøle tatt meg fri den timen formørkelsen varer. Siste gang Norge opplevde en lignende formørkelse var i mai 1954, og de som så den husker det fortsatt, forteller Osloastronomen.

Behov for spesialbriller

Knut Jørgen Røed Ødegaard oppfordrer sterkt alle som planlegger å se en solformørkelse å skaffe seg egne solformørkelsesbriller.

— Å se på sola uten spesielle briller kan føre til varige øyeskader. Det er de strålene vi ikke kan se som er de mest skadelige for øynene, advarer astronomen.