Følg saken :
Foreldrene i Myhre-familien blir av tennis-Norge og i flere rettsinstanser beskrevet som sjikanerende og med en uakseptabel oppførsel i møte med barnas tennis-trenere.
Det har resultert i en rekke konflikter, som familien har besvart med flere søksmål. Så langt er alle kamper i norske rettssaler tapt.
Menneskerettigheter
Etter en rekke rettssaker, konflikter og utenomsportslige problemer har både sønn og datter lagt tenniskarrieren på hylla. En trener har kuttet ut tennisen og arbeider som byråkrat i Sverige.
Og familien sitter igjen med en regning på nær 2,5 millioner kroner etter nederlagene i domstolene.
— Vi gir oss ikke, vi vil ha rettferdighet, sier Joan Myhre. Hun er mor til tennistalentene og blir av idretten beskyldt for å være årsaken til mange av problemene.
Nå har mor, far og datter klaget staten Norge inn for Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen. Samtidig forbereder datteren en stevning av Norges Idrettsforbund for Oslo tingrett, også det for brudd på menneskerettighetene.
Strøm av rettssaker
Familien har hatt en rekke konflikter med flere klubber, trener, Norges Tennisforbund og Norges idrettsforbund. Tre av disse sakene er så langt tatt videre til retten, og familien varsler at det blir flere rettssaker. Så langt er dette familien Myhres tennis-rettsmaraton:
- Foreldre stevner Norges Tennisforbund for Oslo tingrett fordi de blir nektet adgang til Riksanlegget for Tennis. De taper saken.
- Foreldre og datter mot Norges Tennisforbund for utkastelse fra elitesatsning. Tap i tingrett og lagmannsrett. Avvist i høyesterett.
- Mor og sønn mot tidligere trener. Tap i tingretten og lagmannsretten. Mor har anket til høyesterett, men er avvist der. Dommen er dermed rettskraftig.
- Datter mot Norges Idrettsforbund. Stevning levert Oslo tingrett for brudd på menneskerettigheter i forbindelse med at hun er nektet medlemsskap i en tennisklubb. Stevning avvist av Oslo tingrett.
- Foreldre og datter mot staten Norge. Sak antatt hos Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen. Familien mener utkastelse av elitesatsning er brudd på menneskerettigheter.
- Datter mot Norges Idrettsforbund. En ny stevning er sendt der idrettsforbundet anklages for brudd på menneskerettigheter i forbindelse med at hun er nektet medlemsskap i tennisklubb.
- Familiens yngste datter er angivelig nektet medlemsskap/spilletid i idrettsklubb. Den saken er oversendt Norges Idrettsforbund for behandling. Familien varsler søksmål dersom de får avslag.- Disse sakene har kostet oss nesten 2,5 millioner kroner om man regner med våre saksomkostninger, idømte saksomkostninger og erstatninger, sier Joan Myhre til Aftenposten.
Hun understreker at ingen erstatning eller idømte saksomkostninger så langt er betalt.
I tillegg til familiens utgifter har både Norges Tennisforbund og Norges idrettsforbund brukt store ressurser på sin hådtering av saken. Tennisforbundet anslår at de alene har brukt flere årsverk på saken.
Dømt til å betale 313.860 kroner til tennistrener
Tennishistorien til familien Myhre startet da eldstesønnen gikk forbi tennisanlegget i Holmenkollen som 12-åring og ble inspirert til å begynne å spille. På høyden var han en av Norges høyest rangerte tennisspillere, og søsteren var med i tennisforbundets elitesatsning.
Sønnen var en av Norges beste tennisspillere, og var for to år siden rangert som tredje beste nordmann, og på 1394. plass på verdensrakningen, 23 år gammel.
Han skaffet seg avtale med en tennistrener, som skulle trene ham i to år. Men de forventede sponsorpengene uteble, og det ble en konflikt mellom familien og treneren. Både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett er mor og sønn dømt til å betale treneren en erstatning på 313.860 kroner.
Joan Myhre har anket sin del av dommen til Høyesterett, men Høyesteretts ankeutvalg har avvist anken. Dommen er dermed rettskraftig.
Myhre sier til Aftenposten at avvisningen av anken vil bli anket til Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen.
Treneren arbeider i dag i svensk statsforvaltning og har ikke lenger noen karriere innen tennis. Overfor Aftenposten har han tidligere sagt at hans avbrutte trenerkarriere har sammenheng med konflikten med familien.
Team Odin
Datteren var også et tennistalent, men hun ble etterhvert kastet ut av tennisforbundets elitesatsning «Team Odin», angivelig på grunn av foreldrenes oppførsel.
Alle parter er enige i at datteren ikke har gjort noe galt, eller vært årsak til konflikten.
I Oslo tingrett sa tennisforbundets prosessfullmektig Sturla Blanck Torkildsen at datteren ikke kunne være med i elitesatsningen «fordi foreldrene skulle ha opptrådt utilbørlig og sjikanøst overfor trenere og ledere. To av trenerne orket ikke mer og sa opp på grunn av ekteparet Myhres opptreden».
Norges tennisforbund vant i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett. Saken ble avvist i høyesterett, men Myhre sier de har sendt en begjæring om gjenåpning av saken i høyesterett.
I forkant av disse sakene ble også Joan og mannen nektet adgang til Riksanlegget for Tennis, blant annet pga utilbørlig oppførsel under en juniorturnering. Myhre stevnet da NTF og Riksanlegget for Tennis inn for Oslo tingrett. Også denne saken tapte Myhre.
Menneskerettighetsdomstolen
Samtidig har familien klaget staten Norge inn for Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. De mener det er et brudd på menneskerettighetene at datteren må ta straffen for foreldrenes oppførsel.
EMD har tatt imot klagen, gitt den et saksnummer og bedt om å få oversendt sakspapierene før en vurdering av saken starter.
- Det er ingenting vi kunne gjort annerledes, sier Joan Myhre og avviser at de har oppført seg upassende overfor trenere og ledere innen tennisforbundet.
Flere rettsinstanser, Norges Tennisforbund og Norges Idrettsforbund mener saken koker ned til foreldrenes adferd. Ifølge sakspapirer fra Oslo tingrett skal foreldrene har kommet med sjikanerende og ufin oppførsel mot både trenere og ledere i tennisforbundet.
- Hvorfor skal det gå utover barna, om det er foreldrene de mener har gjort noe galt, spør Myhre overfor Aftenposten.
Nektet adgang i tennisanlegg
Etter at konfliktene mellom familien og tennis-Norge eskalerte, ble flere av familiens medlemmer blitt nektet treningstid ved flere tennisanlegg i Oslo. Det har resultert i at datteren angivelig heller ikke har hatt mulighet til å trene tennis på eget initiativ. Jenta, som fyller 18 år i år, har derfor gitt opp og droppet en lovende tenniskarriere.
— Datteren er ikke blitt utestengt fra norsk idrett, men hun er nektet medlemsskap i én klubb på grunn av foreldrenes adferd. Hun har imidlertid fått medhold i en annen medlemskapssak, og har således hatt mulighet til ta medlemskap i den klubben fortsetter Johnsen, sier juridisk rådgiver Morten Johansen i Norges Idrettsforbund.
Norges Tennisforbund mener begge barna har hele tiden hatt medlemskap med full tilgang til trening i noen av Oslos beste klubber.
Vil ha rettferdighet
Selv om både sønnen og datteren har lagt tenniskarrieren på hylla, betyr ikke det at familien gir opp rettssakene som så langt har kostet dyrt.
- Vi vil ha erstatning for de utgiftene vi har hatt, for tapt tenniskarriere og for rettferdighet, sier Joan Myhre til Aftenposten.
— Vi er veldig lei oss for at konflikten med foreldrene har gått utover datteren. Bortsett fra utestengelsen fra team Odin, som var et frivillig tilbud til de beste og som man kunne takke nei til dersom man ikke var fornøyd, har NTF tatt ut datteren til representasjonsoppdrag selv etter at hun måtte slutte i team Odin, sier generalsekretær Arne Sartz-Knudsen i Norges Tennisforbund.
Sartz-Knudsen understreker at Myhres fremstilling av saken bryter med både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsretts vurdering av konflikten. Tennisforbundet er frifunnet i begge rettsinstanser.
— Tennisforbundet har et arbeidsgiveransvar overfor sine ansatte og familiens opptreden med kontinuerlig sjikane og utilbørlig press, førte både til sykefravær og at ansatte ikke orket mer og sa opp sine stillinger, sier generalsekretæren.