Flere munnbind i rushen etter innstramminger i Oslo

Flere bruker munnbind i kollektivtrafikken etter at byrådet skjerpet inn smitteverntiltakene. Men fortsatt unngår mange å følge anbefalingen.

Mihret Berhano pleier å bruke munnbind når hun reiser med trikk, tog eller buss. Det har hun gjort i nesten hele pandemien.

– Særlig i denne tiden er jeg forsiktig og bruker det. Hvis alle bruker det på offentlig transport, tror jeg det er bra. Vi må beskytte oss mot viruset, sier Mihret Berhano.

Ikledd munnbind snakker Aftenposten med henne tirsdag morgen, mens hun tar t-banen fatt for å følge sønnen til skolen.

Under en pressekonferanse mandag oppfordret byrådet hovedstadens innbyggere til å benytte seg av munnbind til en hver tid på offentlig transport. Tidligere har anbefalingen vært i rushtiden og i situasjoner det er vanskelig å overholde énmetersregelen.

– Nå oppfordrer vi innstendig til å bruke munnbind, ikke nødvendigvis av hensyn til deg selv, men av hensyn til andre. Gjør det for Oslo, sier helsebryåd Robert Steen til TV2 tirsdag morgen.

Før anbefalingen ble skjerpet brukte rundt 22 prosent av dem som reiser med offentlig transport munnbind i Oslo, ifølge statistikk Folkehelseinstituttet (FHI) kom med i starten av september. Nå håper helsemyndighetene tallet går opp.

Fremdeles varierende bruk

Rundt halvparten av de reisende hadde på munnbind morgenen etter byrådet skjerpet inn smitteverntiltakene, etter det Aftenposten kunne observere. Men fortsatt dropper mange å følge anbefalingen.

– Pleier du å bruke munnbind?

– Nei. Jeg reiser stort sett på kvelden, og har god avstand, svarer Runar Mauritzen.

Han var langt fra den eneste som reiste uten munnbind da Aftenpostens reporter sjekket forholdene på Stortinget t-banestasjon i rushen tirsdag morgen. Men han har fått med seg de nye anbefalingene som ble kjent på mandagens pressekonferanse. De har han planer om å følge.

– Men det gjelder fra klokken 12 i dag. Jeg skal på apoteket og kjøpe munnbind etterpå, sier han.

Runar Mauritzen har planer om å kjøpe munnbind på tirsdag, etter at byrådets nye anbefalinger ble kjent mandag ettermiddag.

Streiken øker smittefare

Søndag morgen gikk 3.800 bussjåfører i Viken ut i streik. I hovedstaden innbærer det at de aller fleste busser står parkert. Dét har vakt bekymring hos Ruter, som ber folk la være å reise med offentlig transport for å hindre overbelastning.

– Bussjåførene står i en lovlig arbeidskonflikt, det skal vi ha respekt for. Problemet er om alle som pleier å reise med buss, nå kaster seg på t-bane eller trikk, sier helsebyråd Steen til TV2.

Byrådsleder Raymond Johansen har bedt folk regne med at det er fullt på offentlig transport.

– Det sier seg selv at stappfulle trikker under en pandemi øker smittefaren, sa han på mandagens pressekonferanse.

Fra og med lørdag vil ytterligere 4500 bussjåfører tas ut i streik i andre deler av landet.

Les også

Byrådsleder Raymond Johansen presenterte nye smitteråd for Oslo

Les også

Raymond Johansen: – Det er all grunn til å frykte at busstreiken kan bidra til økt smitte.