Norge

Dømt til elleve års fengsel for drapsforsøk på gjengleder

Young Guns-medlemmet Alex Ruiz Fuica (30) er dømt til elleve års fengsel for drapsforsøk på B-gjenglederen Ghulam Abbas.

Young Guns-medlem Alex Fuica (30) (t.v.) ble skutt på Aker Brygge i 2006. Han er nå dømt for drapsforsøk mot B-gjengleder Ghulam Abbas (t.h.). Gipsen Abbas har på bildet, har han etter å ha blitt skutt utenfor familiehjemmet sitt. AFTENPOSTEN og HANS O. TORGERSEN

 • Jostein Ihlebæk
 • Arild M. Arild M. Jonassen

Alex Eduardo Ruiz Fuica (30), som er tilknyttet den kriminelle gjengen Young Guns, er i lagmannsretten dømt til elleve års fengsel for drapsforsøk på eldstebror i Rasool-familien og lederskikkelse i B-gjengen, Ghulam Abbas. Hendelsen fant sted utenfor familiehjemmet til Rasool på Granstangen på Furuset. Også en venn av Abbas ble skutt under hendelsen. Han ble truffet i munnen, men ingen av de to mistet livet. Ytterligere en mann (29) sto tiltalt for de to drapsforsøkene, men han er frifunnet. 29-åringen er likevel dømt til å betale 225.000 kroner i oppreising til de to ofrene sammen med Fuica.

— Hevnoppgjør

Fuica ble selv skutt av B-gjengmedlemmer på Aker Brygge i 2006, og i dommen slås det fast at drapsforsøket i Granstangen på Furuset er et direkte hevnoppgjør for Aker Brygge-skytingen. Retten mener at Fuica både deltok i planleggingen og utføringen av skytingen i Granstangen. Fuicas forsvarer, Fridtjof Feydt, påpeker at dommen vil bli anket til Høyesterett over både saksbehandlingen og lovanvendelsen. Han er sterkt kritisk til at dommerne ikke avviste et av de sentrale bevisene i saken, lydopptaket av et såkalt forsoningsmøte mellom Young guns og B-gjengen på prestens kontor i Oslo fengsel. Lydopptaket ble foretatt av Ibrar Aslam, en mann tilknyttet den rivaliserende B-gjengen, som er dømt for Aker brygge-skytingen. Han hadde opptaksutstyr gjemt på kroppen, og gjorde skjult opptak i en fortrolig samtale med presten og den nå dømte Young Guns-medlemmet som ble truffet av skudd på Aker Brygge.

Omstridt lydopptak

Feydt fremhever at lydopptaket ville blitt avvist som ulovlig provokasjon om politiet hadde tatt opp samtalen. - Men dommerne godtar lydopptaket som bevis når det kommer fra en notorisk kjeltring. Dette strider med tanke på hva som måtte være igjen av rettsgarantier. Dommen tåler ikke å bli stående. Vi tar saken til Strasbourg om ikke Høyesterett opphever dommen, sier Feydt til Aftenposten.no. Han referer til eksperter på slike lydopptak som også sier at slike opptak lar seg manipulere, spesielt fordi dette var en kopi av det opprinnelige opptaket. Forsvareren sier det kan tolkes som en innrømmelse hva Alex Ruiz Fuica sier i lydopptaket, men han poengterer at det er mange feilkilder og at det ikke fremkommer noen direkte skylderkjennelse. 16 av 33 aktuelle setninger har enten utydelige ord eller hele setninger som det er vanskelig å høre. En lydekspert sa, ifølge Feydt, i retten at det er umulig å si om opptaket er redigert eller at lyd er utelatt fordi dette er en kopi av originalopptaket.

Frikjent, men må betale

— Til tross for usikkerheten knyttet til opptaket og det faktum at man må gjette seg til mye av det som sies, så beskriver både rettens administrator og aktor dette som et viktig bevis, sier Feydt. Truls Birkeland, kriminalteknisk sakkyndig for politiet, opplyser til Aftenposten.no at det er mulig men lite sannsynlig at de aktuelle opptakene er endret. - Jeg kan søke etter spor av endring, men i de aktuelle drøye to minuttene fant jeg ingen slike spor, sier Birkeland. B-gjengmedlemmet Ghulam Abbas som ble truffet av skudd under angrepet utenfor hans hjem på Furuset har utpekt Alex Ruiz Fuicas kamerat som skytteren, men han ble frifunnet. Likevel er verken han eller forsvareren, Christine Hamborgstrøm, fornøyd. For 29-åringen ble til tross for frifinnelsen dømt til å betale totalt 225.000 kroner i oppreising til to av ofrene. Det var dissens. En av de tre dommerne mente han skulle frifinnes for oppreisingskravet.

- Bør ikke vektlegges

Skuddofferet Ghulam Abbas er ifølge politiet svært sentral i B-gjengen, og ble nylig dømt for hvitvasking av penger i Oslo tingrett. - Abbas kan ikke vektlegges som vitne. Flere vitner kan dessuten bekrefte at min klient var på utesteder i Asker rundt det tidspunktet da skytingen skjedde. Derfor anker vi til Høyesterett, sier Hamborgstrøm til Aftenposten.no. Hun vil også ha prøvet habiliteten til aktor Svein Holden som er bror av Arild Holden, forsvareren til Ghulam Abbas i hvitvaskersaken mot ham. - Våre innsigelser ble ikke hørt av dommerne i lagmannsretten, sier Hamborgstrøm.

 1. Les også

  Bevis-bombe mot Young Guns

 2. Les også

  Unnslapp døden for andre gang

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  21-åring fengslet for skyting i Oslo

 2. OSLOBY

  Kritikken haglet mot Oslo-politiets håndtering av gjengmiljøene. Da gikk de til aksjon.

 3. NORGE

  Innvandrerkvinner 20 år etter

 4. NORGE

  Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper

 5. NORGE

  Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaendringer

 6. NORGE

  Siktede latterliggjøres for «forfeilet terrorhandling»