Imam frykter ny og verre karikaturstrid

Den framstående Oslo-imamen Mehboob ur-Rehman mener Dagbladets trykking av en Muhammed-tegning kan føre til en ny og verre karikaturstrid i Norge.

Bystyrerepresentant for Oslo Høyre, Amir Sheikh (i midten), har tatt initiativ til et dialogmøte tirsdag ettermiddag mellom Dagbladets konstituerte sjefredaktør Lars Helle (t.v.) og sjefimamen i Norge Mehbob ur-Rehman (t.v.) i forbindelse med Dagbladets publisering av Muhammed-karikaturer.

– Jeg frykter at det kan bli verre enn i 2006, sa en skuffet imam Mehboob ur-Rehman etter et resultatløst dialogmøte med Dagbladets konstituerte sjefredaktør Lars Helle på Grønland i Oslo tirsdag.

Sjefimamen i Islamic Cultural Centre tror han kunne ha roet gemyttene dersom Helle hadde beklaget at avisen i forrige uke trykket en karikatur av profeten Muhammed som illustrasjon til en nyhetssak.

En slik beklagelse kom ikke, og nå er han redd situasjonen kan komme ut av kontroll.

– I 2006 sto Islamsk råd og flere organisasjoner og menigheter bak kravet om en beklagelse. Nå er det annerledes. Vi kjenner ikke til hvem som står bak aksjonene denne gang. Siden det er enkeltpersoner, kan det fort bli til at situasjonen kommer ut av kontroll, sier Rehman via sin tolk Najam Farhan.

Arfan Bhatti, som har en ikke-rettskraftig dom på åtte års forvaring for drapsforsøk, er blant dem som har oppmuntret til demonstrasjoner mot Dagbladet i Oslo sentrum førstkommende fredag.

Onsdag i forrige uke brakte Dagbladet nyheten om at Facebook-sidene til Politiets sikkerhetstjeneste inneholdt lenker til karikaturer av profeten Muhammed. Avisen valgte da å trykke en slik tegning på sin forside, der Muhammed framstilles som en gris.