Norge

– Feil å kalle Norge verdens beste land å bo i

Norske politikere liker å vise til at Norge topper internasjonale levekårslister. Men nå slakter forskere rangeringen.

Norge, her representert ved Nærøyfjorden i Sogn, har flere ganger vært kåret til et av verdens beste land å bo i.

Det er tilfeldig hvor landene havner på listen. Indeksene er usikre, og det legges vekt på forskjeller som ikke eksisterer, mener professor Kalle Moene ved Senter for studier av likhet sosial organisering og økonomisk utvikling.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er blant politikerne som har vist til internasjonale rangeringer som FNs indeks for menneskelig utvikling, hvor Norge i fjor havnet på andreplass.

– Dette er halvkvedede viser og en sannhet med modifikasjoner. Indikatorene som indeksen bygger på, er usikre og gir ikke gode nok signaler på hvor bra landets politikk og økonomi er innrettet for å fremme utviklingen i landet, sier Kalle Moene til forskningsmagasinet Apollon.

FN-listen bygger på opplysninger om levealder, nasjonalinntekt per innbygger, lesekyndighet og skolegang.

– Indeksen sier derimot lite om hva man lærer på skolen og tar heller ikke hensyn til boforholdene eller fordelingen av nasjonalinntekten på innbyggerne. Rangeringen av land skiller bare mellom bunn og topp, men egner seg ikke til å rangere landene som ligger nær hverandre på listen. Det er derfor meningsløst å bruke indeksen til å skille Norge fra andre rike land, sier Moene.