Norge

Høie: Tiltakene kan ha hatt effekt, men faren er ikke over

Regjeringens «sosiale nyttårspause» kan ha hatt effekt på smitten. Faren for en ny smittebølge er likevel stor, sier helseminister Bent Høie.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge.
 • Sofie Grønntun Nissen
  Journalist

4. januar innførte Norge nye og dramatiske tiltak. Hensikten var å få bukt med en potensiell smitteøkning som følge av julefeiringen. Helseminister Bent Høie (H) sier nå at nye smittetall viser at de strenge tiltakene kan ha hatt effekt på smitten.

Han viste på onsdagens koronapressekonferanse til nye tall fra Helsedirektoratet. De viser at folk har redusert antallet nærkontakter, og at færre har vært i situasjoner der det er vanskelig å holde mindre enn én meters avstand.

Han understreker likevel at risikoen ikke er over. Faren for en ny smittebølge er stor. På pressekonferansen ba Bent Høie folk om å forberede seg på at de strenge koronatiltakene kan bli videreført etter førstkommende tirsdag. Konklusjonen vil bli presentert på mandag.

– Vi må innstille oss på å leve med restriksjoner mens vaksineringen pågår, sa han.

Bekymret for muterte virus

Helseministeren sier han er spesielt bekymret for spredning av de muterte virusene fra Storbritannia og Sør-Afrika i Norge.

– Vi må gjøre det vi kan for å forhindre og forsinke at disse virusene sprer seg i Norge, sier han.

Begrensning av importsmitten er derfor svært viktig. Mange har reagert på at reisende lar være å teste seg etter ankomst til Norge. Det vil regjeringen å gjøre noe med:

 • Regjeringen vil erstatte kravet om at innreisende må teste seg innen 24 timer etter ankomst, med en test på grensen. Før kravet kan innføres, må testkapasiteten på grenseovergangene justeres opp. Justisminister Monica Mæland understreket på pressekonferansen at de som nå ikke tester seg innen 24 timer etter ankomst, kan få bøter inntil 20.000 kroner.
 • Regjeringen oppretter et nasjonalt telefonsenter for å hjelpe kommunene. Senteret skal følge opp alle reisende, og kontrollere at de tester seg og går i karantene. Det er Helsedirektoratet som har fått oppdraget med å etablere senteret.
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland la onsdag frem et mål om obligatorisk koronatest straks etter ankomst til Norge.

Flere gode nyheter

Til tross for bekymringer for nye utbrudd, kunne regjeringen presentere flere gode nyheter på onsdagens pressekonferanse:

 • R-tallet, som viser hvor stort smittetrykket i samfunnet er, er gått ned. Det kommer frem av FHIs siste ukesrapport. Oppdaterte analyser som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, tyder på at R-tallet har vært synkende i perioden etter 27. desember. 4. januar lå tallet på på 1,0.
 • Stadig flere nordmenn er positive til å ta koronavaksinen. Ifølge Helsedirektoratets koronaundersøkelse svarer 83 prosent at de vil takke ja til å bli vaksinert.
 • Vaksineringen i Norge går etter planen, selv om det har gått raskere i andre land. Et beredskapslager skal sørge for at alle som har fått den første dosen, også får den andre. I neste uke vil lageret ifølge Høie være fylt opp.

På pressekonferansen kunne også arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) kunngjøre at forhøyet støtte til permitterte og ledige forlenges til 1. juli. Det samme gjelder støtteordninger for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

Utelukker ikke reiser til Europa til sommeren

Tidligere har helsetoppene sagt at de håper å kunne tilby vaksine til alle voksne før sommeren. Ifølge helseministeren vil vaksinasjonsnivået i europeiske land være ganske likt når den tid kommer. Det vil få betydning for hvorvidt nordmenn kan reise til utlandet i sommer.

– Hvis vi er i den heldige situasjonen til sommeren at en vesentlig del av den voksne befolkningen er vaksinert, vil det få betydning for muligheten til å reise i Europa, sier Høie til Aftenposten.

Påskeferien bør man imidlertid legge til Norge, sier helseministeren. Han kan samtidig forsikre om at et nytt hytteforbud er uaktuelt.

Kongeparet vaksinert på grunn av sin rolle

Onsdag ble det også kjent at kongeparet har fått koronavaksinen. De ble prioritert i vaksinekøen ut ifra sin rolle, men også fordi de er i risikogruppen på grunn av sin alder.

Det opplyste helseminister Bent Høie på onsdagens pressekonferanse. Hele kongehuset skal ha fått tilbud om å bli vaksinert på et tidligere tidspunkt.

– Jeg er veldig glad for at kongeparet i dag har fortalt at de har fått den første dosen og latt seg vaksinere. Så er det er kongehuset som må svare på om eventuelt andre i kongefamilien vil ta imot tilbudet, sier helseministeren til Aftenposten.

Han sier at det ikke er aktuelt for regjeringen å prioritere statsministeren eller andre medlemmer av regjeringen i vaksinekøen. Statsministeren har heller ikke ytret noe ønske om dette.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Helsedirektoratet
 4. Henrik Asheim
 5. Monica Mæland
 6. Bent Høie