Hare tider
Dramatiske endringer i norsk natur: Hare og rype har havnet på listen over utrydningstruede dyr.
Hvert femteår blir jeg skikkelig trist. På vegne av norsk natur. Da kommer de knallharde tallene fra Artsdatabanken – de røde tallene som forteller hvilke dyr, blomster og småkryp som sliter fordi vi mennesker turer frem.
Klimaendringer og spredning av nye fremmede arter er en stadig viktigere årsak til at norske arter trues, mener Artsdatabanken. Arealendringer – altså vår naturødeleggelse – er fortsatt viktigste årsak.
Her har du hele rødlisten og kan søke deg frem til hver enkelt art.
11 prosent er truet
- Ny rødliste – oversikt over arter som kan bli utryddet – er lagt frem.
- 20 915 norske arter er vurdert.
- 4438 er rødlistet – 21 prosent.
- 2355 er truet av utryddelse – 11 prosent.
- 5 nye arter er utryddet.
- Det har vært en svak nedgang i antall rødlistede og truede arter de siste fem årene.
Her kan du lese detaljer om den nye rødlisten
48 prosent av truede norske arter lever i skog. Les om dem her.
De fire store rovdyrene har vært truet av utryddelse i årevis. Likevel drives det systematisk og jevnlig jakt på dem. Men vi driver jakt på flere truede dyrearter i Norge.
Arter du aldri har hørt om
Drøssevis med planter, insekter, fugler og planter som du neppe har hørt om har også hatt fast tilhold på Artsdatabankens oversikt over ”arter som er vurdert å ha en risiko for å dø ut fra Norge”.
At skogpanserbien når er utryddet i Norge tar kanskje ikke nattesøvnen fra deg. Men nå er den – og fire andre arter borte. Norsk natur er blitt bitte litt fattigere.
Mange andre polinatorer som bier og humler er rødlistet. Sjekk dere status her.
Frøken harepus sliter
Men nå går det dårlig også for arter alle har et forhold til.
Arter som er symboler på norsk natur og villmark, arter som preger folkeeventyr og kunst. Og ikke minst er sentralt i norsk jakt-tradisjon.
Hare, lirype, fjellrype og ærfugl er nykommere på årets liste. Alle disse jaktes det på. De er vurdert som “nær truet”. De er fortsatt tallrike i Norge, men det har vært en så betydelig nedgang i bestandene de siste 10–15 årene at Artsdatabanken rødlister dem.
Har kan du lese om truede arter i hele verden
Jakter fem truede fugler
I tillegg til ærfugl drives det jakt på de andefuglene havelle og svartand, som begge er truet av utryddelse. Havelle er til og med globalt truet av total utryddelse.
Miljøorganisasjonene mener den nye rødlisten må få umiddelbar konsekvens for norsk jakt:
Kjetil Solbakken, generalsekretær i Norsk ornitologisk forening
-Vi aksepterer bærekraftig jakt på arter med en klar jakttradisjon i Norge og der jaktutbyttet har nytteverdi som mat. Det er et forsvarlig høstingsprinsipp. Ordinær jakt på arter som er i klar tilbakegang er ikke forsvarlig. Jakt på truede arter kan ikke aksepteres. Det er ikke bærekraftig. Både for lirype og fjellrype er det åpenbart at jaktuttaket står for en betydelig del av dødeligheten.
Nina Jensen i WWF:
-Flere fugler som lever i fjellet har fått forverret status på rødlisten, noe som er et tegn på at det skjer en negativ klimautvikling i fjellet. Haren er utsatt for det samme problemet, den tilpasser seg ikke endringene raskt nok. Klimaendringene gjør at vi må ta ekstra hensyn i forvaltning av rype og hare.
Jakt på høring til våren
Seniorrådgiver Erik Lund I Miljødirektoratet sier den nye rødlisten blir en del av grunnlaget når jakttider og jaktbare arter skal vurderes neste gang. Det skjer hvert femte år og neste høringsrunde blir kommende vår.
Han sier flere grunneiere har innført begrenset og til dels stanset all jakt på rype fordi bestandene er så kraftig redusert. – Mange har tatt sin del av ansvaret allerede, sier Lund.
Klimaendringer i fjellet
Direkte og indirekte klimakonsekvenser er en viktigere årsak til at norske arter trues. Artsdatabanken oppgir at tallet kan være underestimert fordi det er vanskelig å fastslå klimaendringer som årsak.
Klimaendringer er oppgitt som årsak til at 87 norske arter er truet av utryddelse. Det er 26 flere enn i forrige rødliste fra 2010.
Av disse 87 artene holder 43 til i fjellet.
Les gjerne mer om klimaendringer og artene i fjellet her
Nye dyr og planter
Fremmede arter – altså arter som ikke hører hjemme i norsk natur – blir også en stadig viktigere årsak til at norske arter sliter. I 2010 var bare 20 arter truet av nye invaderende arter. Nå er tallet 58.
Et varmere klima kan føre til raskere spredning og større utbredelse av fremmede arter i Norge fremover.
Her kan du lese mer om ny, eller svartelistede dyr og planter.
Borte for alltid?
- Seks nye norske arter er nå utryddet.
- Totalt er 114 norske arter utdødd siden 1800.
- Ingen av dem er globalt utryddet, flere finnes trolig i våre naboland.
- I 2010 ble 125 arter karaktert som utdødd – 8 av dem er gjenfunnet.
Du kan lese mer utdødde arter her
Og her kan du lese om hvorfor antall rødlistede arter er litt mindre nå enn i 2010