Ingen økt trussel fra høyreekstreme miljøer

PST la i kveld frem sin første trusselvurdering etter terrorangrepet.

PST mener å kunne fastslå at trusselnivået ikke er hevet i Norge etter terrorangrepet 22. juli. Området rundt høyblokken ved Regjeringskvartalet vil fortsatt være sperret på grunn av sikkerhetsfaren, opplyste politiet fredag.

Her kan du lese alt om terrorangrepene.

Fredag kveld la Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frem den første vurderingen av trusselbildet etter terrorangrepene for én uke siden.

— Terrorhandlingen medfører ingen økning i trusselen fra kjente høyreekstreme eller venstrekstreme miljøer i Norge, opplyste PST.

De medgir samtidig at følgehandlinger representerer en mulig og udefinert trussel.

— Slike handlinger kan planlegges og gjennomføres av enkeltstående aktører uten forvarsel og uten at det foreligger forbindelser av operativ karakter til andre personer, ble det opplyst.

Ut fra en rekke forhold anser PST det som usannsynlig at angrepene vil følges opp av nye tilsvarende terrorangrep.

Bruker ikke terrorskala

Som bekreftet allerede i slutten av mai i år har PST valgt å gå bort fra den tidligere terrorskalaen i sin vurdering av trusselbildet.

Rangeringen lav-moderat-høy og ekstrem terrorfare ble ansett å virke mot sin hensikt.

— Terrorisme er kriminalitet, og det gir liten mening å snakke om en generell trussel eller et generelt trusselnivå mot et helt land når det er enkeltpersoner vi er på utkikk etter, sa Fitje til P4 i den forbindelse.

PST-sjef Janne Kristiansen. FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX

Les Kristian Berg Harpvikens kronikk:

Les også

Norge etter terroren

Oslo en trygg by

Anstein Gjengedal, politimester i Oslo, påpekte tidligere fredag ettermiddag at Oslo er en trygg by.

— Det er godt å se at folk føler seg trygge igjen. Vi hadde aldri sett så mange på Rådhusplassen mandag kveld om det ikke hadde vært tilfelle, sa han på en pressekonferanse, ifølge NTB.