Norge

– De fortalte at det verste var å sitte utenfor og høre skrikene

– Erfaringen tilsier at drapene slutter når politiet kommer, sier Reinhard Mussik. Han lærer tyske politifolk å takle skarpe situasjoner.

Roman Scholz (nærmest) og Christian Labs har seks uker igjen av utdanningen. Som alle tyske politifolk har de gjennomgått et spesialkurs for å takle skytedramaer.

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Les også:

Lærerne Ralf Piechulla og Reinhard Mussik er enige om at det knapt går an å hindre enkeltmennesker som Anders Behring Breivik i å angripe andre. Men de mener at man bare må stoppe slike gjerningspersoner så raskt som overhodet mulig.

De to arbeider ved politihøyskolen i Brandenburg og har utviklet og underviser i treningsprogrammet der politifolk lærer hvordan de skal kunne stanse massakre og gisselsituasjoner. Den direkte foranledningen til at man startet med slike kurs var erfaringene fra Tysklands første skolemassakre, i Erfurt i delstaten Thüringen i 2002.

Den gang var instruksen til vanlige politifolk å sikre området og vente på beredskapsstyrken. Etter erfaringene fra Erfurt, ble loven endret slik at de som kommer først, griper inn umiddelbart. Alt tysk politi er bevæpnet i tjeneste.

Alltid uventet

Anti-amok-treningen har siden 2007 vært en del av grunnutdannelsen, med 12 timer teori og trening inne i undervisningslokalene, og 10 timer realistisk øvelse, ofte på en tom skole. I Brandenburg har også alle aktive politifolk fått etterutdannelse.

— Hva med politifolkene selv, føler de presset ved å risikere å måtte ta ansvar i ekstremt farlige situasjoner?

— Jeg var nylig på seminar der Erfurt-saken ble gjennomgått. En av politimennene fortalte at det aller verste var å måtte sitte utenfor og høre skrikene uten å ha lov til å gjøre noe, sier Mussik.

Han understreker også at man ikke kan presse politifolk til å sette livet på spill. Hvis risikoen vurderes som for stor, må man kanskje likevel vente på beredskapsstyrkene.

— For eksempel har jeg forstått at på Utøya hadde gjerningsmannen et stort automatvåpen, og da måtte man kanskje ventet på styrker med større våpen uansett, sier Mussik.

Høyt tempo

Disse situasjonene utvikler seg som oftest svært raskt: Nitti prosent av alle slike skyteepisoder er over i løpet av en halv time, og det er ikke lenge nok til at spesialenheter rekker å komme.

— Behring Breivik sluttet da politiet kom, det er veldig vanlig. Så om politiet hadde kommet tidligere, hadde Behring Breivik sannsynligvis sluttet tidligere. Ofte skyter de også seg selv når de merker de er presset inn i et hjørne, , sier Mussik.

Etter skolemassakren i Erfurt har Tyskland opplevd flere lignende grusomme tilfeller, som i Winnenden i 2009. Derfor er nå hele samfunnet oppdratt til å prøve å se tegn, ikke minst i skolene. Lærere instrueres i å takle en eventuell skyteepisode, og de øver på scenarier.

 1. Les også

  Spør om politiet kunne vært fremme klokken 18

 2. Les også

  «Det gikk uendelig lang tid før noen kom»

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Han drepte ni i München, men kan neppe kalles terrorist

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Vellykket operasjon for Bartra: - Han opplevde bussangrepet som et sjokk

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tyskere marsjerer mot koronatiltak. Politiet brøt opp demonstrasjonen.

 4. NORGE
  Publisert:

  Han er Behring Breiviks besøksvenn (48): – Jeg må se enkelt på det. Han har krav på menneskelig kontakt.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Terrorforsker: Det er en rød tråd fra Breivik til alle soloterrorister

 6. NORGE
  Publisert:

  Dobbeltdrapet i Kristiansand: Tiltalt 16-åring kjøpte drapskniv på konfirmanttur