Norge

- Onkelen min reddes ned fra Sinjar-fjellet nå

Fire år gamle Ioub er aldri blitt funnet etter at hun falt av lasteplanet da familien flyktet fra IS i august. Nå blir andre yezidier reddet ned fra Sinjar-fjellet i Irak. Men Bahar Murad Katws i Sandefjord savner fortsatt mange slektninger.

Ioub (4) ble ikke funnet. Familiefaren Haidar Ibrahim Garez ble i august fotografert i en publisert video hvor han viser frem ID-kortet med bildet av sin fire år gamle datter.
  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Etter å ha vært innesperret på Sinjar-fjellet i Irak i fire måneder blir yezidier nå evakuert. De blir reddet av kurdiske peshmerga-styrker som denne uken startet en storstilt offensiv mot IS i området.

I august ble tusenvis av yezidier, en religiøs minoritet, sperret inne på Sinjar-fjellet etter at Den islamske stat (IS) omringet området. Torsdag meldte kurdiskepeshmerga-styrker at de gjenerobret fjellet.

Norske yezidier har slektninger som siden august har slåss mot lite mat og drikke, kulde, regnvær, søle — og IS. Noen av dem har bukket under.

- Pappa døde på fjellet. Broren min ble drept. Hans kone og fem barn er forsvunnet, sier Bahar Murad Katw.

— Kusinen min på 17 år er trolig blitt solgt eller gjort til sex-slaver for IS, sier Katw.

Kusinen ble kidnappet av IS i august. Katw har også søstre som hun ikke vet hvor er, som hun ikke får kontakt med.

Kampen på Sinjar-fjellet

Yezidienes dramatiske kamp for overlevelse førte til at Barack Obama innledet bombeangrep mot IS på Sinjar-fjellet. Men for mange kom redningen for sent, barn og eldre omkom av sult og tørst. Andre ble drept, blant annet fordi de nektet å konvertere til islam.

Aftenposten møtte i sommer i Tønsbergfortvilte slektninger til desperate yezidi-kurdere som var blitt innesperret på Sinjar-fjellet. På telefon fikk de direkte rapporter, en av dem var Ali Mashaan Ali (42). Fetteren hans ble aldri innesperret på Sinjar-fjellet fordi han greide å flykte fra IS.

I vill fart kjørte han ut av landsbyen med egne og andre barn på det åpne lasteplanet på jeepen. IS-militsen la seg på hjul og skjøt etter bilen. Da bilen raste over en stor hump ble hans fire år gamle datter, Ioub, slengt av lasteplanet. For å redde alle de andre, kunne han ikke stoppe.

— Den lille jenta ble aldri funnet. Familien etterlyste henne gjennom organisasjoner i Irak, men hun er ikke blitt funnet. Hun er nok død, sier Ali Mashaan Ali.

Han forteller at jentas far og familie flyktet til Tyrkia.

Fire døtre forsvunnet

Men akkurat nå blir Ali Ali Mashaan Alis onkel reddet fra Sinjar-fjellet.

— Endelig kommer hjelpen. Vi har lenge ventet på at peshmerga-styrker skulle redde dem. Men onkelen min vet ikke hva som er skjedd med kona og døtrene hans. Kona og fem døtre i alderen 9 til 23 år ble kidnappet av IS. Fredag snakket jeg med onkel som hadde greid å få telefonkontakt med sin kone for ca. 20 dager siden. Hun fortalte at hun er i fangenskap med den yngste datteren på ni år. Hun vet ikke hva som er skjedd med de fire andre døtrene.

- Døtrene er blitt solgt, drept eller blir holdt som slaver av IS, sier Ali.

Ifølge onkelen får kona og den yngste datteren en flaske vann og et stykke brød en gang om dagen.

— De har det forferdelig, sier Ali.

Sover ute

Også Revin Aswad Morad og ektemannen Walid Rasho Khalaf fra Sandefjord har slektninger som ble innesperret på Sinjar-fjellet. På telefon direkte fra fjellet fikk de høre om mennesker som tørstet ihjel i 45 grader. Nå er det kulden som dreper.

En tante døde av sult. Andre slektninger ble i august reddet ned fra fjellet etter syv-ti dager da kurdiske peshmerga-styrker greide å åpne en korridor ut fra fjellet. Nå lever slektningene i flyktningeleire i Irak, men under elendige forhold.

— Det er ikke engang telt til alle, de sover ute i sølen. Det har regnet veldig mye. De har lite mat og få tepper til å holde kulden unna. De frykter vinteren, sier Morad.

Feirer Peshmerga

I Nord-Irak blir nå peshmerga-styrkenes gjenerobring av Sinjar feiret.

– Peshmerga har klart å nå fjellet. Et stort område har blitt frigjort, uttaler Masrour Barzani, som leder sikkerhetsrådet i Iraks kurdiske region, ifølge NTB.

Ifølge kurder-lederen skal skal 100 IS-opprørere ha blitt drept. De fleste yazidiene blir nå fraktet til den kurdiske Dohuk-provinsen.

Søndag ble det utført en rekke luftangrep mot IS i Irak og Syria, ifølge det amerikanske forsvaret, melder NTB.

Fire av totalt tretten angrep ble rettet mot Sinjar-området.

Les også

Yezidi-kurdere i Norge frykter for slektninger omringet av ISIL

Et stort antall yezidi-flyktninger kom gjennom byen Shariya torsdag i forrige uke. Her forsøker noen av dem å ringe sine slektninger som de har mistet kontakt med under flukten.

Les mer om

  1. Irak
  2. Syriakrigen