- Antall kuldegrader avgjør ikke asylpolitikken

Aps Helga Pedersen mener at kuldegrader ikke er grunn til å stanse utsending av asylsøkere. - Gradestokken er ikke avgjørende. Men at folk sendes ut på en verdig måte, sier hun.

- Er det kaldt så må en sørge for at folk har klær og tak over hodet når de blir satt av sier Helga Pedersen (Ap).
  • Alf Ole Ask

Arbeiderpartirepresentanten er selv fra Finnmark og dermed fullstendig klar over at det er kaldt på de kanter i januar.

SVs leder Audun Lysbakken varslet i går et initiativ der han vil samle et flertall i Stortinget bak et brev til Regjeringen om å gjøre midlertidig stans i utsendingen av asylsøkere uten varig opphold i Russland.

SV vil skrive brev til Regjeringen

Anmodningen tar også til orde for at denne gruppen får realitetsbehandlet asylsøknadene i Norge.

Men de politiske signalene i debatten på NRK i går kveld tyder ikke på at SV får det flertallet de ønsker seg.

— Var dere naive da dere stemte for endringene i november?

— Nei, vi visste hva vi gjorde i november, og vi står ved de lovendringene vi var med på. Det var nødvendig for å skape orden på grensen. Våre forutsetninger, som Stortinget sluttet seg til, var at de som returneres til Russland skal ha trygt opphold der og ikke sendes til et utrygt tredje land, sier Helga Pedersen.

Er Ap naive?

- Men er ikke det naivt – hvordan skal man fra et land som Russland få garantier om at noe er trygt?

— Det er det opptil utlendingsmyndighetene og Regjeringen å håndtere. Men det handler om å sjekke at de som sendes ut har opphold av lengre varighet, noe som gir sikkerhet at du ikke bare bli skysset gjennom Russland.

- Men på slutten av debatten i NRK signaliserte du at Ap er åpen for å snakke med SV om denne saken, men dersom Ap står på sitt opprinnelig vedtak – hva skal dere snakke med SV om da?

— Nei, jeg sa at først må vi få svar fra statsråden på de spørsmålet vi har stilt. Så får vi vurdere om det er behov for initiativ fra Stortinget. Men det er klart at vi møter til samtaler når andre vil snakke med oss.

Gradestokken avgjør ikke

På direkte spørsmål om kulden kan få en til å endre politikk, svarer hun:

— Nei, gradestokken er ikke avgjørende. Men at folk sendes ut på en verdig måte. Er det kaldt så må en sørge for at folk har klær og tak over hodet når de blir satt av. Det er en konsekvens av politikken vi var med på, er at de sendes ut, det var hele hensikten, sier hun.

Arbeiderpartiet har, i likhet med andre partier, stilt Sylvi Listhaug ulike spørsmål. Etter tirsdagens runde i Stortinget sendte Helga Pedersen på vegne av Ap følgende spørsmål til Listhaug:

Hvilke konkrete faglige vurderinger ligger til grunn når innvandrings- og integreringsministeren sier at instruksen og praksisen overfor asylsøkere som er kommet over Storskog er i tråd med folkeretten?

Det er dette hun nå vil ha svar på og – som etter hennes egne utsagn – vil avgjøre om Ap vil være med på initiativ i Stortinget.

Listhaug ser ingen endring

Innvandringsministre Sylvi Listhaug sa til Aftenposten etter debatten i NRK torsdag kveld at hun ikke oppfattet at det kom frem signaler om at Ap ville snu. Hun sier at hun også oppfattet det slik at Venstre vil unngå en stor tilstrømming til Storskog.

SJB_4757copy_doc6nw6ezv7qvpsyev7kds-SX6yYrRWIg.jpg

Overfor Aftenposten understreker statsråden at det er viktig å følge nøye med om det skjer utvikling i Russlands praksis for å sende ut folk. Hun gjentar at hun har bedt UDI om å undersøke den saken som VG omtalte torsdag der to asylsøkere er sendt til Jemen etter at Norge sendte dem til Russland.

VG:

Les også

Listhaug vil undersøke utsending fra Russland til Jemen

SV: Ap og V må ta konsekvenser av bekymringen

SV var ikke med på det brede forliket i november.

— De partiene som var med på vedtakene har ikke innsett konsekvensene av det de har vært med på, sier Audun Lysbakken, leder i SV, til Aftenposten etter debatten,

— Han viser til at Ap og Venstre i NRK-debatten torsdag også var bekymret for at Norge sender ut folks om ikke har varig opphold i Russland, og folk som kommer fra tredjeland som ikke er trygge. Han viser konkret til gårsdagens VG-historier om de to asylsøkerne fra Jemen.

ta670b30-36PVo8SSq4.jpg

I fredagens møte vil SV be de andre partiene være med på et felles brev til Regjeringen der en ber om at det gjøres en pause i utsendelser av asylsøkere som ikke har varig opphold i Russland eller ikke kommer fra et trygt tredjeland.

Les om dramatikken:

Les også

Dramatisk utenfor Finnmark ankomst-senter i Kirkenes

Var det nye signaler?

— Kom det signaler i denne debatten som tyder på at de vil være med på det?

— Det er kanskje å trekke det litt langt. Men mener de det de sa – så må de være med på det. De forutsetter nå at ting vi ser skjer ikke skal skje. Enten må de stole på at Listhaug rydder opp – det er ikke noe som tyder på. Eller så må de være med på et initiativ. Ellers er det de sier bare tom retorikk, avslutter SV-lederen