Forrige uke i en dagligvareforretning: De ansatte på butikken er opptatt med å betjene kunder. De legger ikke merke til en 35 år gammel mann bosatt i Bergen. Han er inne i butikken og plasserer ti brett med øl i en handlevogn.

Mens personalet i kassen er opptatt med å slå inn varer i kassen, forsvinner han ut av butikken med handlevognen med 240 halvliterbokser.

Utilregnelig

Den 35 år gamle mannen er dagligvarehandlernes store skrekk i Bergen og omegnskommunene. I årevis har han stjålet varer. Denne uken var han på farten i flere butikker i Fyllingsdalen, sammen med to andre menn. Øl forsvant.

35-åringen ble pågrepet av politiet samme dag, men løslatt. Han er erklært strafferettslig utilregnelig, skriver bt.no.

Politiet i Hordaland har registrert over 100 saker på ham, men mannen løslates gang på gang fordi handlingene hans ikke er så alvorlige at han kan tvangsinnlegges.

Kjøpmenn er frustrerte og rasende. De konstaterer at han stjeler og stjeler, uten at politiet kan aksjonere. Etter hver pågripelse, løslates han, ofte uten å være avhørt.

— Det er fortvilende at dette bare kan fortsette, og det er noe riv ruskende galt med systemet, sier kjøpmannen i butikken som ble utsatt for tyveriet i forrige uke.

Han og kollegene stusset over at stabelen med Heineken-bokser plutselig forduftet 18. mars.

- 45.000 for å dekke tapet

De gikk gjennom overvåkingsbilder og så ham forsvinne ut av butikken med øl for over 7000 kroner.

— Jeg må omsette for over 45.000 kroner for å dekke inn tapet. Noen må stoppe ham, sier kjøpmannen som anmeldte tyveriet.

— Jeg regner ikke med at noe skjer, men jeg må anmelde saken, slik at omfanget dokumenteres.

«Han har vært hos oss, pass på»

BT har vært i kontakt med en rekke andre kjøpmenn i bergensområdet. Alle er oppgitt over at 35-åringen ikke straffes for de mange tyveriene.

Når han blir oppdaget i en butikk, varsles andre. Jungeltelegrafen går, enten på telefon eller e-post.

«Han har vært hos oss, pass på!»

Diamanter i sentrum

12. september 2007 i Vestre Torggate 6: Mannen er inne Strømsnes Gull og Ur AS for å se på et armbånd til sin samboer. Han betaler for det, men blir i butikken. Mens innehaveren er på bakrommet, bøyer han seg over disken og tar et diamantsmykke og forlater butikken. Tyveriet oppdages kort tid etter og tyven pågripes samme dag. Politiet drar hjem til ham og finner det stjålne smykket rundt halsen på samboeren.

  1. mai 2008 dømmes han til 45 dager fengsel for dette og flere andre forhold.

«Tiltalte er tidligere domfelt ved syv anledninger, hvorav fem ganger for tyveri og bedrageri … Tiltaltes handlinger viser at han ikke har tatt noen lærdom av tidligere domfellelser for tilsvarende handlinger. Hans handlinger bærer videre preg av å være planlagt og gjennomført med et fast forbrytersk forsett», heter det i dommen.

Oddsen på Oasen

21. oktober 2008 i Fyllingsdalen: Ved 20.30-tiden går han inn i Tippeboden Oasen og fyller ut ti kuponger på Oddsen. Klokken 20.40 utløper fristen for å spille, men han leverer kupongene like før. Idet fristen går ut, er åtte kuponger registrert. Han skal betale 2400 kroner, men sier han har glemt bankkortet. Han forsøker å betale med spillkortet, men det er det ikke dekning på. Han lover å komme tilbake neste dag, men det skjer ikke og han forlater butikken uten de åtte kupongene.

«Det er påfallende at tiltalte leverte kupongene til registrering bare minutter før spillfristen går ut, særlig tatt i betraktning at denne fremgangsmåte ble benyttet også ved de tidligere domfellelser», skriver Bergen tingrett i sin dom fra januar 2010. Han dømmes til fengsel i 90 dager.

- Et gullkort

Han fortsetter å begå ny kriminalitet og pågripes igjen av politiet og varetektsfengsles i februar 2013, blant annet for tyveri og bedrageri.

Man får mistanke om at han ikke er frisk og han gjennomgår judisiell vurdering. I mars sendes det en rettspsykiatrisk vurdering til Bergen tingrett som konkluderer med at han er strafferettslig utilregnelig. Dermed kan han ikke straffes.

— Det er et gullkort for ham som han utnytter til det fulle, sier en kjøpmann til BT.

Øl, biff og biljakt

Fredag 13. desember 2013: Den nå strafferettslig utilregnelige oppsøker Rema 1000-butikken på Ågotnes om kvelden. Øl og biff forsvinner og han kjører bort i bil. Betjeningen tar registreringsnummeret og ringer sjefen. Kjøpmann Thor Vidar Nilsen tar opp jakten på tyven. På Damsgård aksjonerer politiet og pågriper den da 33 år gamle mannen.

— Det viktigste for oss er at han blir tatt, og så håper jeg de får sperret ham inne. Han har vært hos oss fire-fem ganger før, og sikkert hos mange andre også. Vanligvis er det øl og biff de stjeler. Han bare går inn og forsyner seg i butikken og går rett forbi betjeningen ut igjen,sa Nilsen til BT samme kveld.

— En mann er pågrepet og satt fengslig forvaring. Han er 33 år gammel. Han er siktet for tyveri fra butikken, og det var så mye at det blir mer enn naskeri. Han er kjent fra butikktyverier tidligere. Det kan være flere involvert, men det er han vi har kontroll på, sa operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidistrikttil BT etter pågripelsen.

— Han er erklært strafferettslig utilregnelig, men det virker som han vet hva han gjør. Han tjener styggmye penger. Han stjeler og stjeler, uten at noe skjer. Det er så mange saker på ham, i tillegg er det alle de som ikke anmeldes og ikke oppdages, sier Nilsen til BT i dag.

Mellom alle stoler

BT har forsøkt å få kontakt med 35-åringen flere ganger, uten hell. Politiadvokat May-Britt Erstad leder Mellom Alle Stoler-prosjektet i Hordaland politidistrikt. 35-åringen er en av flere personer som er under det prosjektet.

Det skal fange opp dem som begår masse kriminalitet, men som er for syk til å straffes og for frisk til å tvangsinnlegges. Helsevesenet og politiet prøver å fange opp denne gruppen kriminelle.

Politiadvokaten har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Lover å undersøke

Høyres Peter Christian Frølich sitter i justiskomiteen på Stortinget. Han forstår at næringsdrivende blir frustrert når de utsettes for tyveri uten at tyven kan straffes.

-Jeg antar at også politiet blir oppgitt over dette. Jeg lover å sette meg inn i saken og undersøke regelverk for å se om det er noe som kan gjøres fra Stortingets side. Det er neppe en enkel løsning, da hadde vel den vært iverksatt for lenge siden, men jeg skal undersøke dette, sier han.

- Mister troen

BT er kjent med at politifolk reagerer sterkt på at han får fortsette med kriminelle handlinger.

— Vi pågriper ham, men må slippe ham like etter. Når sånt skjer, mister jeg troen på systemet, sier en politimann til BT.