Norge

Slik redder du dyr som er etterlatt i en varm bil

Ikke ta med hunden i bilen i sommervarmen. Den har det bedre hjemme.

Det blir raskt 50 grader inne i en bil om sommeren. Å sette vinduene på gløtt hjelper ikke. La hunden være hjemme i stedet, råder veterinær Sasja Rygg. Hunden på bildet er ikke overopphetet, men simulerer – for å vise hvordan hunder kan kjøles ned.
  • Bethen Steenbuch
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Veterinær Sasja Rygg ved AniCura har sett både lette og alvorlige tilfeller av overoppheting i bil. Hvert år får klinikkene inn dyr som er reddet ut i siste liten.

– Hver sommer settes hunder i livsfare, fordi de etterlates i varme biler. Flere dør. Hvis du for eksempel parkerer midt på dagen, det er sol ute og 22 grader, vil temperaturen etter kort tid øke opp mot 50 grader i bilen. Husk at skygge og sol flytter seg, sier Rygg.

Det er heller ikke nok å lufte via vindusrutene. En hund som peser og lar tungen henge ut av munnen, er allerede for varm. Og så varm blir hunden raskt, forklarer hun.

Les også

LES OGSÅ: Parasittene sprer seg i Europa. Noen sykdommer kan smitte fra dyr til mennesker.

Ikke la hunden sitte alene i bilen om sommeren

Veterinæren tror mange dyreeiere er klar over faren med varme i bil, men uten å skjønne hvor fort det går. Eieren skal kanskje et kort ærend, men blir lenger borte enn antatt.

– Selv på sommerdager med lett skydekke blir bilen glovarm veldig fort, sier hun.

Selv milde tilfeller av overoppheting fører til mye ubehag hos hunden. Blir det for varmt, kollapser organene.

– Det er altså ikke nok med en glippe på bilvinduene?

– Nei, det er ikke nok. Hunder kan ikke svette annet enn på små områder under potene. De har dermed ikke noen annen måte å bli kvitt overskuddsvarme på enn ved å pese. Det er alltid bra å sette igjen vann til hunden i bilen. Men om sommeren er heller ikke det tilstrekkelig.

– Slik skal ikke hunder etterlates om sommeren. Etter få minutter er hunden i fare.
Kjøl ned hunden med for eksempel et vått håndkle på de hårløse hudområdene, som buken. Hvis hunden er våken nok, forsøk å få i den vann.

– Prøv å bryte deg inn i bilen og ring politiet

– Hva gjør man om man oppdager en hund som trenger hjelp?

– Tiden er knapp. Det viktigste er å få hunden ut av bilen, med alle mulige hjelpemidler. Eier kan man få tak i etterpå. Begynn nedkjølingsarbeidet så raskt som mulig. I en slik situasjon er det lov å bryte seg inn. Det nytter ikke å tenke at det er andres ansvar å hjelpe.

Han anbefaler å bryte opp døren eller knuse vinduet hvis politiet er varslet, men ikke har mulighet til å komme ennå.

Les også

LES OGSÅ: Dyrleger mener disse hundene har kronisk hodepine

Legg bort dårlig samvittighet

– Skjønner en hund at den blir reddet?

– Er de redde med stort ubehag, kan de reagere med skepsis. Men de vil være lettet over å bli reddet ut. Hunder som er overopphetet vil stort sett tolerere å bli håndtert og få kalde omslag. Det er fint om flere hjelper til med å holde dyret rolig. Ikke sett på munnkurv. Hunden trenger å pese for å få ut overskuddsvarmen fra kroppen. Er de hardt rammet av heten, er de slappe, sier Sasja Rygg.

– Hvordan vet vi om hunden bedres, når vi har fått den ut av bilen?

– Mål temperaturen jevnlig. Den skal ned under 39-39,5 grader. Kommer temperaturen opp i 42 grader eller mer, begynner proteiner og celler i kroppen å forandres alvorlig. Da vil hunden sannsynligvis dø.

Heller ikke katter eller andre dyr må etterlates i bilen om sommeren. Men det er stort sett hunder som eierne tar med overalt.

– De fleste hunder er lettet over å bli reddet ut og lar seg håndtere, sier veterinær Sasja Rygg. Jo flere som hjelper til i en slik situasjon, jo bedre.
Ha alltid med rikelig med vann til hunden om sommeren. Har man hund med på ferie i bil, må man sørge for solskjerming under kjøring og luftige stopp innimellom. Stranden er dårlig egnet for hunder. Om sommeren er det bedre for den å ligge hjemme på et svalt sted med mye vann – og heller få et bad i sjøen om kvelden.

– Mange eiere som er mye borte, tenker at hunden i det minste får mental stimuli, når de er med i bilen. Gå heller en god tur med hunden om kvelden, når varmen har lagt seg. Det er godt nok, sier Rygg.

Å være med på stranden er heller ikke å anbefale. Da er det bedre med en god tur om morgenen før solen steker og å ligge hjemme i svale rom med tilgang på mye og friskt vann.

– Det finnes kjølematter. Raser med stor pels bør klippes om sommeren. Noen hunder takler varme dårligere enn andre, som hjertesyke hunder. Kortsnutede raser har trangere luftveier og mindre mulighet til å kvitte seg med overskuddsvarme enn andre raser. Disse hundene bør ikke anstrenge seg mye i varmen, avslutter veterinæren.

Les mer om

  1. Sommerferie
  2. Hund
  3. Dyrehelse
  4. Bilferie
  5. Veterinær