Norge

Strid om kommersielle barnehager splitter Rødt og de rødgrønne

Skal kommersielle selskaper få bygge nye barnehager i Oslo? Dette spørsmålet kan velte samarbeidsavtalen mellom Raymond Johansens kommede byråd og Rødt.

I tre uker har forhandlingsutvalgene fra Ap, SV og MDG forhandlet på Østmarkseteren. Også Bjørnar Moxnes (Rødt) har vært innom flere ganger. Nå kan det imidlertid skjære seg.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

De kommende byrådspartiene Ap, MDG og SV har i tre uker forhandlet på Østmarkseteren. Fredag kveld skal samarbeidet etter planen godkjennes i hvert enkelt parti.

I tillegg forhandler de tre partiene med Rødt om en samarbeidsavtale. En slik avtale vil gi et treparti-byråd et sikkert flertall i ryggen i bystyret, men er ikke nødvendig for å sikre byrådsskiftet som sådan.

Bjørnar Moxnes la tidligere i uken ut denne selfien av Rødts forhandlingsutvalg på Facebook. Med klokken: Mikkel Øgrim, Berit Jagmann, Eivor Evenrud og Bjørnar Moxnes.

Torsdag ble styret i Rødt Oslo informert, av sin egen forhandlingsdelegasjon, om at forhandlingene kan ende i et brudd.

Barnehagestrid årsaken

De tre partiene skal ha krevd at Rødt blir del av det parlamentariske grunnlaget for et nytt byråd. Det vil forplikte Rødt til å blant annet støtte dem når Oslo-budsjettet behandles. Dette er kontroversielt innad i Rødt.

I bytte mot en slik garanti har Rødt krevd full stans i det partiet kaller «veksten i velferdsprofitører».

Partene skal ha kommet til enighet om hovedprinsippet: Velferdstilbud i Oslo skal bygges ut i kommunal regi eller av ideelle aktører. Private selskaper skal ikke få en større rolle innen driften av offentlige tjenester enn de allerede har i Oslo, og kommersiell drift for eksempel ved sykehjem skal avvikles etterhvert som kontrakter løper ut.

Men Aftenposten erfarer at Ap på ett punkt ikke vil godta et forbud mot ny kommersiell drift: barnehager.

Barnehageløftet ligger under

Ap lovet i valgkampen 2000 nye barnehageplasser i Oslo de neste årene. Partiet mener det er nødvendig at kommersielle aktører bygger og driver nye barnehager for å nå dette målet, bekrefter en kilde i Ap.

En oversikt kommune selv har utarbeidet viser at det er regulert, eller på vei til å bli regulert, over 3000 nye barnehageplasser i forbindelse med nye boligprosjekter de neste årene. Selv om boligprosjektene utvikles privat, er det ikke noe i veien for at leiekontrakten på barnehagelokalene går til kommunen, mener en kilde i Rødt.

De fire partiene møttes fredag formiddag i et nytt forsøk på å bli enige, men uten å bli det.

Bjørnar Moxnes (Rødt) ønsket ikke å uttale seg om uenighetene, men la fredag ettermiddag ut en lang, meningsbærende tekst på sin Facebook-side. Der tar han for seg uenighetene:

«For Rødt betyr det å sette foten ned for velferdsprofitørene at Oslo kommune de neste fire årene ikke setter i gang en eneste ny barnehage under kommersiell drift. Hittil har vi ikke fått med Arbeiderpartiet på dette. Vi tror Oslo Ap er på gli i denne saken » skriver Moxnes.

— Rødt har drevet valgkamp mot privatisering av velferden. Men jeg kommenterer ikke de pågående forhandlingene, sa han til Aftenposten tidligere fredag.

I posten forklarer han ytterligere hvorfor radikale Rødt er villige til å garantere for Raymond Johansens byråd i Oslo, men også hvorfor de ikke gjør det uten å få noe igjen:

«Hvis Johansen er for satsing på fellesløsninger i teorien, men i praksis fortsetter å øke antall kommersielle barnehager i Oslo, tror vi mange mister troen på at det nytter å engasjere seg. Rødt har lagt vekk mange andre krav for å få igjennom dette ene. Til gjengjeld må vi få en garanti for at nye politikere også betyr ny politikk.»

Fredag ettermiddag og kveld skal representantskapene i fylkeslagene av Ap, SV og MDG godkjenne resultatet av byrådsforhandlingene. Også styret i Rødt Oslo skal etter planen møtes.

Ifølge NTB vil avtalen bli godkjent i alle tre partier, men det skal ikke være en udelt glede over den i SV.

Hva skjer uten avtale?

Hvis de tre partiene og Rødt ikke blir enige om en samarbeidsavtale, trenger ikke konsekvensene å bli så store til å begynne med. Rødt støtter uansett et byrådsskifte.

Fraværet av en avtale kan bli et problem for Raymond Johansen allered i desember. Da skal budsjettet for 2016 vedtas.

Fraværet av en avtale betyr at Rødt ikke får direkte innflytelse over det nye byrådets politikk, og det betyr at byrådet vil stå friere til å samarbeide inn mot sentrum. Nasjonalt har flere pekt på at samarbeid med Venstre og KrF er et strategisk mål for Ap Samtidig vil det bli vanskeligere for byrådet å styre uten en slik avtale. Da vil byrådet ha et mindretall i ryggen i bystyret, noe som kan bety problemer spesielt når budsjettet skal godkjennes.

De fire siste årene har det borgerlige H, V, KrF-byrådet vært i en liknende situasjon med Frp. Det har gitt dem en årlig hodepine i desember, og de har vært nødt til å gi Frp store konsesjoner både politisk og i form av økonomiske tilleggsbevilgninger

Carl I. Hagen (Frp) pekte for tre uker siden på hvordan Rødts posisjon de neste firene årene vil likne på posisjonen han og Frp har vært i de foregående fire årene.

Hagen mente MDG og SV vil bli bundet på hender og føtter som juniorpatnere i byråd, mens Rødt står fritt.

«Et byråd med A-SV-MDG knebler MDG, men gir Rødt en fri og selvstendig stilling. Perfekt forBjørnar!» , skrev han på Facebook.

Hør podcasten Aftenpodden om blant annet osloforhandlingene. Hør i iTunes eller her:

Les også

  1. Tone Tellevik Dahl (Ap) i konflikt med rådhus-administrasjonen

  2. Røsland gir seg med heltidspolitikk etter seks år som byrådsleder

  3. Dette er Ap, SV og MDG allerede enige om for Oslo