Strid om kommersielle barnehager splitter Rødt og de rødgrønne
Skal kommersielle selskaper få bygge nye barnehager i Oslo? Dette spørsmålet kan velte samarbeidsavtalen mellom Raymond Johansens kommede byråd og Rødt.
- Christian SørgjerdJournalist
De kommende byrådspartiene Ap, MDG og SV har i tre uker forhandlet på Østmarkseteren. Fredag kveld skal samarbeidet etter planen godkjennes i hvert enkelt parti.
I tillegg forhandler de tre partiene med Rødt om en samarbeidsavtale. En slik avtale vil gi et treparti-byråd et sikkert flertall i ryggen i bystyret, men er ikke nødvendig for å sikre byrådsskiftet som sådan.
Torsdag ble styret i Rødt Oslo informert, av sin egen forhandlingsdelegasjon, om at forhandlingene kan ende i et brudd.
Barnehagestrid årsaken
De tre partiene skal ha krevd at Rødt blir del av det parlamentariske grunnlaget for et nytt byråd. Det vil forplikte Rødt til å blant annet støtte dem når Oslo-budsjettet behandles. Dette er kontroversielt innad i Rødt.
I bytte mot en slik garanti har Rødt krevd full stans i det partiet kaller «veksten i velferdsprofitører».
Partene skal ha kommet til enighet om hovedprinsippet: Velferdstilbud i Oslo skal bygges ut i kommunal regi eller av ideelle aktører. Private selskaper skal ikke få en større rolle innen driften av offentlige tjenester enn de allerede har i Oslo, og kommersiell drift for eksempel ved sykehjem skal avvikles etterhvert som kontrakter løper ut.
Men Aftenposten erfarer at Ap på ett punkt ikke vil godta et forbud mot ny kommersiell drift: barnehager.
Barnehageløftet ligger under
Ap lovet i valgkampen 2000 nye barnehageplasser i Oslo de neste årene. Partiet mener det er nødvendig at kommersielle aktører bygger og driver nye barnehager for å nå dette målet, bekrefter en kilde i Ap.
En oversikt kommune selv har utarbeidet viser at det er regulert, eller på vei til å bli regulert, over 3000 nye barnehageplasser i forbindelse med nye boligprosjekter de neste årene. Selv om boligprosjektene utvikles privat, er det ikke noe i veien for at leiekontrakten på barnehagelokalene går til kommunen, mener en kilde i Rødt.
De fire partiene møttes fredag formiddag i et nytt forsøk på å bli enige, men uten å bli det.
Bjørnar Moxnes (Rødt) ønsket ikke å uttale seg om uenighetene, men la fredag ettermiddag ut en lang, meningsbærende tekst på sin Facebook-side. Der tar han for seg uenighetene:
«For Rødt betyr det å sette foten ned for velferdsprofitørene at Oslo kommune de neste fire årene ikke setter i gang en eneste ny barnehage under kommersiell drift. Hittil har vi ikke fått med Arbeiderpartiet på dette. Vi tror Oslo Ap er på gli i denne saken » skriver Moxnes.
— Rødt har drevet valgkamp mot privatisering av velferden. Men jeg kommenterer ikke de pågående forhandlingene, sa han til Aftenposten tidligere fredag.
I posten forklarer han ytterligere hvorfor radikale Rødt er villige til å garantere for Raymond Johansens byråd i Oslo, men også hvorfor de ikke gjør det uten å få noe igjen:
«Hvis Johansen er for satsing på fellesløsninger i teorien, men i praksis fortsetter å øke antall kommersielle barnehager i Oslo, tror vi mange mister troen på at det nytter å engasjere seg. Rødt har lagt vekk mange andre krav for å få igjennom dette ene. Til gjengjeld må vi få en garanti for at nye politikere også betyr ny politikk.»
Fredag ettermiddag og kveld skal representantskapene i fylkeslagene av Ap, SV og MDG godkjenne resultatet av byrådsforhandlingene. Også styret i Rødt Oslo skal etter planen møtes.
Ifølge NTB vil avtalen bli godkjent i alle tre partier, men det skal ikke være en udelt glede over den i SV.
Hva skjer uten avtale?
Hvis de tre partiene og Rødt ikke blir enige om en samarbeidsavtale, trenger ikke konsekvensene å bli så store til å begynne med. Rødt støtter uansett et byrådsskifte.
Fraværet av en avtale betyr at Rødt ikke får direkte innflytelse over det nye byrådets politikk, og det betyr at byrådet vil stå friere til å samarbeide inn mot sentrum. Nasjonalt har flere pekt på at samarbeid med Venstre og KrF er et strategisk mål for Ap Samtidig vil det bli vanskeligere for byrådet å styre uten en slik avtale. Da vil byrådet ha et mindretall i ryggen i bystyret, noe som kan bety problemer spesielt når budsjettet skal godkjennes.
De fire siste årene har det borgerlige H, V, KrF-byrådet vært i en liknende situasjon med Frp. Det har gitt dem en årlig hodepine i desember, og de har vært nødt til å gi Frp store konsesjoner både politisk og i form av økonomiske tilleggsbevilgninger
Carl I. Hagen (Frp) pekte for tre uker siden på hvordan Rødts posisjon de neste firene årene vil likne på posisjonen han og Frp har vært i de foregående fire årene.
Hagen mente MDG og SV vil bli bundet på hender og føtter som juniorpatnere i byråd, mens Rødt står fritt.
«Et byråd med A-SV-MDG knebler MDG, men gir Rødt en fri og selvstendig stilling. Perfekt forBjørnar!» , skrev han på Facebook.
Hør podcasten Aftenpodden om blant annet osloforhandlingene. Hør i iTunes eller her: