Norge

- Palestiner skutt og drept da han forsøkte å knivstikke israelsk politimann

Palestineren ble ifølge israelsk politi beordret til å ta hånden ut av lommen. Da han angrep en israelsk grensepolitivakt med kniv, ble palestineren selv skutt og drept.

Minst 45 palestinere ble ifølge palestinske myndigheter såret av kuler da det oppsto sammenstøt mellom palestinske studenter og israelske sikkerhetsstyrker ved et sjekkpunkt i nærheten av byen Nablus på Vestbredden lørdag.
  • Åshild Eidem

Hendelsen fant sted mandag morgen ved Løveporten, som sammen med Damaskusporten er den mest brukte palestinske inngangen til det annekterte Øst-Jerusalem.

Den israelske grensepolitivakten ble ikke såret fordi han bar beskyttelsesvest, opplyser israelsk politi.

Talsperson Luba Samri i det israelsk politiet sier politibetjenter beordret en palestiner til å ta hånden ut av lommen. Palestineren angrep deretter en av betjentene med en kniv, før han ble skutt og drept av politiet, ifølge Samri.

Angrepet er det siste i en ny voldsbølge som den siste tiden har rammet Israel og Palestina.

Frykter ny intifada

Konflikten er kraftig forverret, og mange frykter at den kan utvikle seg til en ny intifada.

Siden 1. oktober skal 25 palestinere og fire israelere være drept. 1300 palestinere skal være truffet av skudd fra israelske sikkerhetsstyrker, og en rekke israelere er skadet i palestinske knivangrep. Den opptrappede konflikten fortsatte gjennom helgen.

Israelske soldater går undercover i demonstrasjoner:

Les også

Utkledd som palestinere deltar israelske soldater i steinkasting

Gravid kvinne og datter drept

Natt til søndag skal en gravid kvinne og hennes to år gamle datter ha blitt drept i et israelsk luftangrep på Gaza. Angrepet var ifølge det israelske militæret et svar på et rakettangrep fra Gaza natten før. Noen timer senere skal en palestinsk kvinne ha forsøkt å utføre et selvmordsangrep i nærheten av Jerusalem.

Samme dag ble en 13 år gammel palestinsk gutt skutt og drept av israelske styrker, og fire jøder ble skadet da en israelsk-palestiner kjørte på dem med bil og knivstakk dem i Nord-Israel. Dette var det 15. knivangrepet mot israelere siden 3. oktober. I det som trolig var et hevnangrep knivstakk en jødisk mann fredag tre palestinere og en beduin i byen Dimona.

Utviklingen skjer så raskt at israelske aviser denne uken har live-dekket konflikten.

Hvorfor skjer dette nå?

— De grunnleggende årsakene er okkupasjon, utbyggingen av bosettinger og provokasjoner. Grunnen til at det eskalerte nå er først og fremst knyttet til Tempelhøyden, sier senioranalytiker Ofer Zalzberg i tankesmien International Crisis Group.

Den siste måneden har det oppstått store sammenstøt i tilknytning til Tempelhøyden i Gamlebyen i Jerusalem, av muslimene omtalt som Haram al-Sharif. Stedet er det helligste i jødedommen og det tredje helligste i islam. Kampene handler i bunn og grunn om hvem som skal ha tilgang til området.

Nektet adgang:

Les også

Palestinere utestenges fra Gamlebyen i Jerusalem

Men Tempelhøyden er kun én årsak, ifølge tjenestemenn i det israelske sikkerhetsapparatet som har snakket med israelske journalister. De fremhever at unge palestinere ikke har håp. Dagens ungdomsgenerasjon har heller ikke opplevd kostnaden ved den andre intifadaen, det palestinske opprøret fra 2000 til 2005, påpeker de.

Det palestinske lederskapet mangler gjennomføringskraft. De oppnår lite overfor Israel, og en palestinsk stat synes stadig mer uoppnåelig. Lederskapet mangler også politisk legitimitet. Valg har ikke vært avholdt siden 2006, og lederskapet er splittet mellom Hamas-regjeringen i Gaza og den Fatah-dominerte Palestinske selvstyremyndigheten (PA) på Vestbredden. President Mahmoud Abbas sitter nærmere syv år på overtid, og i en undersøkelse publisert den siste uken svarer to tredjedeler av de spurte at de krever hans avgang.

Samtidig stiger støtten om et væpnet opprør markant. Et klart flertall av de spurte er for en væpnet intifada.

Hvordan reagerer israelske og palestinske ledere?

Netanyahu hevder volden først og fremst skyldes at Abbas hisser opp befolkningen. Men Netanyahu får motbør fra sin egen sikkerhetstjeneste Shabak, som understreker at Abbas tvert imot beordrer sine sikkerhetsstyrker til å jobbe for å forhindre terrorangrep.

Paraplyorganisasjonen PLO, som Abbas ledet inntil nylig, har derimot erklært at den «Hilser hordene av palestinere som konfronterer okkupasjonen».

I Gaza har Hamas' statsminister Ismail Haniyeh oppfordret til intifada.

Hvilke konsekvenser er sannsynlige?

O fer Zalzberg i International Crisis Group skisserer fire scenarioer:

Det første scenarioet er at Israel og PA utviser moderasjon. Israel innfører stans i utbyggingen av bosettinger, og viser at vold utført av bosettere ikke er akseptabelt. Palestinerne som demonstrerer nå sier ofte at de gjør det av to grunner: Aqsa-moskeen (på Tempelhøyden, journ.anm.) og hevn for to svært brutale mord, sier han, og viser til drapene på 16 år gamle Abu Khdeir, som ble bortført og brent levende i fjor sommer, og på 18 måneder gamle Ali Saad Dawabsheh, som ble drept i en mordbrann i juli.

Ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem blir gjerningsmennene bak angrep mot palestinere sjelden arrestert.

Voldskampanjen har vart i flere år:

Les også

De angriper israelske sikkerhetsstyrker og palestinere, men slipper som regel unna

— Dersom Israel og PA ønsker å roe ned situasjonen må Israel vise at de straffer bosettere som begår slike angrep og optimalt sett starte nye forhandlinger, sier Zalzberg.

Det andre scenarioet , sier han, er at den Fatah-tilknyttede militsen Tanzim blander seg inn i volden, til tross for at dette er noe president og Fatah-leder Mahmoud Abbas ikke ønsker. Tanzim er en væpnet, sterk og organisert milits. I et møte med lokale Tanzim-ledere søndag skal Abbas ha bedt om at de umiddelbart sørger for å roe situasjonen.

Det tredje scenarioet er at Hamas gir etter for presset fra folk i Gaza om å støtte opprøret på Vestbredden.

— Dersom Hamas bestemmer seg for å delta, vil vi se tusenvis av raketter og granater. Da er det krig, sier Zalzberg.

Det fjerde scenarioet han skisserer er en full mobilisering av palestinerne der titusener marsjerer mot de israelske sjekkpunktene. Dette er lite sannsynlig, mener han.

— Det mest sannsynlige er at det vi ser nå fortsetter med økt frekvens. Spørsmålet er hva som skjer etterpå. De tre første scenarioene er mulige, og alt avhenger av hva Netanyahu, Tanzim og Hamas bestemmer seg for.

Kilder: Haaretz, Maan News, The Times of Israel, NTB, The Guardian og Palestinian Center for Policy and Survey Research

Les også

  1. Disse drapene kan utløse ny hevnspiral

  2. Hamas ber palestinerne gjøre opprør

  3. Aftenposten mener: Giverlandsgruppen må legge press på Israel og Palestina