Norge

Strippende ordførerkandidat og mafiaboss som borgermester. Velkommen til Europas viktigste lokalvalg

26 millioner ukrainere gjennomfører et viktig, kaotisk og skjebnesvangert lokalvalg i dag. Ukrainske nasjonalister i vest – og den gamle russiskvennlige eliten i øst – ligger an til å gjøre det best.

taaa6aef_doc6mu10bncwxgg16ltbdw.jpg
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Strippende ordførerkandidater, oligark-borgermestre og 132 nye partier å velge mellom. I dag skal det avgjøres hvem som får makten 10.000 små og store byer i Ukraina.

"Vinteren kommer. Fyring til alle hus", heter det i denne valgplakat-parodien fra Ukraina, som spiller på den populære TV-serien Game of Thrones. Kraftig økning av energiprisene bidrar til at regjeringspartiene går mot et stor nederlag i lokalvalget.

"Vinteren kommer! Oppvarming til alle hus", lover en ukrainsk valgplakat-parodi, som driver gjøn med det kommende lokalvalget i Ukraina ved hjelp av ord fra den populære TV-serien Game of Thrones.Sannheten er at kraftig økning i energiprisene en viktig årsak til at regjeringspartiene går mot et alvorlig nederlag.

Oligarkene slår tilbake

I Ukrainas nest største by Kharkiv, som har 1,5 millioner innbyggere, er det liten tvil om hvem som vinner lokalvalget i dag.

Den jødiske oligarken, tidligere straffedømte mafiasjefen og nåværende borgermester Hennadij Kernes har like stor oppslutning som alle de andre 10 partiene tilsammen.

Oligarken har pusset opp byen, asfaltert veier og brukt hele maktapparatet i valgkampen. Alle de nye, godt brukte benkene i byens store og små parker kalles bare for Kernes-benker.

Slik er det når 26 millioner ukrainerne går til lokalvalget med 132 forskjellige partier å velge mellom.

Les også:

Les også

- Putin drikker ikke, han lever et sunt liv, og er populær blant damene

— Dommedag for presidenten

taaa6c47_doc6mu10b5e2u0t5e53bdu.jpg

I tillegg til alle partiene, står tusenvis av ukjente "tekniske kandidater" på valglistene, slik at valglistene blir svært lange.Dette tjener den sittende og den gamle eliten på, som stiller med navn som i det minste er kjent for velgerne.

Nye grunnlovsendringer sikrer dessuten at de 160.000 lokalpolitikerne som velges i dag, skal få mer langt makt.

— Dommedag for Ukrainas president Porosjenko, skriver Smitry Zaks i nyhetsbyrået AFP.

— Lokalvalget er en folkeavstemning over Porosjenkos styre, og et bikkjeslagsmål mellom landets oligarker, mener Guardian.

Flere steder rapportertes det i dag om forsøk på valgjuks.

I morgentimene ble valget for eksempel stoppet i byen Mariupol.

Les også:

Les også

Asylsøkere reiser i ekspressfart: Han brukte 48 timer på turen fra Irak til Norge gjennom Russland

Ny krig i luften

Alle direkte fly mellom Ukraina og Russland er nå stoppet, etter at Ukraina innførte sanksjoner mot russiske flyselskaper - og Russland svarte med å gjøre det samme.

Valget skjer samtidig som situasjonen mellom Russland og Ukraina fortsatt er svært spent. I dag stengte både Ukraina og Russland luftrommet for alle direktefly mellom de to landene.Dette skjer etter at Ukrainas president i september innførte sanksjoner mot russisk flyselskaper, i protest mot russisk annektering av Krim og støtte til opprørerne i østlige Ukraina.

Russland svarte med å innføre tilsvarende tiltak.

Les også:

Les også

Offensiven som skal redde Assad, har startet

Dette kan valget føre til

Lokalvalget i Ukraina i dag kan få store følger:

 • Den "gamle" eliten som støttet den styrtede presidenten Viktor Janukovitsj, ligger an til å vinne makten flere steder gjennom partiet "Opposisjonsblokken" og en rekke nystiftede partier som velgerne knapt vet noe som helst om.
 • På den andre siden går ukrainske nasjonalistpartier fremover, etter en hard valgkamp hvor president Petro Porosjenko er anklaget for å være forræder fordi han inngikk fredsavtale med Putin og opprørerne i østlige Ukraina.
 • Den sittende statsministeren Arsenij Jatsenjuk er blitt så upopulær at hans parti knapt stiller lister i valget.
Ukrainske velgere får svært mye å velge mellom når de skal avgi stemme i dag. Valget kritiseres får å være altfor komplisert og uoversiktelig.

Flere tror lokalvalget blir et slikt politisk jordskjelv at president Petro Porosjenko velger å utskrive nyvalg til parlamentet.Den sterke fremgangen til de ukrainske nasjonalistpartiene kan tvinge Ukrainas president til å alliere seg med sine de gamle støttespillerne til Janukovitsj.

— Det gir han lite annet valg enn å søke en allianse med Opposisjonsblokken, ifølge en analyse fra Balazs Jarabik iCarnegie Endowment for international peace.

Samtidig er det usikkert hvor mange av 7 millioner velgerne i de østlige områdene av Ukraina som får stemt.

I de opprørskontrollerte områdene, hvor det anslagsvis er 2,5 millioner velgere, får man ikke stemme nå.

De fleste skjønner ikke valgreglene

Over halvparten av velgerne sier på forhånd at de ikke tror lokalvalget vil bedre forholdene i landet.

Bare 12 prosent sier de forstår det nye, svært kompliserte valgsystemet, der velgerene får minst tre stemmesedler. Ifølge uavhengige valgobservatører er det oppdaget minst 1200 brudd på valgreglene allerede i løpet av valgkampen.

— Valgreglene er så kompliserte at det undergraver folks tillit til en gjennomsiktelig valgprosess,sa Irina Bekesh til Kyiv Post.

Det vil gå minst tre dager før valgresultatet er klart. Dessuten kan det mange steder være behov for mye valgrunder, slik at en av kandidatene får over 50 prosent av stemmene.

Dill-partiet

Et av de nye partiene er Ukrop, som betyr "dill" på russisk. De russiskstøttede opprørerne i øst-Ukraina brukte dette nedsettende ordet om ukrainske soldater.

Med et typisk ukrainsk glimt i øyet, har en annen vanvittig rik oligark – Igor Kolomoskij – brukt navnet på et av sine nye partier.

Dill-partiet ligger godt an til å vinne valget i Kolomoskijs by Dnipropetrovsk, hvor han tidligere var guvernør.

Skulle Dill-partiet og oligarken tape kampen om den svært viktige industribyen nær grensen til Donetsk, blir i det i så fall de gamle allierte til Janukovitsj i Opposisjonsblokk-partiet som vinner.

Strippevideo ga hopp på målingene

Et av de mest ekstreme utslagene i lokalvalget, fant sted i den store havnebyen Odessa.

Halvannen uke før valget dukket det opp en strippe-video av den 21-årige ordførerkandidaten Valeria Prokopenko der hun danser i undertøy Prokopenko hevdet at konkurrentene "lekket" videoen, men i Odessa mener mange det motsatte.

Resultatet av strippevideoen var at Prokopenko gjorde et kraftig byks på meningsmålingene.

Problemet med slike useriøse kandidater er at de tar stemmer og oppmerksomhet fra nye og virkelige opposisjonskandidater, og bidrar til at den sittende eliten beholder makten.

I Odessa står også Darth Vader fra Star Wars på valglisten.

Driver gjøn med spinkelt demokrati

Bli kvitt søppelen, straff de skyldige", er slagordet i denne valgkamp-parodien fra lokalvalget i Ukraina. Nasjonale saker har overskygget all debatt i valgkampen.

De fleste ukrainere har liten tro på at det vil forandre noe som helst – og mange synes det er morsommere å drive gjøn med demokratiet.Den unge grafikkartisten og designeren Denis Gritsfeldt i Kiev har fått 18.000 Facebook-delinger på sine parodiplakater og omtale internasjonalt.

Bildene og temaene er hentet fra hans favoritt-TV-serie Game of Thrones, og i parodiene får både nasjonalister og den gamle eliten gjennomgå.

"Bli kvitt søppelen, straff de skyldige", er slagordet til en "monarkistisk-demokratisk union".

Her kan du se flere av valgkamp-parodiene til den ukrainske designeren.

Vil du høre mer utenriks i helgen, ikke bare lese? Da kan vi anbefale Aftenposten Verden-podkast:

Les også

 1. Russland-ruten: Asylsøkere reiser fra Midtøsten til Norge i ekspressfart

 2. En russisk rakett drepte de 298 menneskene i MH17

 3. Marwa (22) har sin tre måneder gamle baby i armene. Her stopper drømmen om Norge midt på tundraen.

 4. Russiske soldater vil dra fra Øst-Ukraina til Syria for å krige

Les mer om

 1. Ukraina-konflikten
 2. Ukraina