Norge

Munch-tyven tiltalt for flere nye tyverier

Pål Enger tok med seg tyvegods i fengsel.

- Alle disse forholdene jeg er tiltalt for har vært i tilknytning til rus, noe det ikke har vært tidligere, sier Pål Enger til Aftenposten.no.
  • Jørgen Svarstad
  • Dette er jeg stolt av. Det gamle livet er jeg ferdig med nå, sa Pål Enger til Dagbladet da han åpnet kunstutstillingen sin i mars i fjor. Mannen, som er mest kjent for å ha stjålet Edvard Munchs Skrik og Vampyr, var lei av fengselslivet og ville leve av bildene han lager selv.

Men gammel vane er tydeligvis vond å vende, for nå skal Enger i retten igjen på torsdag. Han er tiltalt for en lang rekke forhold:

  • Innbrudd i et kleslager. Han skal ha stjålet 553 klesplagg.
  • Tyveri av en motorseilbåt, som han og en kamerat førte fra Strømstad i Sverige til Hvaler i Østfold.
  • Forsøk på å stjele fra et kassapparat.
  • Tatt seg inn i en annen persons båt (en cabincruiser).
  • Medvirkning til tyveri av to iPhone mobiltelefoner.
  • Tyveri av tilhenger med innebygd flatskjerm.
    Han er også tiltalt for et par andre mindre forhold.

Enger: - Husker ikke mye

Et av de mest alvorlige lovbruddene i tiltalen, som også tidligere er blitt omtalt i media, dreier seg om at han og en kamerat skal ha stjålet en 32 fots motorseilbåt i Strømstad i Sverige 26. mai i fjor og ført den til Hvaler i Østfold.

Det skal ha vært tre personer med på båtturen, men hvor tredjemann har blitt av er fortsatt et mysterium.

Til Aftenposten.no sier Pål Enger at han erkjenner skyld for flere av forholdene, og forklarer at han var beruset da forbrytelsene skjedde. Men han har ikke erkjent straffskyld for seilbåt-tyveriet.

— Jeg husker ikke så mye av det, og det er fortsatt et åpent spørsmål hvor det ble av tredjemann. Jeg mener at jeg hadde blitt bedt med på en tur, av en dansk mann etter det jeg kan erindre, men da vi kom i havn var han borte. Nøkler og sånt skal ha stått i båten, sier han på telefon fra Hassel fengsel.

Fant stjålne klær i båten

Tidligere samme dag, før de kastet loss, skal Enger ha forsøkt å åpne et kassaapparat i en Jernia-butikk i Strømstad ved hjelp av en nøkkel han hadde fått på ulovlig vis. Dette lyktes han ikke i, men ble oppdaget av ansatte.

Vel fremme på Hvaler skal han ha tatt seg inn i en cabincruiser, og er nå tiltalt for innbrudd i denne. Den danske eieren av motorseilbåten hevder båten ble skadet under seilasen og har sendt et erstatningskrav på over 63.000 kroner.

Da Enger ble pågrepet i den stjålne båten på Hvaler skal han ha hatt mindre mengder kokain og hasj på seg. Politiet fant også merkeklær som Enger skal ha stjålet, i båten og i en container.

Tok med tyvegods i fengsel

Tiltalen i saken omfatter nemlig også innbrudd i en kleslager på Bislett i Oslo. Politiet mener at Enger skal tatt seg inn i ved å knuse en glassrute og bryte opp en dør. Han skal ha tatt med seg esker med til sammen 553 plagg med merkeklær.

Da Enger kom tilbake til Oslo fengsel 29. mai, etter et opphold på sykehus, hadde han med seg en bag med flere klær av det samme merket. De ansatte i fengselet oppdaget klærne da de gikk igjennom sakene hans.

- Hvorfor tok du med deg tyvegods til fengselet?

— Det er et godt spørsmål. Jeg fikk levert noe klær på sykehuset, og oppi den bagen var det noe som stammet fra det tyvegodset.

- Som du hadde stjålet?

— Ja, det var noe jeg tok i en bakgård.

Rusproblem

I tillegg omfatter tiltalen blant annet tyveri av en tilhenger med innebygd flatskjerm til en samlet verdi på rundt 1,5 millioner kroner.

Pål Enger sier at han erkjenner de fleste forholdene han er tiltalt for.

- Du sa i media at du skulle starte et nytt liv?

— Det var en periode med mye festing og rør, og jeg hadde egentlig ikke fått landet. Jeg var ikke nykter i noen av de intervjuene. Men tankene var jo der. Nå har jeg vært igjennom et narkotikaprogram i fengselet, og vært igjennom en del personundersøkelser, og jeg prøver på å få til en ND-dom (narkotikaprogram med domstolskontroll, journ.anm.). Det er retten som skal ta stilling til det. Det er prøvd så mye forskjellig innenfor fengselssystemet, men det virker ikke som det virker på meg. Straff skal ha en mening. Og alle disse forholdene jeg er tiltalt for har vært i tilknytning til rus, noe det ikke har vært tidligere, sier han.

Vil starte på nytt

Hvis Enger får det som han vil, får han en betinget dom, med to års prøvetid, der han blant annet må avgi urinprøve to ganger i uken.

— Jeg trenger litt sånne rammer rundt meg i lang tid fremover. Jeg vil skape trygghet for meg og min familie. Sånn er det bare, det er bare å starte med nye tak, sier han.