Norge

Forsvarssjefen mente spesialstyrker var unødvendig i Irak

Regjeringen sendte norske spesialstyrker til Irak, til tross for at forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens mente vanlige soldater kunne bli sendt i stedet, ifølge Dagsavisen

Regjeringen trosset forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens advarsel om ikke å sende norske spesialstyrker til Irak, skriver Dagsavisen.
  • Ntb

I et brev han sendte til Forsvarsdepartementet 9. februar i år, frarådet han å sende personell fra Forsvarets spesialkommando til Irak.

Spesielt i Bagdad hadde oppdraget endret karakter til å være grunnleggende skytetrening, opplyser forsvarskilder til nettstedet Aldrimer.no og Dagsavisen. Forsvarssjefen mente vanlige soldater eller våpeninstruktører kunne ha gjennomført oppdraget.

Verken Forsvaret eller regjeringen vil bekrefte at det er sendt spesialstyrker til Irak, men Dagsavisens kilder opplyser at spesialsoldater ble sendt til Bagdad. I Arbil trener norske instruktører opp kurdiske soldater.

Generalmajor Odin Johannessen, sjef for operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, beskriver styrkebidraget i Irak som «lite forenlig med hvordan Forsvaret primært ønsker å nytte en spesialisert, viktig og begrenset ressurs som våre spesialstyrker utgjør».

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) bekrefter at regjeringen ikke fulgte forsvarssjefen primære anbefaling i Irak-saken, men derimot valgte Bruun-Hanssens subsidiære anbefaling.

– Jeg har ikke frarådet å sende spesialstyrker. Både min primære og subsidiære anbefaling inneholdt instruktørstøtte fra spesialstyrkene for opplæring av personell fra irakiske sikkerhetsstyrker, opplyser Bruun-Hanssen til NTB.

Les også

  1. Slik kan Norge bli trukket inn i krig

  2. Trusler mot Norge etter norske styrker i Irak