Norge

Kokkvold vil ha lukkede dører

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener dørene bør lukkes under fengslingsmøtet.

Per Edgar Kokkvold mener fengslingsmøtet bør bli holdt for lukkede dører. Foto: FOTO:SCANPIX

 • Jostein Ihlebæk

— Det er ikke nødvendig at Brevik får en plattform til å formidle sine syke synspunkter. Det har ikke noe med ytringsfrihet å gjøre, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Aftenposten.no.

Klokken 13 i dag skal terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) møte til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Breivik har selv skrevet i sitt manifest at rettssalen gir ham en arena til å spre propaganda. Derfor har mange tatt til orde for at dørene bør lukkes under rettsmøtet.

Politiet vil be om lukkede dører når Behring skal fremstilles for varetekt.

- Spesiell situasjon

Kokkvold er kjent for å ta til orde for et åpent samfunn, men i dette tilfellet sier han at han ikke blir skuffet om dommeren kommer frem til at dørene skal lukkes.

— I likhet med alle i pressen og de fleste i samfunnet forøvrig er jeg for åpenhet i rettspleien. Det er alltid en fordel, og gir legitimitet til rettsystemet og domstolen. Men det finnes situasjoner der det også kan være problematisk, og dette er en svært spesiell situasjon som også må behandles på en spesiell måte, sier han.

— Det er dommeren som må ta de nødvendige vurderingene om hvorvidt dørene skal holdes åpne eller ikke, og vedkommendes avgjørelse må respekteres, sier han.

- Sterkt uheldig med lukkede dører

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er helt uenig med Kokkvold. Jusprofessoren mener det ville være sterkt «uheldig» dersom fengslingsmøtet går bak lukkede dører av frykt for at samfunnet skal få innsikt i Behring Breiviks perspektiver.

— Det ville være prinsipielt sterkt uheldig om fengslingsmøtet går for lukkede dører, dersom årsaken er at man vil hindre den siktede å redegjøre for sitt syn. Den anklagedes rett til å forklare seg og forsøke å rettferdiggjøre sine handlinger overfor allmenheten er en viktig del av samfunnets rettsikkerhet, også i en straffesak som denne. Det må gjelde også der det er tale om så avskyelige handlinger som i denne saken.

Bernt legger til at det er noe annet dersom politiet ber om lukkede dører av etterforskningsmessige grunner.

- Lovparagrafen oppgir hensynet til «ærbarhet» som grunnlag for å la rettssaken gå får lukkede dører. Hva er ærbarhet?

— Jeg kan ikke forestille meg at dette vilkåret kan være oppfylt her. Det tar vel i første rekke sikte på beskrivelse av ekstreme seksuelle handlinger eller billedmateriale, for eksempel knyttet til voldtekt. Det er så langt jeg kan se ikke noe som taler for at dette er relevant i denne saken.

Voksende motstand på Facebook

I en gruppe på Facebook har allerede over 64.000 mennesker erklært sin sterke motstand mot at fengslingsmøtet blir åpent, og antallet vokser stadig.

— Skulle ønske ingen møtte, hverken presse eller andre tilhørere. Det ville vært en stor strek i regninga for denne "nidingen" som har beregnet det hele så kaldblodig fra begynnelse til slutt, lyder et av innleggene.

Facebook-gruppen for lukket fengslingsmøte vokser stadig.

At Breivik ser på domstolen som en slags talerstol for å fremme sitt budskap til verden, ligger utenfor vurderingen til dommeren i denne fasen, mener Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy.

— Dersom det blir åpne dører, er det sannsynlig at dommeren kommer til å stoppe et forsøk fra siktede på å utnytte situasjonen, sier han.

- Hele Norge vil vite

I fengslingsmøtet skal det utelukkende avgjøres om det er grunnlag for varetekt eller ikke. Og i det spørsmålet ligger det stor offentlig interesse, mener han.

— I hele Norge og over hele verden er det nå et stort behov for å vite. Mer enn hvilke tanker som bobler i dette sinnet, er det viktig å få frem hvordan han stiller seg til det konkrete han har gjort, sier Øy.

Breivik har sagt i avhør at han erkjenner faktisk forhold, men ikke straffeskyld. Spørsmålet om varetekt er av offentlig interesse, mener Øy. Han mener det finnes lukkede dører først og fremst vurderes ut fra etterforskningsmessige aspekter.

— I denne saken er det mest sannsynlig at politiet peker på risikoen når det gjelder etterforskningen. Det blir et tungtveiende argument, sier Øy.

- Redaktørenes vurdering helt avgjørende

Øy fremhever også spørsmålet om fotografering som særdeles viktig. Under fengslingsmøter er det ordinært referatforbud og forbud mot lyd, fjernsynsoverføring og fotografering. Men siktede kan samtykke til fotografering før rettsmøtet settes og etterpå, altså på vei inn og ut av rettssalen. Her er det kun hans eget samtykke som er avgjørende, opplyser Øy.

Og det er her redaktørenes vurdering blir helt avgjørende, påpeker Øy.

— Pressen ønsker tilgang på mest mulig informasjon, men den enkelte redaktør må vurdere hva som går videre fra fengslingsmøte og ut til allmennheten, sier Øy, og presiserer at Redaktørforeningen på ingen måte har oppfordret til boikott.

- Rett til å forklare seg

Advokat og daglig leder i Den internasjonale juristkommisjon, norsk avdeling (ICJ), Jon Wessel-Aas mener Breivik har en soleklar rett til å forklare seg, selv om han har ideologiske ytringer.

- Å lukke dørene, og sensurere en siktets rett til å forklare seg offentlig fordi man ikke liker hans syn, strider mot det norske rettssystem. Han bør ikke få fremmet sine ideologier uhemmet i en rettssal, men han har rett til å forsvare og forklare seg som siktet , sier Wessel-Aas.

— Uansett er det normalt ikke rom for at han får sagt noe særlig under fengslingsmøtet, sier han.

Fengslingsmøte er som regel for åpne dører, men med referatforbud - altså at pressen ikke kan referere hva som blir sagt under møtet.

 1. Les også

  Alt om tragedien

 2. Les også

  - Folk svømte mot meg, noen måtte jeg etterlate

 3. Les også

  Kronprinsessens stebror drept

 4. Les også

  Ville ramme Gro

 5. Les også

  Stoltenberg skrev tale til Utøya da bomben smalt

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Terrorsaken blir ferdig etterforsket på rekordtid

 2. NORGE
  Publisert:

  Politiet vil ha Manshaus i isolasjon – leter fortsatt etter medhjelpere

 3. NORGE
  Publisert:

  Manshaus forklarte seg om motiv i retten for første gang. Fengslet for fire nye uker.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch

 5. NORGE
  Publisert:

  Tre personer siktet for seksuell omgang med barn under ti år

 6. NORGE
  Publisert:

  Politiet: Manshaus hadde ikke medhjelpere