Asylaktivister i Kirkenes ilegges forelegg

De tre som ble pågrepet for å hjelpe asylsøkere med å komme seg bort fra Ankomstsenter Finnmark torsdag, er ilagt forenklede forelegg for sin aktivisme.

OPT_tad0d1b4_doc6o3bcxt4ic71fipseepa-tirz6niDjK.jpg

Merete Nordhus, Merete Eriksson og Eirik Nilsen ble pågrepet av politiet under kaoset ved ankomstsenteret før en planlagt retur av avviste asylsøkere ble avlyst torsdag.

De tre sier til VG at de satt i arrest i over to timer. De er siktet etter utlendingslovens paragraf 108, som blant annet omfatter å hjelpe folk som forsøker å unndra seg plikten til å forlate landet eller å vanskeliggjøre utsendelse.

Nordhus har vedtatt sitt forelegg. Det har ikke Nilsen og Eriksson. Bekjente av dem har startet kronerulling for å finansiere bøtene. Nordhus sier hun følte at pågripelsen var veldig nedverdigende.

— Jeg måtte kle av meg alle klærne, sette meg ned på huk og hoste. De sa det var vanlig prosedyre, sier Nordhus til avisen.

Politistasjonssjef Hans Møllebakken sier han vil undersøke om dette faktisk skjedde, og at han i så fall beklager måten Nordhus ble behandlet på.