Norge

Bunadsboom blant menn

Det er deilig å ikke være nødt til å fornye antrekket hvert år, synes Tore Hanstensen Haukenes. Han fikk nordmørsbunad i 30-årsgave av moren. Hun har også sydd bunaden til barnebarnet Iver (2).

Sjansen for å se menn i bunad er langt større enn for bare noen år siden.

  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

På nasjonaldagen får drakter fra den minste avkrok i landet luftet seg. Bunadseksperter melder om en stadig økende interesse. Særlig blant menn.

På Refstad i Oslo kan både pappa Tore Hanstensen Haukenes, Iver (2) og Selma (5) kle seg i hjemmesydd nordmørsbunad.

— Det er et veldig greit plagg å ha. Det er noe koselig med å ha bunad, særlig når den er lagt av mamma. Og så er det noe man kan gi videre i generasjoner, sier Haukenes.

Bunader for menn blir stadig mer populært

Norsk Flid har 30 butikker rundt om i Norge, og kan fortelle om rekordstor bunadsinteresse det siste året. De hadde en omsetning på 160 millioner kroner, en økning på 10–15 millioner kroner fra året før.

Heimen Husflid vil ikke ut med salgstall, men Cecilie Eskild, informasjonsansvarlig for bunad, forteller at de selger flere bunader både til menn og barn.

— Vi hadde all time high salg av bunader og bunadstilbehør i 2014 til tross for at vi opplever større konkurranse i markedet, det kokte i butikkene. Selv om kvinnebunadene står for det største volumet, er det nok mannsbunadene som har økt mest i prosent de siste fem årene, sier Per Willy Nesset, kjedeleder i Norsk Flid.

Heimen Husflid vil ikke ut med salgstall, men forteller at de selger flere bunader både til menn og barn.

— Vi selger flere barnebunader og det tror jeg skyldes at folk har mer penger og bruker mer penger på klær, sier Cecilie Eskild, informasjonsansvarlig for bunad.

To av tre damer og hver femte mann har bunad

Ifølge Norsk institutt for bunad og folkedrakt viser tall fra 2013 at to av tre damer i Norge har bunad, mens en av fem menn har skaffet seg folkedrakt.

Instituttleder Stian Roland forteller at det ikke er så veldig mange år siden kun fem-seks prosent av menn i Norge hadde bunad.

— Dette henger nok sammen med kjøpekraft. Hvis du ikke har fått bunad til konfirmasjonen, er det ikke så mange som har råd til å kjøpe det som ung voksen. Og det er vanligere at jenter får bunad til konfirmasjonen enn gutter, sier Roland.

Hos Heimen i Oslo var det hektisk den siste uken før 17. mai. Stine Berglund syr ut en trøndervest til «en mann som har vokst litt».

Nord-Norge og Oslo peker seg ifølge instituttet ut som områdene i landet med lavest andel menn med bunad (rundt 10 prosent).

Nordlandsbunaden, Hardangerbunaden og «Oslo 3-bunaden»

Det finnes rundt 450 ulike bunadsvarianter. Men hvilken er mest populær?

— Det er vanskelig å si, men det er jo noen bunader som har et stort geografisk nedslagsfelt. Nordlandsbunaden blir brukt i alle de tre nordligste fylkene og av en del i Oslo. Når du skal måle popularitet, vil de fleste stemme på sin egen, og da vil gjerne den det finnes flest av bli den mest populære, sier Roland.

Han trekker frem den tradisjonelle Hardangerbunaden, også kalt «nasjonalen», som den det trolig finnes flest av i landet.

— Og den som kanskje øker mest, er beltestakken fra Øst-Telemark, også kalt «Oslo 3-bunaden». Det er en bunad mange synes er veldig fin. Det er mange detaljer på den og muligheter til å velge litt selv.

- Ikke mange bergensere med trønderbunad

Også hos Heimen er det stor interesse for beltestakken fra Telemark.

— I Oslo er nesten alle innflyttere, og da kan man velge den bunaden man liker aller best. Det er påfallende mange telemarkinger på Solli plass på 17. mai, sier Eskild.

Beltestakken fra Øst-Telemark er populær i Oslo.-Det er påfallende mange telemarkinger på Solli plass på 17. mai, sier Cecilie Eskild, informasjonsansvarlig for bunad hos Heimen Husflid.

Å velge bunad fra et sted man ikke kommer fra, er et Oslo-fenomen, mener hun,

— Du ser ikke mange i Kristiansand med en bunad fra et helt annet sted. Du ser heller ikke mange bergensere med trønderbunad.

Roland mener folk må få gå i den bunaden de vil, men sier likevel:

— Mange i Telemark vil nok reagere litt på en del av de variantene som er kommet på banen i Oslo når det gjelder fargevalg og tilbehør. Hvis du plukker en bunad kun ut fra estetiske hensyn mister man litt av symbolikken. Det kan være greit å være bevisst på det

Les også

  1. - Vi kan sy en ferdig bunad på en halvtime, bare vi har mål

  2. Gardermoen åpner egen bunadssluse